Alle drie NL-duo’s door in Parijs.

VoV, 29-09-2023. 4:55 uur. Bij de eerste dag van de FIVB Beach Pro Tour Elite-16 in Parijs was er vier keer winst voor de drie deelnemende Nederlandse duo’s. Gisteren viel de beslissing in de poulefase aangaande rechtstreekse plaatsing in de kwartfinales (de poulewinnaars) of het spelen van de tussenronde voor de kwartfinales (de achtste finales) tussen de nummer twee en drie van de vier poules. De teams die als laatste in de poule eindigden waren uitgeschakeld.

Boermans/ de Groot werden ongeslagen poulewinnaar en spelen vandaag om 16:00 uur de kwartfinale, Stam/ Schoon en Brouwer/ Meeuwsen eindigden als tweede in hun poule en zij komen vanmorgen om 9:00 uur en 10:00 uur in actie in de achtste finales. Hun tegenstanders zijn Mariafe/ Clancy uit Australië en Losiak/ Bryl uit Polen. Omwille van de lengte van het artikel passeren niet alle wedstrijden uitgebreid de revue.

Stam/ Schoon vs. Agatha/ Rebecca (Brazilië). Het BTN-duo hanteerde in de eerste set, vooral in de eerste helft ervan, een beproefd wapen om te scoren. Bij de serve van de tegenstander op Raïsa Schoon legde zij de bal er voor het inslaan op de netrand neer. Iets daarvoor dan. Met 2de bal scores kon Katja Stam op deze manier tot aan 10-12 vijf keer een punt laten noteren, daarna begreep tegenstander Brazilië dat ze anders moesten serveren en droogde deze manier scoren voor het BTN-duo op.

Na de 13-15 in deze set nam Nederland bij 16-15 de leiding over, Brazilië had bij 16-17 weer de leiding en bij 19-19 ging het erom welk duo op setpoint zou komen. Dat was Nederland via een punt van Raïsa Schoon, waarna Katja Stam de set in Nederlands voordeel besliste.

In set twee kwam het NL-duo na een aanvankelijk gelijk opgaande strijd (3-4, 6-6, 11-10) bij 13-10 drie punten los. Brazilië maakte bij 14-14 gelijk, en veranderde vervolgens een 17-15 achterstand met behulp van een aantal Nederlandse fouten in een 17-19 voorsprong. Via side-out scores wonnen ze de set met 19-21.

In de beslissende derde set liep de score van 4-4 naar 5-8, waarna Stam/ Schoon de marge bij 9-10 tot één enkel puntje terug hadden gebracht. Brazilië scoorde daarna de side out en een breakpoint (9-12) en gaf die voorsprong niet meer prijs. Met 12-15 pakten ze de 1-2 zege.

Carol/Barbara (Brazilië) vs. Stam/ SchoonBrazilië won via de setstanden 21-18 en 21-16 met 2-0. Veldwissels waren er in de eerste set bij 4-3, 6-8, 11-10, 14-14 en 18-17. In de finale van de set pakte Brazilië de winst via 20-18.

In set twee waren de tussenstanden bij de veldwissels 3-4, 7-7, 11-10, 16-12 en 19-16. Na de technische time out op 11-10 maakte Brazilië het verschil naar 14-10 en hield die marge vast.

Evandro/ Arthur (Brazilië) -Boermans/ De Groot. Deze Brazilië vs. Nederland werd ook een driesetter. Met Nederlandse winst in de eerste en derde set. Boermans/ de Groot konden in de eerste set een 9-6 achterstand via o.a. een ace van Yorick de Groot en een kill-block van Stefan Boermans veranderen in een 11-13 voorsprong. Bij 12-15, na een ace van Stefan Boermans nam Brazilië de time out op, hetgeen echter geen ommekeer teweegbracht. Na de vijfde veldwissel scoorde Yorick de Groot de laatste punten voor de 17-21 zege,

Set twee was met 23-21 voor Brazilië. Na 6-8 tot 18-19 scoorden de duo’s hun side outs, bij die laatste stand pakte Brazilië via een Nederlandse foutserve en een ace van Evandro, zijn derde in deze set, een 20-19 voorsprong. En met een ace via de netrand werd de set na 22-21 beslist in Braziliaans voordeel.

In de derde set ging het tot 6-6 gelijk op. Daarna pakte het Oranje-duo drie punten op rij en hield dat verschil vast tot 9-12. Een kill-block van Boermans zette de marge op vier punten, en daarmee werd ook afgesloten (11-15).

Pedro Solberg/Guto (Brazilië) vs. Brouwer/ Meeuwsen.  Een pittig duel met o.a. een rode kaart voor Pedro Solberg en geel voor Robert Meeuwsen. De duo’s waren het vaak niet eens met de arbitrale beslissingen en lieten dat ook duidelijk merken in dit met 1-2 door Brazilië gewonnen duel.

Brouwer/ Meeuwsen pakten de eerste set met 15-21, na de 8-8 namen ze afstand, bij 9-12 werd er verplicht gerust en de rode kaart bracht de tussenstand op 11-16. Op setpoints serveerde Brazilië fout voor de 15-21 eindstand.  In set twee ging de winst met 21-17 naar Brazilië, nadat ze met 8-3, 15-11 en 20-16 voor hadden gestaan. Nu werd de winst via een Nederlandse foutserve bijgeschreven.

En in de tiebreak maakten Brouwer/ Meeuwsen bij 8-8 een achterstand goed, die vanaf het begin op de borden had gestaan. Brazilië kwam als eerste op matchpoint bij 14-13, op 17-16 verzilverde Pedro Solberg met een kill-block het vierde voor de 2-1 zege.

Krou/ Gauthier-Rat (Frankrijk) vs. Brouwer/ Meeuwsen. Het werd een beslissing in drie sets in het allerlaatste pouleduel van de vrijdag. In de eerste set pakten Brouwer/ Meeuwsen de winst na een gelijk opgaande strijd door een 19-18 achterstand met drie punten op rij te veranderen in 19-21. In de tweede set lukte dat kunstje niet. De 17-19 en 19-20 voorsprong gingen door Franse blokpunten verloren, met 22-20 wonnen zij de set voor de 1-1 stand. Daarna was er in de derde set een 10-15 zege voor de Nederlanders, bij 3-7 hadden ze het beslissende gaatje geslagen en via 9-11 pakten ze de winst.