WEVZA: Jeugd Oranje wint van Spanje

VoV, 07-01-2020. 4:54 uur. Na nederlagen tegen Duitsland en Portugal speelde Jeugd Oranje Jongens hun derde partij van dit EK Kwalificatietoernooi gisteren tegen Spanje, dat ook nog zonder zege was. Nederland had in ieder geval al een puntje via de 3-2 nederlaag tegen onze Oosterburen, Spanje had nog niets. En Spanje bleef op niets staan terwijl Oranje de eerste zege en de eerste driepunter kon bijschrijven.

Nederland verloor de eerste set nog 21-25, nadat het bij 16-15 nog nipt aan de leiding ging. In de tweede deel van de set trok Spanje het initiatief naar zich toe en kon dit tot aan de zege vasthouden. In de tweede set waren de teams na aanvankelijk voordeel van Nederland, een gelijk opgaande strijd daarna en opnieuw voordeel voor Oranje via de tussenstanden 7-3, 15-15 en 21-17 bij 22-22 weer op gelijke hoogte. Dit keer had Oranje het betere eindschot en won met 25-23.

In de derde set kwam Spanje met 16-19 voor nadat de teams tot aan 15-15 aan elkaar gewaagd waren geweest. Oranje had de achterstand bij 19-19 van de borden gespeeld, en sloeg zich na de 22-22 gelijke stand naar een 25-22 zege voor de 2-1 stand in sets. In de vierde set nam de ploeg van trainer/ coach Arne Hendriks al vlot een ruime voorsprong (8-3, 16-12) en gaf die niet meer af. Via 25-17 werd de eerste winst binnengehaald.

Oranje speelde met veel servedruk hetgeen 14 aces opleverde. Ook blokkerend had Oranje voordeel. Totaal drie punten, daar tegenover stond het aanvallende voordeel van de Spaanse ploeg, ook drie punten. Teams hadden ongeveer dezelfde foutenlast, 25 om 26. Bij Oranje werden Stijn de Ruiter en Sjoerd Zegwaard met 15 punten ieder de meest scorende spelers.

Verder verloor België gisteren met 1-3 van Frankrijk en was Duitsland met 3-0 de mindere van Portugal.

De stand na drie wedstrijden is nu: 1> Frankrijk 9. 2> Portugal 6. 3> België 6. 4> Nederland 4. 5> Duitsland 2 en laatste is Spanje met 0 punten.

Nederland speelt vanavond om 19:30 uur tegen België.