3e Setsyndroom deert Apollo 8 D2 niet tegen US D2

VoV, 20-03-2022. 12:50 uur. De 3e set ging wederom verloren in een wedstrijd waarin we verder heer en meester waren en US2 niet thuis gaf. Qua stand in de competitie waren ze enige tijd 4e, maar het daarbij behorende niveau kon US in deze wedstrijd in ieder geval niet laten zien. In de 3e set gaven ze een teken van leven toen ons niveau ver wegzakte, maar dat was het dan ook wel.

Als historicus en statisticus van huis uit heb ik eens even gekeken hoe dat zit met de 3e set van ons in dit seizoen. In 16 wedstrijden is het ons 5 keer gelukt om de 3e set te winnen. Vaker dan ik dacht, maar met 31% beduidend minder vaak dan het percentage overwinningen dat we behaald hebben (50%). En daarvoor moet je toch aanzienlijk meer sets per wedstrijd winnen….

Helaas ben ik er daarmee nog niet uit hoe we ons uit dit syndroom kunnen bevrijden, want alle toegepaste tactieken hebben tot op heden niet het gewenste resultaat gehad. Volgende week tegen Dynamo T. kijken of we nog iets anders uit de hoge hoed kunnen toveren.

De wedstrijd begon met een voor ons (en voor de meiden) vreemde rolverdeling. Jasper was deze wedstrijd coach en ik was, voor het eerst in mijn leven, assistent met een vaste plaats op de bank, waar ik normaal altijd 99% van de tijd direct naast het veld te vinden ben. Leuk en leerzaam om vanuit een ander perspectief de wedstrijd te volgen. En ook goed om te zien dat de coaching bij Jasper in prima handen was en de meiden op de juiste manier reageerden op zijn aanwijzingen.

Dan de wedstrijd zelf. Hierover kunnen we eigenlijk best kort zijn, want een wedstrijd is het eigenlijk nooit geweest.

De eerste set begon wat gezapig. Beide teams scoorden simpel de side out en met de service kon het verschil niet goed gemaakt worden. Daar kwam verandering in toen Pien op 10-9 ging serveren en daarmee wel de tegenstander in verlegenheid kon brengen. Bij 15-10 was het eerste gaatje geslagen. Daarna kabbelde de set op side out naar het einde en wonnen we met 25-19, eigenlijk vooral door die ene serviceserie.

In de 2e set kwam Pien op 3-3 weer aan service en scoorde ze wederom 5 punten. En als wij ruim voor komen, spelen we bijna altijd goed en geconcentreerd en komt de tegenstander meestal niet meer langszij. Dat was in deze set ook zo. Dichter dan op 3 punten is US niet gekomen. En dan volgde telkens een volgend tussensprintje van ons met serviceseries van Lotte en Madée in dit geval. (25-18)

Geen vuiltje aan de lucht, op naar de (terechte) 3-0. Maar toen kwam de 3e set en serveerde Dominique Split US gelijk van 1-2 naar 1-10 en hadden we nog geluk dat ze op die stand fout serveerde. Overigens kreeg ze wel van de scheidsrechter de gelegenheid om die serie te maken, want in de rally volgend op haar 2e service was die even vergeten dat je als achterspeler de bal niet mag blokkeren.

De scheidsrechters waren verder overigens prima op dreef en ik ben niet verder dan 2 foutjes van ze in de hele wedstrijd gekomen. Was het elke week maar zo’n feest. De set was natuurlijk al bijna verloren na zo’n serviceserie en zo gedroegen de meiden zich ook. Futloos en zonder teamspirit, resulterend in misverstanden en veel foutservices, werden we naar een simpele set-nederlaag gespeeld (16-25).

Zoals elke week weten we het benodigde niveau in de 4e set wel weer te behalen, dus in die set was US weer gewoon kansloos, net als in de 1e en 2e set. Nu was het vanaf 2-2 Rinske die het eerste gaatje serveerde van 4 punten. En in het midden van de set serveerde Roos er nog 5 bij. Al snel leek US het opgegeven te hebben. Ze stonden zonder uitstraling in het veld en de vechtlust die ze in Amsterdam wel hadden laten zien, was nu ver te zoeken. Simpel bleven we met 25-16 aan de goede kant van de score.

Een mooie 3-1 overwinning, waarmee ons winstpercentage in dit seizoen op 50% gekomen is. Daar had ik op voorhand voor getekend en ook het spel van de meiden wordt steeds beter nu we eindelijk af en toe weer eens met een (bijna) voltallige selectie kunnen trainen en ook meer teamgericht kunnen werken.

Volgende week spelen we uit bij Dynamo Tubbergen en zullen we zien of we de goede resultaten kunnen voortzetten en of we het spook van de 3e set kunnen verjagen.

gh @ VoV, verslag van Thijs Prins, trainer coach  Apollo 8 Dames 2. Archieffoto Rudy van ’t Rood.