Aftrap derde VNL-week dames in Sofia en Calgary

VoV, 29-06-2022. 4:14 uur. Als derde en laatste ronde in de poulefase van de VNL- damescompetitie stonden vanaf gisteren de wedstrijden in Sofia, waar vorige week de mannen ook speelden, en Calgary in de agenda, Deze week wordt beslist welke zeven teams zich bij gastheer Turkije gaan voegen en in Ankara de kwartfinales gaan spelen.

In Sofia stond er al meteen een mooie clash gepland tussen twee volleybalgrootmachten, teams die eigenlijk een abonnement hebben om er in de beslissende fase van een toernooi steeds bij te zijn. Namelijk China vs. Brazilië. Teams hadden tot en met de tweede ronde een 5/3 en 6/2 balans voor wat betreft gewonnen en verloren wedstrijden.

Het duel werd een vijfsetter, waarin Brazilië een 0-2 voorsprong nam, maar China tot 2-2 terugkwam. In de openingsset maakte Brazilië met een serie van 5-6 naar 5-11 het verschil, dat ze daarna gedurende de hele set, mede dankzij 10 punten van Gabi, konden vasthouden. Via 13-18 en 16-22 wonnen ze de set met 20-25.

In de tweede set kwam China na een 15-19 achterstand terug naar 19-19, maakte ook een 20-22 achterstand via de video challenge, “the eye in the sky doesn’t lie”, goed bij 23-23, waarop Brazilië de time out inging. Een pipe score van Gabi en een dankjewel punt beslisten de set met 23-25 voor Brazilië.

In de derde set kwam China vlot op een 6-2 voorsprong, maar ging na een serie van zes punten tegen met 10-12 achter de technische time out in. Richting de big points maakten ze van 17-15 een 21-17 voorsprong, waarna ze de set met 25-18 voor zich beslisten.

In de vierde set kon Brazilië een 14-9 en 18-14 achterstand tot 18-17 inlopen, dichterbij kwamen ze niet, China liep uit naar 21-18, kwam via een Braziliaanse foutserve op setpoint bij 24-21 en won daarna de volgende rally voor de 25-21 en 2-2 stand.

In de tiebreak moest China bij 5-8 de time out in, bij 9-10 was het de beurt aan Brazilië om een pauze in te lassen. Ze liepen uit naar 10-14 en met een blok van Carol werd de set met 11-15 en de wedstrijd met 2-3 gewonnen.

Gaby en Kisy waren met 28 en 24 punten de topschutters van de partij. De totaalscore eindigde met 103 vs. 103 punten. Eigen punten 73 om 86 en foutenlast 17 om 30.

Verder kwam ook gastheer Bulgarije in actie. Zij speelden tegen de Dominicaanse Republiek, dat zich nog kansen toedichtte een plaats in de kwartfinales te halen, maar hard onderuitging. Het werd 0-3 voor de Bulgaarse ploeg via de overtuigende setstanden 15-25, 13-25 en 21-25. Een beter eigen score van meer dan twintig punten maakte het een zeer ruime zege voor hun enthousiaste fans. Yordanova werd met 22 punten de topscorer van de partij.

In de Sofia-poule komen verder nog uit de Aziatische ploegen van Thailand en Zuid-Korea, net als de Europese teams van Italië en Polen. Zij komen vandaag in actie.

In Galgary werd vandaag de aftrap gegeven door Duitsland en Servië, daarna komen Canada en Turkije voor hun eerste duel binnen de lijnen. Nederland speelt als eerste duel op 30 juni ’s-nachts om 1:00 uur Nederlandse tijd tegen koploper Japan, dat nog een puntje heeft om zich te vergewissen van een plaats in de kwartfinales. Verder staat daar om te beginnen nog het duel tussen België vs. USA op de rol.

Na de wedstrijden van gisteren staat Brazilië 3de (7-20), China 6de (5-17), Dominicaanse Republiek 11de (3-9) en Bulgarije 12de met eveneens 3-9.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. China vs. Brazilië.