Vizier op volleybal

 

De foto hommage aan de arbitrage

VoV, 03-05-2020. 4:51 uur. Vandaag is het zover, de link naar deel III van de serie foto hommages op Vizier op Volleybal staat hieronder. Na de libero’s en de trainers is het nu de beurt aan de arbitrage. Volleybalfotograaf Jan van den Noort dook opnieuw zijn zeer omvangrijke archief in en selecteerde een prachtige serie van meer dan 500 foto’s die tot wel 15 jaar teruggaan.

Mooi voor de zondagmorgen, met een kop koffie/ thee erbij. Foto’s kijken van verenigings-, regio-, nationale en Europese scheidsrechters, scheidsrechters uit Gent en Parijs, scheidsrechter beoordelaars, lijnrechters, tellers, de telbordjes door de jaren heen tot aan digitaal, wedstrijdformulieren plus DWF. Kortom alles wat met de arbitrage en het management van een volleybalwedstrijd te maken heeft.

Maar de hoofdpersoon is de scheids, de man/ vrouw die heeft gezien wat anderen niet zagen en niet heeft gezien wat anderen wel zagen. Hij is een totaal onmisbaar onderdeel van de volleybalsport, eigenlijk van elke sport. Daarom de hommage.

Wie zien we zoal voorbijkomen? Veel, heel veel scheidsen. Eigenlijk te veel om op te noemen, van de al gepensioneerde Frans Loderus en Henk Woudstra tot en met de nog op het hoogste niveau fluitende Raymond Haamberg en Daniël Jettkandt. Van Bennie Steenbeeke tot Harry Steggink. Je ziet coaches als scheids, en scheidsen als coaches. Spelers en speelsters vervullen dezelfde rol, of staan als lijnrechter hun steentje bij een goed verloop van de wedstrijd bij te dragen. Het zijn er te veel om op te noemen.

Maar wel steeds met voor scheidsen kenmerkende typische kenmerken en bij hun passende gebaren. Ze leggen uit, zijn in gesprek met, tonen kaarten, controleren de hoogte van het net, de spanning van de wedstrijdbal, geven het T-teken en doen wat scheidsen horen te doen. Met het onmisbare attribuut tussen de tanden, waarmee ze een wedstrijd laten beginnen en affluiten. Je ziet hun outfit veranderen, de verandering in de wijze waarop de wedstrijdadministratie werd bijgehouden, enfin bijna alles veranderde in het tijdvak dat de hommage omvat.

Via  DEZE LINK  gaat u naar de reportage. Neem er de tijd voor, het loont zich, geeft mooie herinneringen aan andere tijden in de sport, aan tijden toen volleyballen nog heel gewoon was.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.