NL-mannenduo’s door, de dames niet

VoV, 19-05-2018. 5:48 uur.  De mannen duo’s hadden zich via poulewinst rechtstreeks voor de achtste finales geplaatst van het FIVB viersterren beachtoernooi in Itapema.

Daarin kwamen Brouwer / Meeuwsen gisteren uit tegen het Duitse duo Bergmann / Harms. Het werd 2-0 voor Nederland, alleen in de eerste set was het met 21-19 nipt, daarna volgde een 21-15 zege. In de kwartfinale spelen Brouwer Meeuwsen vandaag tegen een Braziliaans duo.

Varenhorst / Bouter (foto boven) gingen ook via een 2-0 zege door naar de kwartfinale. Tegen Rumsevicius / Kazdailis haalden ze via 21-17 en 21-19 de laatste acht van het toernooi. Daarin is een Pools duo de tegenstander.

De dames speelden  de tussenronde, de KO ronde, en dat betekende ‘einde toernooi’ voor Joy Stubbe en Marleen van Iersel en leverde een plaatsje bij de laatste zestien op voor Madelein Meppelink en Sanne Keizer, waarin zij vervolgens ook werden uitgeschakeld.

In het duel tegen het duo Lima / Maxima was voordat de beslissende derde set begon, een duo steeds de bovenliggende partij. In de eerste set was dat het Braziliaanse tweetal met 21-18, in de tweede set kwamen Meppelink / Keizer heel sterk terug en wonnen met 16-21. De derde set kwam het BTN duo al vroeg met 3-1 achter, maar een serie van vijf punten stelde orde op zaken (3-6), waarna ze deze voorsprong niet meer uit handen gaven. Brazilië drong nog wel aan ((6-7, 7-9) maar kwam steeds verder op achterstand (8-14) en verloor tenslotte met 10-15.

In de volgende ronde waren Anouk Vergé – Dépré en Joanna Heidrich uit Zwitserland de tegenstanders. Het werd opnieuw een driesetter, waarin beide teams weer een set de duidelijk bovenliggende partij waren. In de openingsset was de winst met een dikke 21-14 voor de Zwitserse dames, daarna kwamen Meppelink / Keizer heel sterk terug en beslisten de tweede doorgang met 18-21 voor zich, waardoor opnieuw een tiebreak de beslissing moest brengen. Dat bleef tot het eind spannend, maar viel uiteindelijk met twee punten verschil (15-13) in het voordeel van Zwitserland uit. Meppelink – Keizer worden 9de in het toernooi, daarmee kunnen ze 400 rankingpunten en 4.200 dollar bijschrijven.

Joy Stubbe en Marleen van Iersel werden in de KO ronde uitgeschakeld. Tegen het Zwitserse tweetal Betschart / Hüberli eindigde de strijd in een 2-1 nederlaag. De eerste set werd nog met 18-21 gewonnen, daarin maakte het NL – duo een 16-14 achterstand met een serie naar 16-18 ongedaan en hield de voorsprong vast. In de tweede set kreeg de live score bij 11-7 küren, de stand werd 10-5 en 15-5, waarna de set met 21-14 verloren ging.

In de tiebreak waren er veldwissels bij 2-3, 5-5, 8-7 en 11-9.  Stubbe – van Iersel maakten de aansluiting (11-10), maar kregen toen een driepunter tegen (14-10) en verloren tenslotte met 15-11. Zij sluiten het toernooi op de 17de plaats af, hetgeen 320 rankingpunten en 3.000 dollar opleverde.