Vizier op volleybal

 

Jubileumfeest Tornado groot succes

VoV, 18-02-2019. 9:30 uur. Op zaterdag 16 februari jl. vierde volleybalvereniging Tornado haar 50 jarig jubileum. Deze mijlpaal was volgens het bestuur en de jubileumcommissie reden voor een feest voor leden, trainers, sponsoren, maar ook oud-leden en oud-trainers. Voorafgaand aan de feestavond was er een receptie voor genodigden waarin voorzitter René Hutten met trots sprak over het verleden, het heden en de toekomst van Tornado. Naast de voorzitter van de vereniging waren het ook Paul Ubbink, regiovoorzitter van de Nevobo, wethouder sport van de gemeente Tubbergen; Roy de Witte, Eddy Droste namens Stevo en Prins Paul II namens de Papsleef’n die het woord namen tijdens deze receptie.

Verleden:  Het was Alfons Leus die op 18-02-1969 de gang naar de notaris maakte om de volleybalvereniging Volley G leven in te blazen. De successen werden de eerste jaren aaneen geregen en al snel werd de naam Volley G veranderd in Tornado. Hierbij werden ook de kenmerkende zwart gele kleuren vastgelegd. Tornado hield huis als een wervelwind en het ledenaantal groeide gestaag. De betrokkenheid in Geesteren was groot.  Vijf jaar na de oprichting van Tornado ging naast de Nevobo-competitie ook de trim-competitie van start. Deze valt nog steeds onder de organisatie van Tornado leden.  Sinds de fusie van de Nevobo en trimafdeling van Tornado in 1985 is het één hechte volleybalvereniging geworden, waar volleybalsport wordt aangeboden op ieder niveau.

Tornado wilde ook in de gemeenschap het volleybal onder de aandacht brengen. Het wijkvolleybaltoernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1976. Dit werd een jaarlijks terugkerend festijn op de Peuverweide. Na 40 jaar was de rek er een beetje uit en is het nieuw leven ingeblazen met een vernieuwde formule: Volleywood; volleyballen op de velden van Stevo en gezelligheid in het door Piet-Hein Oude Wesselink beschikbaar gestelde Boon’n bos. Geen wijkteams meer, maar zelf samengestelde teams, maakt dat het aantal deelnemende teams nog ieder jaar toeneemt.

In 1987 kreeg Geesteren een sporthal. De Ransuil werd de thuisbasis voor menig club. Als tweede vereniging in Geesteren is Tornado de grootste afnemer van het aantal uren. Mogelijkheden om trainingen op elkaar af te stemmen, meer trainingsuren, thuiswedstrijden, een hele verrijking. Het bood Tornado de kans nog meer te werken aan beleidsmatige professionalisering. Tornado had en heeft voor ogen een club te zijn met een sociaal en prestatief karakter en mede door de komst van de sporthal is dit zeker gelukt.

Heden:  Tornado timmert op dit moment nog steeds aan de weg. Nadat de club in het 40 jarige jubileumjaar promoveerde naar de 1e divisie speelt het nu in de 3e divisie. Maar er zijn mogelijkheden om ook in dit jubileumjaar te promoveren met het 1e damesteam. Op dit moment staan zij bovenaan in de derde divisie en zou promotie naar de 2e divisie de kroon zijn op het jubileumjaar.

De overige teams hielden de naam van Tornado hoog in de overige klassen, zowel in prestaties als in sportief opzicht.

De jeugd leverde een belangrijke bijdrage aan de Tornadofaam. In al deze successen willen we ook de rij trainers en trainsters noemen die hieraan hebben bijgedragen. Tornado heeft als vereniging bekendheid verworven in het hele land. Op diverse finales kwam je de afgelopen decennia verscheidene Tornadoteams tegen zowel bij de mini’s als bij de jeugd.

Echter zijn er ook zorgen: Momenteel is het niet mogelijk om met alle teams in de Ransuil te trainen. Tornado traint momenteel 30% van alle trainingsuren buiten Geesteren. Als de gymzaal van de lagere school in Geesteren in de nabije toekomst niet meer voor training beschikbaar is en er geen alternatief voor handen is, gaat dit leden kosten. De voorzitter sprak de wens uit een zaaldeel extra te kunnen bouwen in Geesteren nu ook de basisschool gymlessen gaat geven in de sporthal. Dit natuurlijk niet alleen voor Tornado maar ook voor de sportbehoefte die er is in de gemeenschap Geesteren.

Toekomst:  Een andere uitdaging is vormgeven aan de openclub gedachte waarbij samenwerking, gezamenlijk aanbod, behoud van eigen identiteit gespreksonderwerpen zijn. We hebben te maken met veranderende sportbehoeften, krimp in het algemeen, en dit leidt tot minder leden, minder vrijwilligers en minder geld. De sport in Geesteren moet blijvend op de kaart worden gezet. Dit wil Tornado graag in samenwerking met andere sportverengingen oppakken.

Huldigingen: Bij een jubileum horen ook huldigingen. Een aantal mensen werden voor hun inzet voor de club in het zonnetje gezet. Als eerst werd Ceciel Leus gehuldigd voor maar liefst 50 jaar lidmaatschap. Zij is al vanaf de oprichting van de vereniging lid. Ceciel werd verrast met een prachtig boeket gele rozen en een aandenken.  Daarnaast werden ook Anny Steggink en Truus Oude Voshaar, samen met Ceciel benoemd tot lid van verdienste voor hun grote inzet, ieder op verschillend vlak voor de vereniging. Tot slot werden Harry Steggink en Elly Braakhuis beide benoemd tot erelid van Tornado. Zij kregen deze onderscheiding onder andere voor hun uitzonderlijke bestuurlijke activiteiten en het trekken van de kar in de periode dat Tornado zonder voorzitter zat, na het plotselinge overlijden van Herman Smienk. Alle onderscheiden leden werden verrast met een insigne en een oorkonde. Ook hoorden er uiteraard bloemen bij.

Feestavond: Na afloop van het officiële gedeelte barstte het feest los. Onder de klanken van “The piano house” was het een grandioos gezellig feest met het karakter van een reünie, aangezien er naast vele leden ook vele oud-leden aan de oproep gehoor gegeven hadden, dit jubileum mee te vieren.

gh @ VoV, persbericht Tornado Geesteren.