US spelbreker op Apollo feestje

VoV, 18-03-2018. 19:30 uur. Vanmiddag stond in de Veste in Borne de topper tussen Ecare Apollo 8 en Pharmafilter US op het programma. Koploper tegen de virtuele nummer twee. Een wedstrijd met aantrekkingkracht, een kleine 600 toeschouwers waren er op afgekomen, en de volleybal fotografen waren ook goed vertegenwoordigd met Rudy van ’t Rood, Herman Zandhuis en John van Geenen. Voor de wedstrijd begon was er een indrukwekkende minuut stilte voor de onlangs overleden Hans Kamphuis, die 40 jaar lid van Apollo was en binnen de club allerlei functies had vervuld.

De gasten begonnen onbevangen aan de topper, het leek erop dat dit soort duels voor hen dagelijkse kost was. Ze waren, gezien hun eerste set totaal niet onder de indruk van de gehele entourage en het belang van het duel, terwijl het verder leek alsof bij Apollo alle zenuwen tot het maximum belast waren. Maar heel erg weinig deed de thuisploeg in de eerste set goed, terwijl US er een prachtige voorstelling van maakte en Apollo alle kanten van hun sporthal liet zien. Passen liep het voor geen meter bij Apollo, dus scoren was meteen al een groot probleem.

Bij US waren Saskia Bos, Izzy Guel en Brecht Gijsbertsen aanvallend in hun nopjes, terwijl Sophie ten Asbroek serverend een paar aces sloeg. Apollo kwam nog met 1-0 voor, maar vervolgens met 1-5, 2-10,  4-12 en 5-19 achter. We telden precies vier eigen scores in de hele set van de thuisploeg, tegen 18 van US. De 8-25 was een domper om mee te beginnen, en vanuit een ander gezichtspunt een geweldige start.

In set twee waaide de wind uit een andere hoek, figuurlijk dan. Het waaide wel, buiten, binnen was het wel windstil, niet muisstil. De fans lieten Apollo niet zakken en meteen vanaf het eerste fluitsignaal klonken de trommels en het ‘Hup Apollo’ uit honderden kelen vanaf de tribune.  Het hielp, de ploeg herpakte zich en met scores van Esther Huls en Antoinette Posthuma werd een kleine voorsprong bij 5-3 een redelijke kloof bij 11-7 en 14-9.

De makkelijk via de omloop scorende Brecht Gijsbertsen was daarna eerst een ware plaag voor Apollo. Na de 17-14 bogen ze de achterstand met een lange serie punten om in een 17-19 voorsprong. Lisa de Groes zorgde voor servedruk, Kelly Ackermans en Sophie ten Asbroek leverden vervolgens de punten. 17-19 werd 18-21 en 19-22. Laury Donker scoorde de 20-22, Benthe Olde Rikkert kwam erin voor de serve. Eerst maakte Laury met een kill – block de aansluitende 21-22, de fans vlogen als door een zwerm wespen gestoken van de stoelen omhoog en meteen daarop serveerde zij met een ace de gelijkmaker.

US pakte via Loladina Zwaanswijk de 22-23, Laury verzilverde een panklaar gelegde bal van Manon Stevelink voor 23-23, US kwam via Saskia Bos op setpoint, dat prompt door Ilona ter Avest werd weggewerkt. 24-24. Over spannend gesproken. Op deze stand mislukte de omloopbal van US en met een knallend kill – block van Esther Huls werd de setstand 26-24 en werd het 1-1 in sets. Een zucht van verlichting golfde over de tribunes in de Veste.

Totaal 18 punten maakte Apollo voor zichzelf, 20 keer scoorde US een eigen punt. De foutenlast maakte het verschil.

Dat Apollo 8 gisteren niet in haar beste doen was bleek ook wel weer in de derde set. In het begin konden ze goed meekomen, (3-3, 6-6, 10-10) maar daarna kwam de klad weer in de pass en stokte het scoren van aanvallende punten. US had daar weinig problemen mee en de aanvalsters bleven trefzeker. Na de 10-10 liepen ze in een paar servebeurten uit naar 13-19 en 15-21. Voor US leek er geen kou meer in de lucht. De uitgeslagen aanval voor 16-21 zette echter de hele boel weer op zijn kop.

Antoinette Posthuma ging serveren, van die lange, hele lange en nog langere opslagen, waar de bal ongeveer een halve minuut onderweg is. En dat zorgde in de paslijn van US voor problemen. Het ene na het andere punt kon Apollo bijschrijven, soms waren er katachtige snoekduiken van libero Lieke Hilgenberg nodig om de bal van de vloer te houden, maar dat lukte keer op keer en Antoinette sloot haar serie met een ace voor 21-21 af. Ten Asbroek scoorde 21-22, Laury Donker en Benthe Olde Rikkert maakten er 23-22 van, na een aanvallende fout van Apollo en de technische fout van US ging trainer coach Martijn van Goeverden bij 24-23 de time out in. Juliët Huisman, via de dubbele wissel bij 13-18 in het veld gekomen, sloeg de laatste bal binnen.  25-23 na 15-21 achter. 2-1 voor na 0-1 achter. De fans wisten het te waarderen,

Apollo scoorde in deze set 17 eigen punten, US maakte er 14 voor zich zelf.

In de vierde set ging het gelijk op tot aan de 15-15. Met een incidentele voorsprong van drie  punten voor US bij 6-9, die echter al snel weer weggewerkt was (9-9) door de thuisploeg. Vanaf 15-15 ging het helemaal de verkeerde kant op voor Apollo, verantwoordelijk daarvoor was nagenoeg alleen Izzy Kuel, die blokkerend en aanvallend niet af te stoppen was. Vier punten op rij, waarvan drie blokkerend, scoorde ze. Thijs Oosting van Apollo 8 was door zijn time outs heen en wisselde veel om te proberen de serie te breken. Pas bij 15-22 lukte dat, maar toen was het te laat. US liet zich niet nogmaals inhalen en maakte op de side out de side uit. Kelly Ackermans scoorde de 20-25, waarmee de tiebreak een feit was.

Apollo scoorde in deze set 14 eigen punten, US kreeg er 16 op de borden.

In de tiebreak was de scorende hoofdrol voor Kelly AckermansBij de 3-7 tussenstand had ze al vier keer gescoord en ook daarna pakte ze nog een aantal puntjes mee. Apollo wilde niet capituleren, onder geen voorwaarde zou er een eind komen aan de serie van dertien overwinningen op rij. En ze vochten terug, op karakter, want makkelijk ging het allemaal niet.  Met 7-8 werd er van speelhelft gewisseld, het eerste punt daarna was voor de thuisploeg, en na de 11-11 en 13-13 kwam Apollo bij 14-13 op matchpoint.

Kelly Ackermans en Saskia Bos draaiden het voordeel bij 14-15 naar de Amsterdammers,  de foutserve maakte gelijk. En daarna was het laatste woord aan de gasten, Eerst Brecht Gijsbertsen en vervolgens Saskia Bos sloegen de laatste twee punten op het scorebord. 15-17 en  2-3. De serie zeges was ten einde.  In deze set was er een 10 om 12 eigen score.