Afstraffing voor Dynamo in eigen huis

VoV, 07-12-2017. 6:00 uur. Ook het derde Europese optreden van een Nederlandse ploeg deze week is geen succes geworden. Na de 3-0 nederlaag van Lycurgus tegen Düren en het verlies van Seesing Personeel Orion met 3-1 van Levski Sofia ging Draisma Dynamo gisteravond met 0-3 ten onder tegen Lindemans Aalst uit België. Met de onthutsende setstanden 11-25, 9-25 en 19-25, toen de gasten het iets rustiger aandeden. De ploeg van Bas Hellinga had helemaal niets in te brengen en werd in rap tempo, 63 minuten, het eigen Omnisport uitgetimmerd, ze hadden niet één keer in de wedstrijd voor gestaan.

Gert van Walle van Lindemans Aalst werd met 20 punten topscorer van de avond, bij Dynamo kwam niemand in de dubbele cijfers, voor Nico Manenschijn stopte de teller op 9. Met 3 om 21 punten voor aces en blok en 23 om 41 voor de aanval kwam Dynamo op alle scorende onderdelen wel heel erg veel tekort, maar dat is een conclusie die u waarschijnlijk al uit de setstanden had getrokken. Lindemans Aalst nam op 18-22 in de derde set de eerste time out van de wedstrijd,

Slechts vier keer in de hele wedstrijd kon Dynamo twee punten achter elkaar, hun hoogste serie in dit duel, bijschrijven. Na de 0-6 achterstand toen Isak Helland – Hansen eerst vanaf de buitenkant scoorde en vervolgens een ace sloeg, in de tweede set waren het allemaal op zichzelf staande scores en in de derde set maakte Nico Manenschijn 12-19, waarop punt dertien via een in het net geslagen aanval van Aalst tot stand kwam. Punt vijftien en zestien in deze set waren opeenvolgende eigen punten van Verschuren en Manenschijn en nadat Wessel Blom de 17-22 had gemaakt volgde er een technische fout van Wessel Keemink voor 18-22. Dus eigenlijk maar twee keer.

Voor spelverdeler Wessel Keemink, hij kwam in de derde set  routinier Frank Depestele vervangen, betekende het een weerzien met Omnisport en de bewoners, hij was vorig seizoen bij de club uit Apeldoorn actief.  “Ik heb er maar één jaar gespeeld, dus super speciaal was de wedstrijd nu ook weer niet, ik stond ongeveer de helft van de tijd in de basis. Een achttal spelers van toen is gebleven. Ik zag dus heel wat ex-ploegmaats weer.”

Keemink is bij Aalst aan zijn eerste buitenlands avontuur bezig. “Mijn manager heeft goede contacten met coach Johan Devoghel. Bovendien heeft de club een verleden met Nederlanders. Ik heb dan ook raad gevraagd aan Robin Overbeeke, Robbert Andringa en Dirk Sparidans. Ze speelden eerder verschillende seizoenen bij de club en zijn mijn ploegmaats bij de nationale ploeg. Als ik het niveau in België vergelijk met dat in Nederland, valt het me vooral op dat de servicedruk hier een stuk hoger ligt.”

En dat was ook goed te merken, Lindemans Aalst kwam in de eerste set met Frank Depestele aan de opslag en Gert van Walle als afmaker op een 0-6 voorsprong, ging met 2-8 de eerste technische time out in en liet vervolgens Dynamo alle kanten van Omnisport zien. Bij de tweede verplichte pauze stond het 6-16 en het verschil van tien punten zou nog naar veertien oplopen in de eindstand. Wessel Blom (10-23) en Nico Manenschijn (11-24) tilden de thuisploeg over de tien heen.

Bij 1-6 in de tweede set haalde Bas Hellinga de ploeg alweer naar de kant. “Alles moet sneller in de acties” gaf hij zijn ploeg mee, bij de tweede technische time out (6-16) dwong hij erop aan om meer druk te zetten. “Anders worden we helemaal weggespeeld”. Op 9-23 volgde zijn tweede time out, “De handen pakken en dan rammen”. Maar niks lukte, maar dan ook helemaal niks. Dynamo was volledig machteloos en ging met 9-25 naar de zijlijn. Een ace bezegelde hun lot in deze set.

In de derde set kon Dynamo op de side out even bij de tegenstander in de schaduw meekomen. Tot aan 3-3 om precies te zijn. Daarna nam Lindemans weer afstand. Eerst naar 5-8 en dan door naar 8-16, waarbij Bas Hellinga zijn ploeg bij 6-12 ook al naar de kant had gehaald. Pas na 11-19 konden ze met drie keer een tweepunter een nieuwe afgang voorkomen, bij 18-22 ging trainer coach Johan Devoghel van Aalst zelfs de time out in. Met 18-24 tot gevolg. Nico Manenschijn maakte 19-24 en daarmee het laatste punt van de set en de wedstrijd voor Dynamo.

De return zal een 0-3 of 1-3 voor de ploeg uit Apeldoorn moeten opleveren om nog een golden set af te dwingen. Na het zien van de wedstrijd van gisteren lijkt er echter een eind aan het Europese optreden van Dynamo te komen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart en CEV.