Slecht begin Lycurgus niet doorslaggevend

VoV, 22-04-2019. 6:10 uur. Abiant Lycurgus heeft paaszondag de eerste finale in de strijd om de landstitel met 3-1 gewonnen van Achterhoek Orion. In MartiniPlaza waren de setstanden 13-25, 25-23, 25-14 en 25-19. De tweede wedstrijd van de best-of-five finale wordt komende zondag 28 april om 15.00 uur in Doetinchem gespeeld.

Het was voor 800 toeschouwers een wedstrijd met twee gezichten. Het begin was dramatisch slecht aan de kant van de Groningers.  Aanvoerder Wytze Kooistra vertelde na afloop dat het de slechte start van dit seizoen was. Op alle fronten kwam Abiant Lycurgus tekort. Aanvallend kregen Kooistra en Auke van de Kamp geen poot aan de grond tegen een blokkerend sterk spelend Orion, dat bij 9-14 al een mooie voorsprong had opgebouwd. Coach Arjan Taaij bracht Sam Gortzak, Geoffrey van Gent en Chris Voth binnen de lijnen in een poging het verloop nog bij te sturen, maar er was geen eer aan te behalen, via 10-21 werd het 13-25.

De basis was de vaste basis met Kooistra, Auke van de Kamp, Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik van der Schaaf en Stijn Held. Deze zeven begonnen weer in de tweede set en toonden veerkracht. Er werd gevochten voor iedere verdedigende bal en aanvallend ging het langzaam beter. Met name Kooistra en Van de Kamp kregen meer zicht op de blokkering van Orion. Het ging gelijk op (9-7, 12-12, 14-14, 17-18) en  het evenwicht was er nog steeds bij 19-19. Daarna kwam de thuisploeg steeds een puntje voor. Kooistra tekende voor het eerste setpoint en dat maakte Van Gestel direct af. Geholpen door de scheidsrechter die een touché zag, maar dat zag niet iedereen zo.

Vanaf de derde set brokkelde de weerstand van Orion, waar Abiant Lycurgus de laatste drie onderlinge duels van verloor, langzaam af. Iedereen kon zich naar hartenlust uitleven. De aanval bleef goed lopen en blokkerend gebeurden er ook steeds meer boeiende dingen. Borst en De Vries kwamen tot leven. De servedruk van Orion viel helemaal weg. Zo kantelde het duel in set drie definitief ten gunste van Abiant Lycurgus. Via de tussenstanden 9-5, 14-7 en 22-8 ging het richting setpoint. Op 24-14 scoorde een driemeter aanval van Auke van de Kamp het laatste punt, hetgeen een 2-1 voorsprong in sets betekende.

Ook in de vierde set was sprake van controle. ‘In de laatste twee sets waren we heer en meester,’ was één van de conclusies van coach Taaij na afloop. Via 11-11 werd het 15-11. Dit sprintje bleek cruciaal en voldoende basis om de vierde set de beslissende te laten zijn. Van de Kamp bracht de stand met een snoeiharde bal op 23-18. De drie laatste punten waren fouten. Op matchpoint plaatste spelverdeler Pim Kamps een doortikbal tegen het net. Daarmee werd het 25-19. En verdiende Abiant Lycurgus een compliment om op professionele wijze een heel slecht begin van de wedstrijd positief om te draaien.

Wytze Kooistra werd met 22 punten de topscorer van Lycurgus en van de partij. Bij Orion sloeg en blokkeerde Shalev Saada er 19 op het scorebord. Met 53 om 40 aanvallende punten maakte Lycurgus het verschil in eigen score, dat totaal 14 punten bedroeg.

gh @ Vizier op Volleybal. bron o.a. Theo Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto CEV.