1-0 voor VC Sneek (VoV verslag)

VoV, 20-04-2023. 4:17 uur. Vooraf verwachtte men een spannend eerste duel in de strijd om de landstitel tussen VC Sneek en VV Utrecht. Immers van de zes keer dat beide teams dit seizoen tegenover elkaar stonden eindigden er vijf in een tiebreak. En was de onderlinge score 3-3 in wedstrijden.

Gisteravond was van spanning geen sprake. VC Sneek was gezien de laatste wedstrijden in de kampioenspoule (3-0 winst vs. Sliedrecht en Sudosa-Desto, 1-3 winst vs. Apollo 8) lichtelijk favoriet. Omdat VV Utrecht een minder goede serie had met 3-2 verlies vs. VC Zwolle, 3-2 winst vs. Sudosa-Desto en 3-1 verlies vs. Sliedrecht in de bekerfinale.

VC Sneek was gisteravond de dominante ploeg. In de eerste en derde set bleef VV Utrecht ver verwijderd van de twintig puntengrens (17, 16) daartussen kwamen ze uit op 22 punten en was er tot 21-21 nog sprake van dat het spannend zou kunnen worden.

Ana Rekar scoorde het eerste punt van de wedstrijd, Lisan Siemonsma maakte gelijk en erop volgden drie punten van VV Utrecht die hen dus op een 1-4 voorsprong zetten. Bij 4-4, na een tweetal aanvallende fouten van de gasten en een tweede punt van Lisan Siemonsma, was er weer evenwicht, Iris Reinders sloeg Utrecht voor de tweede keer aan de leiding bij 5-7, bij 8-7 waren de rollen omgedraaid en bij 8-9 was Utrecht weer leidend.

Anniek Siebring serveerde de thuisploeg naar 12-9, time out VVU op 11-9, en na het blokpunt van Marit Pasterkamp en een ace van VVU (12-11) haalde Rixt van der Wal de opslag met een scorende omloopbal terug. Ze serveerde haar ploeg vervolgens naar 16-11, met in die serie twee aces. Na de foutserve (16-12) liepen de Friezinnen uit naar 19-12 en 22-14. Ilse Jansen kon nog een punt meepakken (22-15), ook kreeg VVU nog een punt bijgeschreven via een foutserve (23-16). Op setpoint bij 24-17 maakte Britt Schreurs de set uit.

In de tweede doorgang nam de thuisploeg een 4-2 voorsprong, draaide VV Utrecht die achterstand om naar 4-6 door o.a. een ace van Denise de Kant en ging het na 6-6 op de side out naar 9-9. Ali Moghaddasian nam de eerste time out op bij 11-9, zijn ploeg had bij 12-12 de schade hersteld en via een score van Marly Bak ging de ploeg uit de Domstad bij 13-14 opnieuw aan de leiding.

Nynke Oud zette Rixt van der Wal met een éénhandige set up in scoringspositie op mid, van der Wal benutte die kans met een harde uithaal voor de 15-14 tussenstand, Rixt scoorde ook de 16-15 en 17-15, Anlène van der Meer bracht het verschil op drie punten bij 18-15. VV Utrecht kon ook die achterstand wegwerken en was bij 19-19 weer naast de thuisploeg, waarop Harry van de Brink Sneek naar de zijlijn haalde.

Een voetfout over de middellijn maakte 19-20, Rixt van der Wal maakte gelijk. En VV Utrecht pakte met de side out de 20-21 voorsprong bij het begin van de big points. Drie aanvallende fouten op rij, drie keer cross court uitgeslagen, maakten er 23-21 van, Britt Schreurs blokkeerde haar team naar setpoint (24-21) en verzuimde vervolgens dat te benutten, ze sloeg uit en gaf VV Utrecht nog even de hoop op een spannend slot bij 24-22. Anlène van der Meer wilde daar niet aan meewerken en maakte de set af (25-22).

Spelverdeelster Nynke Oud serveerde VC Sneek in de derde set naar een 5-0 voorsprong, na de 7-2 kwam Utrecht via punten van Denise de Kant en Marly Bak terug naar 7-5 en kon het verschil daarna bij 9-8, kill-block van Lisa Kersten, naar één puntje brengen. Vier punten op rij gaven VC Sneek bij 13-9 meer lucht, bij 15-13 en 16-14 was VV Utrecht opnieuw dicht bij de aansluitende treffer.

Die kwam er echter niet, Anniek Siebring, een ace van Lisan Siemonsma en een driemeter score van Britt Schreurs maakten 19-14, time out VV Utrecht, en na die pauze serveerde Lisan Siemonsma de thuisploeg naar 23-14. De foutserve en het ace van VV Utrecht maakten 23-16, vervolgens ging de setwinst via de foutserve en een uitgeslagen VVU aanval met 25-16 naar de thuisploeg.

Zaterdagavond staat om 20.00 uur het tweede duel op het programma in Utrecht.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Lieuwe Bosch.