EK U17: Jeugd Oranje verliest van Polen

VoV, 23-07-2022. 17:00 uur. De Jeugd Oranje Meiden speelden vanmiddag in de halve finale om de vijfde plaats voor het EK U17 tegen Polen. Winnen is als ‘troostprijs’ het WK ticket binnenhalen, verliezen betekent dat in ieder geval deelname aan het EYOF bereikt is, hetgeen eigenlijk al sowieso met het bereiken van positie 5 t/m 8 gerealiseerd was. In de laatste poulewedstrijd verspeelde Oranje positie twee nadat van koploper Servië werd verloren en Duitsland met 3-0 van Kroatië won.

Bondscoach Klaver begon met de volgende starting seven aan de wedstrijd tegen gastland Polen:

• Spelverdeling: Janne Koops
  • Libero: Noa Krikhaar
  • Diagonaal: Aysha Meering
  • Passer Lopers: Femke Zegwaard en Wies Smits
  • Midspeelsters: Roos Wessels en Maaike Heilig.

In de loop van de wedstrijd kregen ook Luna Strikwerda, Heleen Wiegerinck, Yfke Jelsma en Roos Grooters via invalbeurten, de dubbele wissel of in de basis van een van de volgende sets speeltijd.

In de openingsset was Polen een maatje te groot voor Nederland. Oranje kon de 1-6 achterstand terugbrengen naar 5-6, maar moest bij 5-10 de time out in. Polen scoorde het eerste punt na die pauze. Wies Smits en Roos Wessels scoorden de punten naar 9-12, na een Nederlandse netfout stond er wat later 11-17 op het scorebord. Bij 13-19 ging Oranje voor de tweede keer de time out in, zonder succes. Polen liep uit na 13-22 en maakte na de 14-22 de set in een keer uit.

Na de 6-5 voorsprong voor Nederland in de tweede set zorgden twee servebeurten van Polen voor een 7-11 tussenstand, die Nederland via scores van Aysha Meering, Roos Grooters en een ace van Janne Koops omboog naar een 12-11 voorsprong. Polen reageerde direct (12-14) en Nederland ook (14-14). Bij 19-19 lag de wedstrijd even stil wegens een blessure aan Nederlandse kant, na de hervatting liep Polen uit naar 19-22 en kon na 21-23 de set met 21-25 voor zich beslissen.

Oranje ging in de derde set bij 4-9 achter de time out in, zette daarna de inhaalrace in en kwam bij 13-14 op één puntje afstand. Polen sloeg het gaatje naar 13-17, via de ingevallen Yfke Jelsma kwam Oranje terug naar 16-18 en bij 20-20 waren de kansen op setwinst weer 50%.  Maaike Heilig zette Oranje met een monsterblok op 22-20, Polen kwam na de time out op die stand terug naar 22-23. Aysha Meering liet in de spannende finale twee punten noteren voor setpoint op 24-23, dat Nederland bij eerste gelegenheid benutte. De 25-23 betekende 1-2 in sets.

Als er dan heel vlot een 0-8 en 2-10 tussenstand op het scorebord staat in de vierde set lijken de kansen voor Nederland helemaal verkeken. Als je echter van geen opgeven weet en maar in jezelf blijft geloven kunnen er toch nog niet voor mogelijk gehouden dingen gebeuren. Zo kwam Oranje via 8-14 en 13-19  terug in de set.

De servebeurt van Aysha Meering bracht Polen daarna behoorlijk aan het zweten, bij 18-19 was het oorspronkelijke verschil van acht punten tot één puntje teruggebracht. En toen ging het toch nog mis, Polen kreeg na de foutserve (18-20) via een blokpunt en een overpass kill weer grip op de score en liep uit naar 18-24. En won met 19-25 en 1-3.

Nederland speelt morgen om de zevende plaats tegen Slovenië, dat met 3-0 van Bulgarije verloor.