Activia delft onderspit tegen Sliedrecht

VoV, 29-01-2024. 8:42 uur. Afgelopen zaterdag stond de laatste uitwedstrijd van de reguliere competitie in de eredivisie voor de dames van Somas Activia op het programma. Somas Activia was niet compleet. Kim Verkerk, Diede van den Broek en Carmen Aarns werden door blessures gemist.

Tegenstander was topploeg Sliedrecht Sport. De uitslag was overeenkomstig de stand op de ranglijst: 3-0 winst voor Sliedrecht Sport. Het verloop van de wedstrijd, met uitzondering van de 1e set, gaf echter een volledig ander beeld.

Zwakke start: Somas Activia startte ronduit zwak. Zonder vechtlust en passie werd de 1e set plichtmatig gespeeld. En daarmee speelde Somas Activia Sliedrecht Sport volledig in de kaart. Na een 2-2 tussenstand kwamen de dames uit Sinttunnis op een flinke achterstand: 11-6.

De technische staf van Somas Activia greep in met een dubbele wissel. Bregje Wijnhoven kwam voor Isis Neeskens en Liselotte Spoormakers voor Gaya Neeskens. De wissel maakte geen einde aan het foutenfestival en Sliedrecht Sport bouwde de voorsprong gestaag uit. Het daaropvolgende setverlies was dan ook logisch: 25-15.

Sterk herstel: Met Liselotte Spoormakers in de basis werd set 2 gestart. Daarin beet Somas Activia van zich af. De pass was beter onder controle, serverend werd meer druk geleverd en de midvoor aanvallers werden in het spel betrokken. Dat had resultaat. Op 2-3 kwam Somas Activia voor het eerst op voorsprong en Jule van Hout serveerde haar ploeg zelfs naar 3-9. Sliedrecht Sport wisselde in de passlijn en herstelde zich enigszins. De voorsprong van Somas Activia verdween als sneeuw voor de zon: van 3-10 naar 11-12.

Somas Activia probeerde met een time-out de controle weer terug te krijgen. Een gelijk opgaande fase volgde. Op 17-18 kwam Jil Lamers aan de service. Zij bracht de voorsprong op 18-20 en de big points waren daar. Kansen waren er wel om de voorsprong uit te breiden maar Somas Activia greep de geboden kansen niet. Het werd 20-20. Loes van Hout scoorde de 20-21 maar Sliedrecht Sport vocht terug: 22-21. Somas Activia vluchtte daarna in een voorspelbaar spelletje wat koren op de molen was voor Sliedrecht Sport. Zij namen het cadeautje in ontvangst: 25-22.  Somas Activia behaalde een prima niveau in de 2e set en dat gaf vertrouwen in de 3e set.

Zelfde keuzes, zelfde uitkomst: In de 3e set startte Eline Peeters op de diagonaal positie. Somas Activia gaf een vervolg aan het goede spel van de 2e set en nam een 3-6 voorsprong. Door passfoutjes werd de voorsprong veranderd in een achterstand: 12-11. Op 16-13 werd het publiek getrakteerd op een geweldige ralley. Harde aanvallen en mooie verdedigende acties leiden tot een via de blokkade uitgeslagen bal en een 18-13 achterstand. De wedstrijd leek dan ook beslist. Jule van Hout (serverend) en Eline Peeters (aanvallend) brachten de spanning weer terug: 18-17.

Sliedrecht Sport bleef aan de goede kant van de score tot 21-20. Daarna bracht een blokkade van Loes van Hout en Jody Selten gevolgd door een solo blokkade van Loes van Hout de stand op 21-22. Het werd 22-23 en wederom verdween het lef uit het spel van Somas Activia. De midvoors werden niet meer aangespeeld en de buitenaanvallers konden de te voorspelbare set-up’s niet meer omzetten naar een punt. Het was Sliedrecht Sport die zich uit deze netelige situatie wist te redden: 25-23 en een 3-0 winst.

Cruciale rol: Komende zaterdag speelt Somas Activia een cruciale rol in de eredivisie dames. Zij spelen tegen De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht. Om zich te plaatsen voor de A poule moeten de Utrechtsen maximale winst behalen tegen Somas Activia. Aanvang wedstrijd in de Activia hal om 19:30 uur.

gh @ VoV, verslag van Paul Kempen Somas Activia. Foto Activia.