Nieuw format, degradatie, promotie en prijzengeld VNL 2025
VoV, 27-05-2025. 5:43 uur. De VNL 2025, die op 4 juni a.s. begint, heeft een gewijzigd, nieuw competitieformat, met deelname van 18 teams per gender. Per gender zullen er totaal 116 wedstrijden worden gespeeld in de poulefase en play-offs, waarbij ieder team minimaal 12 keer in actie komt.
Elk land komt in de poulefase 12 keer in actie verdeeld over drie poule weekenden waarbij de teams in drie verschillende poules van zes teams per poule worden ondergebracht op drie verschillende plaatsen.
Tijdens de poulefase wordt een ranglijst opgemaakt, de top 8 van de eindstand gaat naar de play-offs, waarbij het organiserende land van deelname verzekerd is aan die play-offs. De play-offs in de kwartfinale gaan over één wedstrijd, winnen betekent doorgaan, verliezen uitschakeling.
Nummer 1 van de ranglijst speelt in de kwartfinale tegen nummer 8, nummer 2 tegen nummer 7, 3 vs. 6 en 4 vs. 5. De verliezers bezetten de nummers 5 tot en met 8 in de eindrangschikking, waarbij de resultaten uit de poulefase worden meegeteld. De winnaars van de vier kwartfinale spelen de halve finale (wedstrijd nr. 1 vs. nr. 4 en nr. 2 vs. nr. 3), waarna de finale gaat tussen de winnaars van de halve finale en de verliezers om het brons strijden.
Prijzengeld: Per wedstrijd is een prijzengeld van $ 13.750 beschikbaar, waarvan $ 9.000 naar het winnende team gaat. De top 8 uit de kwartfinales hebben een totaalbedrag van $ 2.300.00 als onderstaand te verdelen.
- VNL-goud $ 1.000.000, zilver $ 500.000, brons $ 300.000,
- Vierde $ 180.000, vijfde $ 130.000, zesde $ 85.000, zevende $ 65.000, achtste $ 40.000
Ook de persoonlijke prestaties worden beloond door middel van een geldbedrag voor de speelsters/ spelers die in het Dream Team komen. De MVP ontvangt $ 30.000, de overige teamgenoten die als beste diagonaal, libero, passer lopers of mids worden gekozen in het Dream Team krijgen $ 10.000
Promotie en degradatie: Het laatste team in de eindstand degradeert, er zijn dus geen landen meer met een ‘beschermde’ status. Dit team wordt vervangen door het hoogst genoteerde team op de FIVB World ranking dat nog geen deelname ticket heeft. Waarbij een gedegradeerd team niet als promovendus kan worden aangemerkt op basis van de World Ranking.
Deelnemende landen dames: Nederland speelt dus 12 wedstrijden, waarbij er NIET uitgekomen wordt tegen de landen met een (*) achter de naam. In alfabetische volgorde:
- België, Brazilië (*), Bulgarije, Canada, China (*), Dominicaanse Republiek, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Polen, Servië (*), Thailand (*), Tsjechië, Turkije, USA en Zuid-Korea (*).
- Nederland speelt in de poulefase in Ottawa (Canada), Belgrado (Servië) en Apeldoorn.
Deelnemende landen heren in alfabetische volgorde, waarbij de Nederlandse mannen dus uiteraard ook 12 wedstrijden spelen.:
- Argentinië, Brazilië (*), Bulgarije (*), Canada, China, Cuba, Duitsland, Frankrijk (*), Iran, Italië, Japan, Oekraïne, Polen, Servië (*), Slovenië, Turkije en USA (*)
- Nederland speelt in de poulefase in Xián (China), Belgrado (Servië) en Ljubljana (Slovenië).
gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.