VTC Woerden D1 wint bloedstollend eerste thuisduel

VoV, 05-10-2020. 12:30 uur. Afgelopen donderdag speelde Quadrant Bouw VTC Woerden Dames 1 haar eerste thuiswedstrijd in de Thijs van der Polshal tegen Leython DC. Door de nieuw aangekondigde coronamaatregelen bleef de tribune in de hal leeg. Via een livestream zagen de trouwe supporters toch hoe de Woerdense dames hun eerste overwinning van het seizoen binnensleepten in een bloedstollend spannende wedstrijd.

Waar vorige week nog met een incompleet team en noodgedwongen positiewissels gespeeld werd, kon de Woerdense formatie met de terugkeer van Lianne de Langen en de eenmalige rentree van Femke van Leeuwen weer in volledige sterkte aantreden. Dit mocht nog niet baten in de eerste set. Er werd goed volleybal getoond, maar de Woerdense ploeg kreeg twee stevige serviceseries voor de kiezen die roet in het eten gooiden. Hierdoor ging de eerste set met 14-25 verloren.

In de tweede set brengt een serviceserie van Merel van der Veer de Woerdense dames direct op voorspong. Die voorsprong is helaas van korte duur. Leython weet gas bij te geven en staat halverwege de set met 11-17 voor. Ondanks de achterstand blijven de Woerdense dames vechten voor elke bal, en vieren een feestje bij elk punt. Hierdoor weet VTC de controle over het spelletje te pakken wanneer er chaos ontstaat bij de tegenstanders. De Woerdenaren weten bij 18-19 weer bij te komen en vanaf dan begint een spannende slotfase. Op 22-24 krijgt Leython het eerste setpoint in handen, maar weten dit tot tweemaal toe niet te benutten: 24-24. Uiteindelijk trekt Leython aan het langste eind, en verliezen de Woerdense dames de tweede set met 24-26,

De prestatiedruk van de vorige set valt van de schouders van de dames, waardoor er in de derde set meteen tegen een 0-4 achterstand aangekeken wordt. Gelukkig is dit een goede wake-up call: VTC Woerden zet weer een tandje bij en pakt vanaf 7-6 de voorsprong. Deze voorspong wordt door sterk verdedigend werk en servicedruk uitgebouwd tot 14-9. Tot aan 21-14 kunnen de opponenten niets inbrengen. Toch werkt Leython DC zich via een serviceserie weer de wedstrijd in, en weten terug te komen tot 21-20. Deze eindsprint wordt dan hardhandig afgekapt door de Woerdenaren, die de set met zelfvertrouwen uitspelen: 25-21.

In de vierde set gaat het vanaf het begin gelijk op. Vanaf 12-12 weten de dames van Quadrant Bouw VTC weer een gaatje te slaan en komen met 16-12 op een voorsprong. Weer kunnen de opponenten in de middenfase van de set niets inbrengen vanwege het sterke onbevangen spel van de thuisspelende ploeg, die hun voorsprong uitbouwen naar 21-16. Toch verslapt de greep op het spelletje en Leython DC slaat direct toe. Bij 21-21 staat het weer gelijk, en de dames uit Leiderdorp laten zien te hebben geleerd van de vorige set.

Ze komen langszij en hebben op een stand van 22-24 toch het matchpoint in handen. Door een tactisch getimede time-out van Joost Roede beland de service van de opponent in het net: 23-24. De druk op de schouders van de Woerdense dames is groot: één fout kan het einde van deze wedstrijd betekenen. Juist Leython lijkt te bezwijken onder de druk, waar de Woerdenaren gretig gebruik van maken: met 26-24 slepen zij de vierde set binnen, waardoor er een vijfde set aan te pas komt.

Ook in deze set blijkt dat beide ploegen aan elkaar gewaagd zijn: de teams gaan gelijk op tot aan 12-12. Ook nu blijken de jonge meiden van Quadrant Bouw VTC Woerden Dames 1 beter om te kunnen gaan met de druk dan haar opponenten. Met een prachtige smash vanuit het midden slepen zij de setwinst binnen en daarmee ook de wedstrijd met 3-2.

Aankomende zaterdag spelen de dames in Koog aan de Zaan tegen de reserveploeg van Zaanstad. Helaas wederom zonder publiek, maar hopelijk wel weer met een livestream!

gh @ VoV, verslag en foto van / via Tamar Woudenberg, VTC Woerden dames 1.