Vizier op volleybal

 

EK Beach: Titel (m) blijft in Italië

podiummannenGoudItalië

VoV, 21-08-2017. 6:00 uur. Nadat Brouwer – Meeuwsen zich het brons hadden toegeëigend via een 2-1 zege tegen het Belgische duo Dries Koekelkoren – Tom van Walle stonden in de finale twee ‘oude bekenden’ tegenover elkaar. Twee duo’s die al eerder het Europese goud omgehangen hadden gekregen.  De Italianen Daniele Lupo – Paolo Nicolai in 2014 en 2016, De Letten Alexandrs Samoilovs – Janis Smedins in 2015, in 2014 behaalden ze zilver tegen dezelfde tegenstander. De Letten konden als thuisfavorieten op heel veel support van de volle tribunes rekenen.

Letland begon goed, ‘Lion King’ Samoilovs blokkeerde 0-1 op de borden, zijn teammaat scoorde 0-2. Daar waren de 3.300 fans op de tribunes voor gekomen! Italië herstelde zich echter, Daniele Lupo hanteerde ook in de eerste set weer zijn slimme balletjes langs het blok, waarmee hij tegen Oranje zoveel succes had. Nog voor de technische time out hadden zij het voordeel naar hun kant gehaald (5-6, 7-9). Op 11-15 nam Letland de time out op, zonder succes. Nicolai blokkeerde éénhandig de 14-19 raak en na de 15-19 door Smedings gebruikte hij beide handen om nogmaals een scorend blok neer te zetten. De set ging met 16-21 naar Italië.

Opnieuw had Letland een goed begin in de tweede set. Er werd van speelhelft gewisseld bij 4-3, 8-6, 12-9 en 15-13. De thuisploeg ging keihard voor de tiebreak, de Italianen lieten zich echter niet gek maken en bleven hun spelletje spelen. Scherp serveren, goed verdedigen en slim aanvallen, maar als het moest ging de bal ook als een streep naar het zand, zoals bijvoorbeeld bij de 12-10 van Lupo.

Na de 15-13 kwam er bij 15-15 een gelijke stand op de borden, op de side out konden Lupo – Nicolai dat tot aan 20-20, een foutserve van Letland, steeds blijven waarmaken. Een kiezelharde knal van Lupo zette hen bij 20-21 op match- en championshippoint.  Letland ging naar de kant, zij hadden hun time out nog niet gebruikt. Het werd  21-21. Na opnieuw een score van Lupo (21-22) konden de Letten verlies niet nog een keer uitstellen, de 21-23 betekende het derde Europese goud voor Italië in vier jaar.

“Ik kan mijn gevoelens op dit moment niet onder woorden brengen” zei Nicolai na de wedstrijd. En hij zou er dus verder het zwijgen toe moeten doen. Hij bedankte iedereen (de staf) die aan dit succes had bijgedragen. “Het kostte allen geweldig veel energie om ons voor de derde keer Europees Kampioen te laten worden en op deze titel zijn we heel erg trots.” 

“Het was niet makkelijk om voor dit fanatieke en gepassioneerde thuispubliek te spelen, maar we wisten wat ons te wachten stond uit eerdere wedstrijden hier. Vorig jaar speelden we de Olympische finale tegen Brazilianen in Rio , dan weet dat dit te gebeuren staat als je tegen het gastland speelt.”   

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.