Vizier op volleybal

 

Verdiende zege dames Bodyscan Twente

foto Roelof Smeets. Babs Oude Hamsink valt aan, Lisa Slomp (4) en Karen Jongman kijken toe.

Bodyscan Twente heeft er in de thuiswedstrijd tegen Utrecht2 geen enkele twijfel over laten bestaan wie van de twee ploegen er het meest aanspraakop de mogelijk vacante tweede plek zou  hebben, als DeVoKo bij de onbetwiste koploper Landstede punten zou laten liggen. Met een overduidelijke 25-11 in de eerste en 25-10 in de vierde set heerste en beheerste het team van Michel Schoppmann de wedstrijd in de Pathmoshal. De tweede set ging met 20-25 verloren, de derde werd met dezelfde cijfers gewonnen. De terechte 3-1 zege bleef zo in Enschede.

Eigenlijk was Utrecht in de eerste set na de serve beurt van Babs Oude Hampsink, die bij 4-5 begon te serveren, al verloren. In samenwerking met Nadine Molkenboer en Janneke de Jong werd de stand naar 11-6 getild. De Utrecht time out op 8-5 kon daar geen stop op krijgen. Bij 16-7, nadat Sanne de Kinkelder een paar keer vanaf de midpositie had gescoord, gingen de dames weer bij hun coach aan de zijlijn staan. Twente was echter oppermachtig, domineerde het gebeuren en spelverdeelster Ashley Smeets kon de aanvalsters keer op keer in een riante positie voor het net brengen. Zeventien eigen scores, waarvan dertien aanvallend, onderstreepten dat. Twente maakte een minimum aan fouten en Utrecht zat met een probleem.

Maar had daar in de setwissel blijkbaar de oplossing voor gevonden. “Knokken tot we erbij neervallen” of zoiets moet het devies geweest zijn En aangezien dat motto bij Bodyscan Twente al hoog in het vaandel stond ontspon zich in de tweede set een gevecht waarvoor de fans keer op keer de handen op elkaar kregen. Lange en superlange rally ’s bepaalden het gebeuren, de bal werd bij wijze van spreken nog van de tribune gehaald, en dat is een eindje lopen in de Pathmoshal.

Utrecht begon goed in de tweede set. Fleur Offenberg en Ilse van der Wal scoorden via aces en hun ploeg nam een 2-6 voorsprong. Bij 6-6 was er weer evenwicht, daarna was er een turbulente periode met een gele kaart voor Michel Schoppmann en een blessure van Sanne de Kinkelder, waarvoor het spel niet stil werd gelegd.

Toen alle consternatie voorbij was stond er 6-12 op het scorebord. Met name Fleur Offenberg sloeg vervolgens vanaf de vier de ballen keer op keer raak en hield de gasten ook bij 11-17 nog ruim aan de leiding. Vier directe Utrecht fouten en een dreun van Babs Oude Hampsink brachten de spanning bij 16-18 terug. Vanaf 17-19 eiste Nathalie Spekman bij de gasten een hoofdrol  voor zich op. Twee blokpunten, twee snelle scorende combinaties op mid met spelverdeelster Hanna Talacua en een ace zorgden voor 18-23. Nadine Molkenboer en Sanne de Kinkelder deden nog wat terug maar verder dan 20-25 kwam de thuisploeg niet.

In het eerste deel van de derde set ging het voordeel regelmatig van de ene ploeg op de andere over. Een 5-3 veranderde in 6-9, maar werd net zo makkelijk weer 14-10 en 15-15. Bodyscan serveerde sterk ( drie aces tot die stand) en scoorde weinig direct voor Utrecht. De gasten daarentegen waren gul met uitgeslagen ballen, netfouten en foutserves. Bij 15-15 bracht Janneke de Jong met een rechtdoor geslagen bal zichzelf aan serve.

Babs Oude Hampsink scoorde vervolgens vier keer achter elkaar, slim via de buitenkant van het blok of gewoon met een streep naar de vloer. Bij 20-16 was er opnieuw een gaatje geslagen, al zei dat gezien de eerste deel van de set niet al te veel. Utrecht kwam terug tot 20-19, Marijke Dorresteijn zorgde voor de aansluiting. Babs liet 21-19 aantekenen en serveerde de thuisploeg vervolgens naar 24-19. Sanne de Kinkelder rondde een eerste tempo aanval mooi voor 25-20 af.

Wie had verwacht dat Utrecht nog eenmaal het ‘vecht volleybal’ uit de kast zou halen kwam bedrogen uit. In twee serve beurten (Ashley Smeets en Janneke de Jong) liep de stand op naar 11-1. Vijf aces tekenden in die periode voor de druk die vanaf de opslag plek bij de Utrecht pass linie werd neergelegd. De gasten kwamen zelf helemaal niet meer aan scoren toe en waren voor de punten afhankelijk van wat Bodyscan Twente fout deed. Toen vervolgens bovenop de aces ook het blok met Lisa Slomp en Janneke de Jong nog een aantal keren onpasseerbaar bleek zakte Utrecht de moed in de schoenen en kon Twente naar 20-7 uitlopen. Het werd uiteindelijk 25-10, een dik verdiende winst die ook met deze cijfers helemaal in orde was.