Sterk Hands Up overklast VC Landgraaf

VoV, 19-11-2018. 9:45 uur. In een succesvol thuisweekend mocht Hands Up Heren 1 als toetje aantreden tegen VC Landgraaf. Landgraaf, nummer drie in de tweede divisie, is een tegenstander die de Berlicumse mannen goed ligt. Dat bleek vandaag ook weer.

Een sterk serverend Hands Up kwam op voorsprong in de eerste set, geholpen door een aantal blocks van aanvoerder Roel van Dreumel. Hands Up gaf deze voorsprong ook weer snel weg en keek zelfs tegen een 9-13 achterstand aan. Door sterk serverend werk van Lucas Arens en Gerben Elissen werd deze achterstand snel omgebogen tot een voor sprong van 22-16. Hier kon zelfs de sterke diagonaal van Landgraaf geen verandering in brengen en de set werd met 25-17 binnengehaald.

In de tweede set werd dit sterke beeld doorgezet. Hands Up kwam nooit op een achterstand en wist steeds uit te lopen, mede door de harde klappen van Duco Fronik die op tijd uit zijn winterslaap ontwaakt is. Gerben Elissen werd in deze set tweemaal ingewisseld voor de service en serveerde respectievelijk een serie van drie en vier punten voor de thuisploeg. Op het einde zette Landgraaf nog een sprintje in, maar dit sprintje kwam te laat en de set werd met 25-20 gewonnen door Hands Up.

In de altijd lastige derde set begreep Landgraaf dat het nu of nooit was en gingen maximaal voor de setwinst. Tot aan de 10 punten ging de stand gelijk op, maar daarboven wist Landgraaf het gehoopte gaatje te slaan tot een 11-16 voorsprong. Een dubbele wissel aan de kant van Hands Up werd uitgevoerd en dat zorgde voor meer aanvalskracht aan het net, wat uitmondde in een verkleining van de voorsprong van Landgraaf. Bij 20-22 werden de invallers uitgewisseld en ontstond er opnieuw een aanvalssituatie met drie aanvallers aan het net. Coach Gerard Koeman wisselde ook Pim van den Heuvel het veld in en die zorgde met een goede sprongfloat en verdedigend ballen dat Hands Up langszij kwam. Het geloof bij Hands Up was terug, het geloof bij Landgraaf leek gebroken. Heel Sporthal de Run wist dat Hands Up deze set binnen zou gaan slepen en zo geschiedde. 26-24, loon na hard werken.

De vierde en laatste set moest een bekroning op het harde werken worden. VC Landgraaf wilde Hands Up niet met de bonuspunten de kantine in laten gaan en gaf zich niet gewonnen. Een gelijkopgaande strijd tot aan 19-19 was het gevolg. Wat daarna gebeurde is niet met woorden te beschrijven, toch een poging. Een wegduikende spelverdeler om een bal ‘uit’ te laten gaan, een middenaanvaller die via het hoofd weet te scoren én als klap op de vuurpijl Thomas van der Maas die, niet eens op zijn eigen positie, de diagonaal met een éénmansblock wist af te stoppen. Allemaal unieke situaties die voor een zinderende slotfase zorgde waarbij Hands Up de volle buit wist te pakken. De setwinst met 28-26 maakte de 4-0 overwinning compleet, een ware teamprestatie.

Trots op deze overwinning hopen de mannen dit goede gevoel door te zetten in de zware uitwedstrijd in Rotterdam op zaterdag 24 november.

gh @ VoV, verslag van Gerben Elissen, hands Up heren 1. Foto Rudy van ’t Rood.