Set-Up: ‘Net Niet’; dik verlies Eurosped

VoV, 18-03-2018. 8:05 uur. Op de drempel van de eerste overwinning stond Set-Ip tegen VC Sneek. Één puntje was de ploeg van Lesley de Jonge van 3-0 verwijderd, niet één keer maar wel drie keer.  Matchpoint, matchpoint en nogmaals matchpoint, maar het lukte niet. Sneek werkte ze weg, kil, koel en één voor één, logisch anders kan ook niet. Matchpoint nummer drie werd op 29-30 setpoint voor Sneek, een ace besliste de derde set met 29-31 voor de bezoekers.

Daarvoor waren de eerste twee sets ook al superspannend geweest in de finale, twee keer was Set-Up de gelukkige. Met 26-24 in de eerste set, daar had niet alleen Sneek het moeilijk mee, maar ook de scheids, het duurde even voordat hij bij de laatste twee punten ‘uit’ had gegeven. Het leek wel of iedereen wist dat het niet zo was en iedereen ook wist dat het wel zo was. Sneek was het er in ieder geval niet mee eens. Ook de 25-23 in de tweede set ontlokte enige discussie, wel of geen touché, was hier de ‘big question.’  Wel dus vond de scheids. Sneek vond van niet.

Na de 2-1 was Sneek de betere ploeg, in de vierde set was bij 4-11 reeds een kloof geslagen (serveserie van Roos van Wijnen), na de 11-19 deed ze het nog eens dunnetjes over naar 11-22. Het werd 17-25 en 2-2 in sets. De 5-3 in de tiebreak serveerde Paula Boonstra aan gruzelementen met haar serie naar 5-12. Over en uit, na 10-15. Slechts één puntje voor Set-Up, terwijl drie er meerdere keren voor het grijpen lagen.

Merle Baasdam was goed op dreef met haar 21 punten, Marianne het Lam – Scholten had blokkerend 5 keer succes. Annick Siebring maakte 6 aces, totaal scoorde ze 20 punten. Sneek maakte dertien aces meer dan Set-Up ( 7/20), scoorde blokkerend één keer minder (11/10) en had aanvallend één puntje meer (55/56) in het matchreport staan. Hun foutenlast was ook twee punten hoger (32/34).

Eurosped had weinig in te brengen tegen Sliedrecht Sport. In de eerste twee sets bleven ze met 19 en 13 punten heel ver achter, toen de thuisploeg al bij de finish was. De thuisploeg walste in deze sets over de bezoekers heen en liet hen volledig kansloos.  In de derde set bleef Eurosped wel dicht in de buurt bij de landskampioen en bekerwinnaar., die echter wel opnieuw de setwinst (25-22) opeiste.

Sliedrecht had blokkerend (12/2), aanvallend (37/19) en serverend (9/4) heel veel voordeel. De eigen score kwam uit op 58/25, dan kun je je ook een wat hogere foutenlast (19/17) permitteren. De top 4 van de scoringslijst waren allemaal Sliedrecht speelsters. Na Lea van Rooijen (16), Esther Hullegie (14), Lynn Thijssen (11) en Carlijn Oosterlaken (10) kwam pas Carmen Oude Luttikhuis (6). Tussen haakjes de gescoorde punten.

Vandaag staat nog Coolen Alterno vs Regio Zwolle Volleybal op het programma.  De stand is na gisteren Sliedrecht 5-20, Sneek 6-15, Alterno 4-9, Eurosped 5-9, Zwolle 5-7 en Set-Up 6-3.

In de Degradatiepoule is er nog helemaal niets beslist. Weert hield gisteravond alle kansen op handhaving in eigen hand door thuis met 3-0 van Flynth FAST te winnen. Twee sets was het heel nipt. In de eerste met 27-25 en in de derde met 31-29. Daartussen zat een ruime 25-19.

Weert maakte het verschil aanvallend (41/33), op de overige onderdelen waren ze wel beter, maar daar waren de verschillen in totaalscore minimaal. (21/18).  Lieke Clerkx werd de topscorer van de avond met 19 punten, Laura Bock scoorde blokkerend 4 keer. Bij de bezoekers kwam Veerle van den Heuvel tot 11 punten.

De stand in de Degradatiepoule is Weert 3-6, Flynth FAST 3-5 en Peelpush 2-4. Tot nu toe hebben alle thuis spelende ploegen hun wedstrijden gewonnen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Herman Zandhuis.