Activia delft opnieuw onderspit tegen Utrecht

VoV, 18-02-2024. 18:20 uur. Verrassen in de B-poule. Dat was de doelstelling die de dames van Somas Activia zichzelf gesteld hadden. Daarom werd er ook vol verwachting uitgekeken naar de 1e wedstrijd in de B-poule.

De selectie was volledig inzetbaar. De geblesseerde Kim Verkerk en Carmen Aarns konden ook weer acte de presence geven. Tegenstander was De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht, dezelfde ploeg die Somas Activia het vuur aan de schenen wist te leggen in de laatste competitiewedstrijd. De wedstrijd die door Somas Activia vooraf als een gevecht werd getypeerd liep inderdaad uit op een gevecht. Echter niet tegen Utrecht maar tegen zichzelf.

Zwakke start: Wie had verwacht dat Somas Activia vanaf het eerste fluitsignaal uit de startblokken zou vliegen kwam bedrogen uit. De passlijn was duidelijk niet scherp en de eerste 2 services van Utrecht leidde naar een direct punt. En daarmee was de toon voor de beginfase van de 1e set gezet. Somas Activia liep achter de feiten aan en Utrecht kon rustig aan een voorsprong bouwen.

Via 1-3 en 3-8 werd het 8-13. Trainer/ coach Michael Beugelsdijk greep hard in met een drie dubbele wissel. Met Bregje Wijnhoven als spelverdeler, Dani Jozephs als diagonaal en Carmen Aarns als midvoor werden de bakens verzet. Het vooraf aangekondigde gevecht kon eindelijk plaats gaan vinden. Somas Activia vocht zich terug naar 12-13, kwam op 15-15 en greep het initiatief.

Een fase volgde waarin er kansen waren om het verschil van 2 punten dicht te maken. Vanaf 15-17 werd het 20-22. In die fase had Somas Activia diverse keren de kans om toe te slaan maar het faalde. Utrecht kreeg de punten in de schoot geworpen en kon de set eenvoudig uitspelen: 21-25.

Geen geloof in eigen kunnen: De 2e set verliep als de 1e set. Met Isis Neeskens weer als spelverdeler, Gaya Neeskens als diagonaal en Loes van Hout als midvoor startte de set met een achterstand. Aanvallend kon Somas Activia geen vuist maken en Utrecht profiteerde eenvoudig. Via 2-3, 3-9 en 4-10 werd de drie dubbele wissel weer toegepast. Daarmee hoopte de technische staf het team een nieuwe impuls te geven. De achterstand werd weliswaar wat verkleind, maar Somas Activia kwam nooit meer in de buurt van Utrecht. Op 7-12 kwam Kim Verkerk in het veld voor Jody Selten maar ook dat zette geen zoden aan de dijk.

Somas Activia kwam nog terug tot 13-16 en 16-18 maar een mooie en lange rally met kansen voor de aanvallers van Somas Activia om het gat te verkleinen naar 1 punt ging verloren: 16-19. Eenzelfde beeld als in set 1 werd zichtbaar en Somas Activia beloonde zichzelf niet: 20-25.

Te veel fouten: In de 3e set ging Somas Activia voor haar laatste kans en even leek het erop dat Somas Activia zichzelf in de wedstrijd terug ging vechten. Spelverdeler Bregje Wijnhoven wist de aanvallers te vinden en met veel variatie kon Somas Activia eindelijk haar eigen spelletje spelen. Veel dreiging over het midden en sterk verdedigen. Een voorsprong was dan ook het logische vervolg: 5-3, 7-4 en 10-8. Ondanks de voorsprong was de foutenlast veel te hoog.

En dat was koren op de molen van Utrecht. Zij kwamen terug tot 10-9 en Michael Beugelsdijk wisselde de tegenvallende Jule van Hout voor Loes van Hout. De druk van de midvooraanval viel bij Somas Activia geheel weg en de buitenaanvallers konden niet op tegen de blokkade van Utrecht. Zodoende konden de Utrechtse punt na punt bijschrijven: Van 10-9 werd het 10-17, en een fase in de wedstrijd waarin Somas Activia door de ondergrens zakte.

Geen enkele speler wist zich aan de malaise te onttrekken en ook een wissel van spelverdelers (Isis Neeskens voor Bregje Wijnhoven) en diagonaal (Eline Peeters voor Dani Jozephs) leidde niet tot een verandering van het spelbeeld. Somas Activia herstelde zich wel enigszins mede door het wisselen van basisspelers aan de kant van Utrecht. De wedstrijd ging uit als een nachtkaars: 12-18, 16-21, 18-23 en 20-25.

Één kans om doelstelling te halen: Het gevolg van de 0-3 nederlaag is dat Somas Activia volgende week zondag in de streekderby tegen Peelpush uit Meijel de volle winst moet gaan halen wil het nog serieus meedoen in de B-poule. Het heeft alles nog in eigen hand, maar het wordt nu noodzakelijk dat er wedstrijden gewonnen gaan worden. Eenvoudig zal dat niet worden maar Somas Activia heeft laten zien dat als alle neuzen dezelfde richting instaan en men een collectief vormt dit zeker tot de mogelijkheden behoort.

Zondag 25 februari 2024 staat de uitwedstrijd tegen Peelpush op het programma. Aanvang wedstrijd 15:30 uur in Meijel.

gh @ VoV, verslag van Paul Kempen, Somas Activia. Foto Charlotte Aarns.