CL: Zege Civitanova, verlies Perugia

VoV, 04-04-2019. 4:23 uur. Gisteren werden de heenwedstrijden in de halve finales in de Champions League gespeeld. Perugia was gastheer voor Zenit Kazan, de zesvoudige winnaar van de Champions League,  en SKRA Belchatow vervulde dezelfde rol voor Civitanova, de andere Italiaanse ploeg bij de laatste vier. Met behulp van 10.500 fans in de Atlas Arena in Lodz hoopte Belchatow erop de reis naar Berlijn met in ieder geval een stapje te kunnen verlengen. Perugia dichtte zich met steraanvaller Wilfredo Leon in de ploeg kansen op winst toe.

PGE Skra Belchatow vs Civitanova:  Belchatow speelde voor het eerst in de Atlas Arena in Lodz, op de persconferentie vooraf maakt Wlazly bekend dat hij zijn contract met een jaar bij de Poolse ploeg had verlengd. Eerdere duels tussen beide teams werden door Civitanova gewonnen, net als deze. Civitanova heeft volgende week aan twee sets genoeg om de Road to Berlin in Berlin te beëindigen.  Belchatow  werd in de eerste twee sets volledig overklast.

Skra had een bijzonder slecht begin, Bruno serveerde Civitanova naar 0-5 en tot aan 4-14 kon de thuisploeg slecht één punt zelf maken. Ze werden volledig overklast ondanks de aanhoudende aanmoedigingen van de fans. De set ging me 14-25 verloren. Blok en serve (2 om 10punten) van de gasten waren de thuisploeg veel te machtig.

In de tweede set had Belchatow van de nieuwe Oranje bondscoach Piazza een wat betere start (2-4), maar opnieuw keken ze daarna vlot tegen een ruime achterstand (4-11) aan, vooral omdat Civitanova heel effectief bleef serveren via o.a. aces van Leal. Op 8-13 ging Civitanova de time out in, bij 9-17 was het de beurt aan Belchatow om dat ook te doen.

De inhaalrace na 11-20 gaf aan dat de thuisploeg beter in de wedstrijd kwam, met twee series van drie punten en een gewonnen video challenge kwamen ze terug naar 20-22. De foutserve, het ace van Bruno en de uitgeslagen aanval beslisten de set daarna met 20-25. De eigen score bedroeg 13 om 14, de rest van de punten kwam via fouten op het scorebord.

Belchatow zette de ingeslagen weg in de tweede set in de derde voort en kon nu wel met Civitanova in de stand gelijk oplopen. Na een score op eigen serve van Ebadipour kwamen ze voor het eerst in de wedstrijd bij 6-5 aan de leiding. En bouwden uit naar 11-8. Civitanova maakte bij 11-11 gelijk en vervolgens ging het op de side out, met ieder een paar keer een punt op eigen serve naar de setfinale.  Juantorena scoorde 22-23, maakte ook 22-24, waarop Piazza de time out in ging. Na de 23-24 sloeg Juantorena ook het laatste punt op het scorebord.

Sokolov en Leal scoorden ieder totaal 13 keer, Juantorena maakte er 12. Bij Belchatow waren Ebadipour en Wlazly ieder 10 keer succesvol. Bruno werd MVP van de wedstrijd.

Perugia vs  Zenit Kazan:  In de afgelopen twee jaar stonden beide teams ook al tegenover elkaar in de beslissende fase van het toernooi. Beide keren won Kazan. In Rome was er goud na de 3-0 en in Kazan wonnen ze in de halve finale met 3-0. Superstar Wilfredo Leon switschte eind vorig seizoen van Kazan naar Perugia. Earvin Ngapeth van een Italiaanse ploeg naar Kazan.

Het werd voor zo’n 4.000 fans een strijd tussen de aanvallers  Leon / Atanasijevic vs Anderson / Ngapeth. Het ‘Italiaanse duo’ won met 49 om 42 gescoorde punten. Perugia  won op eigenscore met 81 om 74, in totalen werd het echter 111 om 111. En het allerbelangrijkste, in sets 2-3 via 22-25, 26-24, 25-27, 25-20 en 13-15.

In de eerste set eiste Ngapeth de hoofdrol op. Met rake klappen bij bijvoorbeeld 4-5, 8-9, 11-12, 12-13 en aces voor 12-14 en 12-15, die voor het beslissende verschil zorgen. Hij scoorde totaal 8 keer, zoals ook de 20-21 en 20-22. In de tweede set was Atanasijevic de ster van de set met 8 punten. Na 15-14 volgde er een foutserve periode tot aan 20-18, Kazan ging op 23-22 de time out in, draaide de score om naar 23-24 o.a. door een foutserve van de ingevallen Hoogendoorn, waarop Perugia naar de kant ging. Twee keer Leon en een blokpunt van Ricci maakten 26-24.

Perugia stond in de derde set zes punten achter en veranderde dat in één punt voorsprong, voordat de teams vanaf 17-16 in de score weer tegen elkaar opgingen. Mikhaylov en Anderson sloegen Kazan naar 19-23,  scores van Leon en Atanasijevic maakten bij 24-24 gelijk, waarna de aanvallende fout van Atanasijevic de set besliste met 25-27. Via het winnende punt van Filippo Lanza maakte Perugia na een ruime voorsprong in de beginfase en een spannend middendeel (11-9, 18-16) in de vierde set gelijk in sets en moest de tiebreak de beslissing brengen.

Kazan veranderde daarin een 11-10 achterstand in een 11-13 voorsprong en won op de side out met 13-15. Het laatste punt liet Anderson noteren. Ngapeth werd tot MVP van de partij uitgeroepen.