Zicht op halve finale NL-trio Stuttgart

VoV, 22-02-2018. 13:31 uur. In het CEV Cup toernooi bij de dames stond gisteravond in de kwartfinale het Duitse onderonsje tussen SC Dresden (Schoot, Jasper) tegen MTV Stuttgart (Stoltenborg, Daalderop, van Daelen) op de programmering. De teams staan eerste (Stuttgart) en derde in de Bundesliga. Voor 2.500 toeschouwers kreeg de thuisploeg een gevoelige 0-3 nederlaag via de setstanden 23-25, 16-25 en 17-25, waarmee Stuttgart zich dus een prima uitgangspositie voor de halve finale verschafte. Dresden zal al met 0-3 of 1-3 in Stuttgart moeten winnen om een golden set af te dwingen, Stuttgart heeft aan twee sets genoeg om door te gaan.

Dresden verloor de wedstrijd op slagkracht en niet scorende speelsters op de buitenkant, en tevens was ook belangrijk dat de eerste set  nipt met 23-35 naar Stuttgart ging, bij winst had dat bij Dresden voor het nodige zelfvertrouwen kunnen zorgen. Stuttgart kwam echter daardoor in de flow, die niet meer af te stoppen was.

Dresden had een mindere start (4-10) in de openingsset, kwam echter terug en ging bij 18-17 aan de leiding. In een spannende finale beslisten fouten de uitkomst. De thuisploeg kon zich in de tweede set niet herpakken, via Deborah van Daelen werd het 6-12, waarna Stuttgart niets meer weggaf en ook blokkerend, 7 blokpunten in deze set, bleef domineren.

In de derde set kon Dresden, met Marrit Jasper in het veld, tot 6-8 bijblijven, ging bij 8-13 de time out in en kreeg het gaatje van vier a vijf punten niet meer dicht. Stuttgart gooide de deur met 17-25 met een knal dicht.

Jasper scoorde 3 keer, Myrthe Schoot moest 23 in actie komen op de serve van Stuttgart, dat deed ze 21 keer succesvol. Femke Stoltenborg maakt 4 punten, Nika Daalderop 3 in één gespeelde set en Deborah van Daele werd met 15 treffers de meest scorende speelster bij Stuttgart. De 44 om 58 eigen score gaf de verhoudingen in het veld wel duidelijk weer.

In een andere kwart finale speelde Pomi Casalmaggiore tegen Schwerin. De ploeg van Maret Balkestein – Grothues leed in eigen huis een 0-3 nederlaag. In de eerste set duurde het tot 33-33 voordat Schwerin de laatste twee beslissende punten kon scoren, daarna was het bij 20-25 en 15-25 gedaan.  Maret scoorde 3 punten bij een scoringspercentage van 15%.  Ze stond twee sets in de basis en had daarnaast nog een invalbeurt.

Challenge Cup: Hermes Oostende van Fanny Lafeber speelde tegen Bursa BBSK van Yvon Beliën. Voor de Turkse ploeg was het de tweede Belgische tegenstander in dit toernooi, in de vorige ronde hadden ze Charleroi Volley van Annelien Alons uitgeschakeld. Ook Hermes Oostende ondergaat waarschijnlijk na de 0-3 thuisnederlaag hetzelfde lot. Ze kregen 19, 12 en nogmaals 19 punten mee. De 32 om 66 eigen score hoeft geen verdere toelichting voor wat betreft welke ploeg het sterkst was. Beliën scoorde 9 keer, Lafeber maakte er 5.