Vizier op volleybal

 

Nogmaals de Topdivisie (v + m) 2020-2021

VoV, 15-05-2020. 4:33 uur. Het artikel van gisteren over het niveau van de Topdivisie Dames voor volgend seizoen kende nogal wat reacties. Via onze Facebookpagina en via mail. Maar hoe is de situatie nu eigenlijk bij de dames voor wat betreft het volgende seizoen?

Het afgebroken seizoen 2019-2020 kende in Dros-Alterno de degradant uit de Eredivisie naar de Topdivisie, hetgeen tot gevolg had dat Dros-Alterno II, dat reeds in de Topdivisie uitkwam, zich terugtrok. De tien teams die zich handhaafden (er waren geen degradanten, VCN promoveert) plus Dros – Alterno D1 maken een elftal aan teams vol. Dat zijn dus:

Alterno, VoCASA, Voltena, VV Utrecht, SV Dynamo, Sudosa Desto, Orion, Sliedrecht Sport D2, US, PDK en Donitas.

Vanuit 1AD wenste Wevo ’70 niet te promoveren, bleven er vijf ploegen over die de stap omhoog wel wilden maken te weten Veracles, Krekkers, Apollo 8 D2, Dynamo Tubbergen en VC Sneek D2. Vanuit 1BD gaan Activia, Volley Tilburg, VollinGo, Zaanstad, VCN D2 en Ledub de uitdaging van het spelen op een na hoogste divisie in Nederland aan.

Totaal maakt dat 22 teams, ofwel om twee divisies van 12 teams te maken komen we er twee tekort. Uit de brief van de Nevobo aan de clubs voor invulling van die vrije plaatsen concluderen wij dat bijvoorbeeld Set-Up ’65 D2 en Rosstars (7de en 8ste in 1AD) als ook de teams op die posities in 1BD niet voor promotie in aanmerking willen komen. Vrij is in ieder geval nog één plaats in zowel TDA als TDB.

Het is natuurlijk mosterd na de maaltijd om nu nog te discussiëren over een reeds genomen besluit en of dit nu wel of niet het juiste was. En of er andere oplossingen mogelijk waren geweest. Maar er waren zeer zeker wel andere (betere) oplossingen geweest dan de door de Nevobo gekozen.

Zoals de reactie van Gerry Smit-De Vries, waarop weer de nodige reacties kwamen, toen ze opperde “Waarom dan niet twee topdivisie poules van elk, bijvoorbeeld acht teams. En dan aan het eind van de competitie via het play-off en play-out systeem de kampioen en degradant bepalen. Of zo.”

Of zoals een ander voorstel/opmerking luidde: “De neergaande spiraal van het niveau zowel bij dames en heren is al jaren gaande, terugtrekking van teams uit elke divisie is ieder seizoen aan de orde van de dag. Ben je degradant dan is de kans vrij groot dat je alsnog op je oude niveau kunt blijven spelen. Dus speel de competitie afgelopen seizoen over op de nummers 1 van elke divisie na, die promoveren.

Nivellering van Topdivisie had voorkomen kunnen worden door de keuze te maken niet de structuur c.q. opzet van de competitie te veranderen maar – een idee dat al bestond in de periode dat de voorganger van de Topdivisie opgezet werd – de top- en eredivisie uit te breiden naar 14 teams en het seizoen daarop versterkte degradatie in te voeren.

Voor de Eredivisie kun je halverwege het seizoen een top- en degradatie poule hanteren, waardoor voor de top het gewenste niveau kan stijgen en de onderste teams spannende en gelijkwaardige wedstrijden gespeeld worden die ook voor het publiek interessant zijn.

Daarnaast hoeft de Nevobo dan geen dispensatie aan verenigingen te geven, hebben ze alle tijd om scheidsrechters op te leiden en geen mensen van lager niveau versneld door te schuiven om gaten op te vullen in het scheidsrechters corps. Verenigingen waren dan financieel ook minder belast.”

Maar gedane zaken zullen wel geen keer nemen. De Nevobo zal wel twee teams vinden die de uitdaging aan willen gaan, zo niet dan is een competitie met tien of elf teams de volgende optie. En uiteraard daalt het niveau als de nummer twee van de Topdivisie van afgelopen seizoen speelt tegen de nummer zes uit de Eerste Divisie. Dat lijkt ons logisch, net zo logisch als de temperatuur van heet water een heel stuk daalt wanneer er eenzelfde hoeveelheid koud water aan toegevoegd wordt. Als je dat blijft doen, wordt het water steeds kouder, bij elke toevoeging weer.

En wat te doen met het seizoen 2021-2022? Twee Topdivisies in stand houden of de hele structuur repareren en teruggaan naar één Topdivisie via een versterkte degradatieregeling van Topdivisie en de divisies daaronder?

En bij de mannen? Bij de mannen in de Topdivisie? Daar lijkt het probleem minder groot te zijn. Daar is nog een plaats in de Topdivisie A niet ingevuld. Daar is de situatie als volgt:

Gedegradeerd uit Eredivisie: Zaanstad

Handhaving in Topdivisie: Keistad, Donitas*, Reflex, SV Dynamo H2, Webton, Inter Rijswijk, HLB van Daal, Volley Tilburg, USV Protos, Peelpush en DIO Bedum.

Promotie uit 1AH: PDK Huizen, Sudosa-Desto, Olhaco, EVV, VoCASA II, Orion II.

Promotie uit 1BH: Sliedrecht Sport II, Taurus II, Velo, VV Utrecht, Compaen. Zaanstad II doet de stap terug naar de Derde Divisie.

Op de nominatie voor promotie: Sovoco (1AH, wil wel) en bijvoorbeeld Skunk en VCV Veenendaal uit 1BH.

*Noot: In de voorlopige indeling voor de Eerste Divisie A Heren staat Donitas. Dit zou dus betekenen dat zij volgend seizoen niet in de Topdivisie uitkomen.

Wat het zal worden? Afwachten maar, eerst maar eens corona de baas zien te worden voordat er weer geserveerd kan worden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.