Activia, Eurosped, Sudosa en US bekeren door

VoV, 20-12-2022. 5:50 uur.  Gisteravond werden bij de dames vier wedstrijden gespeeld in de derde ronde van de Nevobo beker. US D1, Activia, Eurosped en Sudosa-Desto plaatsten zich voor de vierde ronde. Dinsdagavond ging Donitas al door naar ronde vier, door Rivo in Rijssen met 0-3 te verslaan. Bij de mannen pakte ZVH via een 2-3 zege bij Alterno het ticket om in de race voor bekerwinst te blijven.

Krekkers vs. Activia. Een van de mooiste affiches uit de derde ronde. Het was voor beide teams de allerlaatste wedstrijd in het jaar 2022, logisch dat beide ploegen die positief wilden afsluiten. In het verleden werd Krekkers door Activia uitgeschakeld in het bekertoernooi, nu wilden ze uiteraard de rollen omdraaien. Of het tijd voor revanche was?

Daar leek het in de eerste set helemaal niet op. Activia was de veel betere ploeg, had heel veel servedruk en Krekkers leek nog niet helemaal bij de les. Via 3-9 en 8-15 pakte Activia de eerste set met 12-25. In de tweede set speelde Activia wat slordiger, en daar profiteerde Krekkers, dat zich knap van de nederlaag uit de eerste set herstelde, van. Het gaatje werd geslagen bij 17-15 en via 21-18 uitgebouwd naar 23-18. Met 25-19 werd de setstand 1-1.

In de derde set ging Activia van begin tot eind aan de leiding. Vroeg in de set hadden ze al twee punten voordeel (2-4) en die marge werd zes punten bij 5-11, slonk naar vier bij de tussenstanden 10-14, 12-16 en 19-23. Krekkers kwam in de big points sterk terug en verkleinde het verschil naar één enkel puntje bij 23-24, nadat Activia de bui zag hangen en bij 21-23 de time out in was gegaan. Net op tijd maakten ze 23-25.

Activia pakte in de vierde set meteen een 0-4 voorsprong, Krekkers knokte zich terug naar 4-4, maar daarna bleek dat de gasten in het niveau een stukje verder waren dan de thuisploeg. Via 6-14 en 13-19 werd het 16-24. Krekkers gaf nog een keer vol gas en kwam nog op 19-24, time out Activia, voordat de koploper van de Topdivisie B met 20-25 de set en met 1-3 de wedstrijd won.

Met het ticket voor de vierde ronde in de tas konden ze aan de lange terugreis naar Sint Anthonis beginnen.

Spaarnestad vs. Eurosped. Eurosped kon in dit duel tegen de Topdivisionist alleen maar verliezen. En Spaarnestad alleen maar winnen. Gezien het verschil in niveau waarin ze uitkomen, te weten Topdivisie vs. Eredivisie.

Eurosped was met een gehavende selectie naar Haarlem gereisd, drie speelsters ontbraken wegens ziekte en Evie van Kerkvoorde had koorts maar wilde wel spelen. Spaarnestad speelde alles of niets en het was bijna alles geworden.

Zij kunnen ondanks het 2-3 verlies, zij staan voorlaatste in de Topdivisie B, toch een trots gevoel na afloop hebben, maar ook de teleurstelling dat het in de tiebreak met 13-15 net misging. Eurosped maakte het verschil in niveau in de tweede en derde set duidelijk met 16-25 en 14-25 setzeges, maar in de eerste en de vierde set moesten ze met 25-21 en 25-19 de winst aan Spaarnestad laten.

Sudosa-Desto vs. Voltena. De twee eredivisieteams, die op grond van hun rangschikking vorig seizoen, stroomden nu in de derde ronde in. In de competitie had Sudosa-Desto Voltena met 3-0 verslagen, zij gingen voor herhaling van dat resultaat terwijl Voltena daar natuurlijk helemaal anders over dacht.

Sudosa-Desto maakte haar voornemen volledig waar en stuurde Voltena opnieuw met een 3-0 nederlaag naar Werkendam terug. Via de setstanden 25-20, 25-23 en 25-18 plaatsten ze zich voor de volgende ronde. De thuisploeg speelde aanvallend sterk, maar had vooral een goed blok staan waardoor ze vaak de aanval konden overnemen en afmaken.

Dinto vs. US Dames 1: Een duel tussen een topteam uit de Eerste Divisie (Dinto staat tweede in de Eerste Divisie B) en de nummer drie van de Topdivisie B. Dinto begon met genoeg zelfvertrouwen aan de bekerstrijd, via de laatste vijf wedstrijden (drie keer 4-0 en twee keer 3-1 winst) was bevestigd dat het met de vorm wel goed zat. En dat gaf hoop omdat US Dames1 afgelopen week thuis met 2-3 had verloren.

Maar US Dames1 was gewaarschuwd via eerdere zeges in de beker van Dinto op Topdivisieteams en pakte meteen vanaf het begin goed door. Met 17-25 wonnen ze de eerste set. Set twee was spannend, tot aan het einde. Daarin trokken de gasten met 24-26 aan het langste eind en kwamen zo op 0-2 voor.

Dinto kreeg in de derde set de beloning voor het harde werken, nam revanche voor de verloren tweede set en hield de wedstrijd in leven door met 25-19 te winnen. Daarna lukte het niet om een vijfde set af te dwingen, US Dames 1 was weer bij de les en pakte het ticket voor de volgende ronde met 19-25.

Bij de mannen werd er gisteravond één wedstrijd gespeeld. Alterno vs. ZVH. Voor goed gevulde tribunes in de Alternohal. Tweede divisionist vs. Eredivisionist. De wedstrijd leed na drie sets een stunt voor de thuisploeg op te leveren, zij gingen na 22-25, 25-21 en 25-22 met 2-1 aan de leiding. ZVH herstelde zich echter bijtijds en pakte via een ruime 13-25 de vierde set. En met 12-15 in de tiebreak het ticket voor de volgende ronde. Al ging het een heel stuk moeilijker dan wellicht vooraf verwacht.

We houden u uiteraard op de hoogte welke teams zich vanavond weten te plaatsen bij de wedstrijden SSS vs. Veracles, Apollo 8 Dames 2 vs. Alterno en VCN vs. Orion. En ook natuurlijke welke teams er bij de mannen doorgaan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort, John van Geenen en Rudy Biekart.