Afgelopen weekend in het buitenland

VoV, 25-12-2023. 6:00 uur. Afgelopen weekend werd er buiten onze landsgrenzen nog in competitieverband gespeeld.  We maken even een snel rondje langs de velden en beginnen deze keer in China.

China:

Iris Scholten nam het met Shenzhen in de kwartfinale van de play-offs op tegen Tianjin, de winnaar van de A-poule en bij het laatste WK clubteams de bronzen medaillewinnaar. Haar team was vierde geworden in de B-poule.

In de eerste set kon Shenzhen tot pakweg 12-10 goed blijven volgen, daarna verloren ze het contact en de aansluiting (14-10, 20-16, 25-21). Set twee was spannend. De 15-12 achterstand was bij 19-19 ongedaan gemaakt. Ook het setpoint op 24-23 werd weggewerkt en haar team benutte het eigen setpoint op 24-25 niet. De set ging tenslotte met 32-30 naar Tianjin. In de derde set was het verschil vlot gemaakt (15-10, 18-11) en ging de winst met 25-19 naar de thuisploeg. Per saldo dus een 3-0 nederlaag. Reactie Iris: “We waren er heel dichtbij, zaterdag spelen we thuis.”

Turkije:

Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra ging op bezoek bij Galatasaray en bleef met 2-3 aan de winnende kant van de score. Ruime setwinsten en nipte verliezen waren tekenend voor dit duel voor wat betreft Ziraat Bankasi.

De eerste set werd met 21-25 gewonnen, de derde met 17-25. Maar de tweede met 27-25 verloren en de vierde met 28-26. In deze gang van zaken paste de 9-15 winst in de vijfde set prima. Ter Maat scoorde 25 keer, waarvan 4 aces. Matthew Anderson maakte 21 punten, waarvan 5 aces. Bennie Tuinstra speelde niet.

Gisteren speelde Fenerbahce van Dick Kooy uit tegen Halkbank van Nimir Abdel-Aziz. De koploper op bezoek bij de nummer 2. Het werd een 3-0 zege voor Halkbank, dat met 25-20, 26-24 en 25-19 dus geen setje afstond. Nimir Abdel-Aziz scoorde 17 keer, bij Dick Kooy bleef de teller op 4 punten staan.

Halkbank is nu met 12-35 de nieuwe koploper, Fenerbahce staat tweede met 13-34 en Ziraat Bankasi derde met 13-33.

Griekenland:

PAOK vs. Toinikas werd in drie sets beslist. In het voordeel van de thuisploeg. Via de setstanden 25-23, 25-17 en 25-19 haalden Maarten van Garderen en collega’s in de laatste wedstrijd van 2023 de volle buit binnen. Van Garderen scoorde 12 keer en werd daarmee gedeeld topscorer bij zijn ploeg. Samen met o.a. de Belg Bram van den Dries. PAOK bezet de derde plaats op de ranglijst, vijf punten achter de koploper.

Panathinaikos vs. Ilisiakos eindigde in een ruime 3-0 zege voor de ploeg van Maret Grothues. Via de setstanden 25-14, 25-19 en 25-10. Maret nam 9 punten voor haar rekening en ze sluit met haar team 2023 als koploper af.

België:

In België werden de returns van de halve finales voor de Beker van België gespeeld.  Bij Roeselare vs. Aalst ging de winst met 3-1 naar de thuisploeg, die uit ook al met 0-3 had gewonnen. Jasper Wijkstra scoorde 2 keer tijdens een basisplaats en een invalbeurt. Robin Overbeeke liet voor Aalst 3 punten noteren. Ook hij had invalbeurten en stond een set in de basis. Setstanden 25-18, 18-25, 25-19 en 25-16.

Bij Leuven vs. Menen moest een Golden Set de beslissing brengen. Beide teams wonnen hun thuiswedstrijd. Menen met 3-1 en Leuven met 3-0 via 27-25 in de derde set na 25-15 en 25-22. De Golden Set ging met 11-15 naar Menen.

De finale gaat net als vorig jaar dus tussen Roeselare en Menen.

Zuid-Korea

Skywalkers vs. Kepco werd voor 3.200 toeschouwers een 3-0 nederlaag voor de ploeg van Thijs ter Horst, die overigens niet speelde. Met 25-22, 25-15 en 25-22 bleven ze zonder setwinst. Kepco staat vierde (18-27), Skywalkers is zesde (18-19)