Apollo koploper in de Degradatiepoule

VoV, 10-02-2019. 20:30 uur. Twee wedstrijden stonden er vandaag nog op het programma in de Eredivisie dames. Daarin speelden vier teams die hun positie in het vervolg van het seizoen al kenden. Eurosped gaat naar de Kampioenspoule (KP), tegenstander Dros – Alterno naar de Degradatiepoule (DP). En Apollo 8 komt ook in de DP uit terwijl tegenstander FAST zich plaatste voor de KP.

Ging het dan nergens meer om? Jawel afhankelijk van de resultaten werd of Alterno of Apollo eerste in de DP met een startbonus van 2 punten. De ander werd dan tweede met 1 punt als beginstand.

In Borne nam FAST na de 5-6 tussenstand in hun voordeel vlot afstand naar 5-8 en 6-15, waarop Apollo 8 noodgedwongen hard in de achtervolging moest. Scores van Jeanine Stoeten en Juliët Huisman brachten de thuisploeg naar 15-18. Op 16-19 strandde de inhaalrace. Mid Joska Fransen en een paar aces maakten 16-23 waarna FAST de set met 19-25 won.

In de tweede set was Apollo de betere ploeg. Toen ze eenmaal bij 8-7 aan de leiding kwamen stonden ze die niet meer af. De voorsprong varieerde van een punt of drie (15-12) tot wel zes punten bij 19-13. FAST kwam terug naar 21-18 (time out Apollo) en 23-21 (tweede time out Apollo). Esther Huls en Rinske Hofste stelden de setwinst met 25-21 en de 1-1 setstand veilig.

De derde set was als de tweede, alleen kreeg FAST twee punten minder mee. Apollo snelde naar een 6-1 voorsprong, kwam op 14-8 en hield FAST op ruime achterstand achter zich. Het beproefde recept op mid, de snelle combinatie tussen Manon van ’t Rood en de mids Jeanine Stoeten en Carlijn Koebrugge had vlotte en veelvuldige scores tot gevolg. Apollo liep uit naar 20-12, FAST kon nog wat terugdoen (24-19) voordat Jeanine Stoeten het laatste punt op het scorebord zette.

Apollo domineerde ook in de vierde set. Zoals de tussenstanden 13-5 en 17-7 wel aangeven. FAST wisselde wat, Apollo ook en de stand liep van 20-10. Carlijn Koebrugge maakte de 22-12, de 23-13 en de 24-13, waarna Juliët Huisman vanaf linksvoor de bal hard tegen de vloer joeg voord e set- en wedstrijdwinst..

Apollo won dus met 3-1, kwam daarmee op 18 punten en moest afwachten wat Alterno in Vroomshoop zou doen.

Dat pakte goed voor Apollo 8 uit. Eurosped won de laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen met 3-1 van Dros – Alterno, dat dus puntloos bleef en op 17 punten bleef staan. Eurosped pakte de eerste set met 25-22 en wist na de time out op 22-22 in de tweede set via Vera Mulder en Daphne Knijff ook de tweede set voor zich te beslissen. Met 25-23.

Vervolgens was het de beurt aan de ploeg uit Apeldoorn, ze pakten de derde set met 21-25 en hadden nog een setje nodig om ook op 18 competitiepunten te komen. Dat kwam er echter niet van, met 25-17 hield Eurosped de punten in Vroomshoop.

Bij de thuisploeg was midspeelster Eline Timmerman scorend erg belangrijk. Ze maakte 22  punten. Vorig jaar kwam ze nog uit voor Alterno, wellicht was dat een extra prikkel om er eens fors scorend de beuk in te gooien. Verder scoorde Kirsten Wessels 13 keer en Vera Mulder 11 keer bij Eurosped.

Eurosped was tweede en blijft na deze zege ook tweede. Ook aan de startbonus in de KP verandert niets, dat blijven 4 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. foto’s Rudy van ’t Rood.