Alle Oranje duo’s naar eliminatierondes in Brasilia,

VoV, 04-05-2024. 6:06 uur. Was het op de openingsdag van de FIVB Elite-16 toernooi in Brasilia voor de Nederlanders al druk, de tweede poule dag was nog een stukje drukker. Maar liefst zeven wedstrijden dienden er door onze landgenoten gespeeld te worden, vierkante ogen kreeg je ervan. Alleen Immers/ van de Velde, die eergistere twee keer in actie kwamen, konden met één wedstrijd volstaan, de overige drie NL-teams moesten twee keer aan de bak.

Op de eerste dag hadden de vier NL-duo’s geen setje afgestaan en lagen ze alle vier voor hun tegenstanders in de poule op ramkoers voor een vervolg in de eliminatieronden. Ofwel via poulewinst ofwel via de ‘Round of 12’, de achtste finale voor doorstroming naar de laatste acht. Om een indruk te geven van wie er gisteren tegenover de Nederlandse duo’s stonden:

• Melissa/ Brandie staan 5de op de Olympic Ranking voor Parijs, Taina/ Victoria 10de. Stam/ Schoon 6de.
  • George/ André bezetten de 3de plaats op de Olympic Ranking, Ehlers/ Wickler een gedeelde 5de plaats, Cherif/ Ahmed staan er 8ste. Brouwer/ Meeuwsen 11de, Immers/ van de Velde 16de en Boermans/ de Groot 21ste.

Na dag 1 kreeg het toernooi een onderstaand vervolg:

Stam/ Schoon vs. Melissa/ Brandie uit Canada werd een 0-2 zege voor Nederland. Via 13-21 en 18-21. De eerste set ging in vlot tempo naar Oranje via 1-8, 5-14 en 12-17. De tweede set leek bij 4-11 ook snel afgelopen, maar Canada kwam nog terug en nam de leiding bij 17-16 over. Maar kwam aan het eind tekort.

Tegen Taina/ Victoria uit Brazilië won Stam/ Schoon met 1-2. Ondanks een regelmatige terugkerende voet/ teen blessure van Katja Stam, waarvoor ter behandeling in de eerste set bij 22-21 een ‘medical time out’ werd opgenomen. Daarvoor had Nederland vroeg in de set met 0-4 geleid, maar was de stand bij 8-8 weer gelijk. Na de ‘medical time out’ scoorde Brazilië het winnende punt

In set twee kwam Brazilië met 8-3 voor, een 2 om 8 score bracht Oranje bij de technische time out met 10-11 aan de leiding. Stam/ Schoon bouwden die voorsprong uit naar vier punten bij 13-17 en wonnen met 17-21.

In de tiebreak kreeg Katja Stam opnieuw last van haar teen/ voet bij 4-8 voor, maar hinkelend voor het net op één been bleef ze een plaag voor de tegenstander. Ze scoorde nog vier keer na de 4-8, Raïsa maakte nog een ace en met 7-15 was de derde poulezege een feit.

Stam/ Schoon gaan na drie zeges in de poule als poulewinnaar rechtstreeks door naar de kwartfinale.

Brouwer/ Meeuwsen verloren met 2-1 van Ehlers/ Wickler uit Duitsland via 21-23, 21-16 en 15-12. De eerste set kende met 17-17, 17-20, 20-20 21-21 en 21-23 een spannende finale. De tweede set ging na 16-14 en 19-14 met 21-16 naar de Duitsers. In de tiebreak stonden Brouwer/ Meeuwsen met 10-11 voor, kregen drie punten tegen (13-11) en verloren vervolgens met 15-12.

Tegen Hörl/ Horst uit Oostenrijk werd de wedstrijd na 13-5 in de eerste set afgebroken en ging de winst met 2-0 naar Brouwer/ Meeuwsen.

Brouwer/ Meeuwsen werden tweede in de poule en gaan door naar de ‘Round of 12’, daarin spelen ze tegen Bello/ Bello uit Engeland.

Boermans/ de Groot moesten in de eerste set met 21-17 hun meerdere erkennen in Cherif/ Ahmed uit Qatar. Een achterstand van vijf punten bij 12-7 kon nog tot een verschil van twee bij 17-15 teruggebracht worden, daarna sloeg Qatar toe. In set twee was de ontknoping met 14-17, 20-20, 21-21 en 21-23 in Nederlands voordeel spannend.

In de fysiek inspannende tiebreak, waarin de teams regelmatig een adempauze moesten nemen, konden Boermans/ de Groot een minimale achterstand op de side van één of twee punten bij 11-11 ongedaan maken, een kill-block zette Qatar op 11-13, de Nederlandse foutserve op 12-14, waarna op de side out de eindstand van 13-15 en 1-2 voor Qatar werd bepaald.

Tegen Aravena/ Droguett, die via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi waren gegaan was de eerste set spannend. Na 16-14 werd het 17-18 achter en 20-18 voor, waarna de set met 21-18 werd gewonnen door Nederland. In set twee ging de winst na de tussenstanden 5-0, 10-6 en 15-10 met een ruime 21-13 naar Oranje.

Boermans/ de Groot werden tweede in de poule en spelen in de ‘Round of 12’ tegen Partain/ Benesh uit de USA

Immers/ van de Velde speelden hun derde poulewedstrijd tegen George/ André om de poulewinst. Het BTN-duo kon in de eerste set na 14-14 afstand nemen naar 17-14 en hield via 20-16 het voordelige verschil vast. Met 21-17 werd de set gewonnen. In de tweede doorgang waren de tussenstanden bij 12-12, 18-18 en 20-20 gelijk, Nederland had tussendoor met 12-15 achtergestaan, maar knokte zich terug. Aan het eind was de winst echter met 20-22 voor de Brazilianen.

In de beslissende derde set kwam Oranje met 12-13 achter en met 14-13 voor. Na de 14-14 scoorde Oranje de beslissende laatste twee punten.

Immers/ van de Velde worden ongeslagen eerste in de poule en gaan rechtstreeks door naar de kwartfinale.