Apollo 8 debuteert met tiebreakverlies in Europa.

VoV, 18-11-2021. 23:35 uur. Apollo had na de 2-2 in sets direct na de veldwissel in de vijfde set een 9-6 voorsprong en leek de beste troeven te hebben voor de winst in vijf sets. Na de 10-8 strooide een serie van Belly Nsunguimina, die eerder ook al in de vierde set een periode met sterke serves had, roet in het eten. Zij serveerde de ploeg uit Tenerife naar 10-13 waarna de 12-15 winst in de vijfde set voor de Spaanse ploeg was. En dus de 2-3 wedstrijdwinst ook.

Nadat Apollo 8 zich in recordtempo naar de Eredivisie had gespeeld en daar de laatste jaren een stevig partijtje meeblaast was er vanavond de eerste wedstrijd voor de trotse ploeg uit Borne op Europees niveau. Zonder fans, hetgeen natuurlijk eeuwig zonde was.

Apollo begon goed voorbereid en vol enthousiasme aan de wedstrijd. Drie foutserves op een rij (tot 4-4) gaven aan dat het misschien iets te enthousiast was. Na 6-6 maakte Eline Gommans er met twee scores 8-6 van, de aanvallende fout van La Laguna betekende een gaatje van drie punten bij 9-6. Rianne Vos en Spaanse kadootjes, dat past wel in deze tijd van het jaar, maakten 15-9 en 16-10, hetgeen een zeer geruststellende voorsprong was.

Dat veranderde echter snel toen Tenerife het verschil eerst terugbracht naar 16-13 en daarna na 20-15, een tweede bal score van Fleur Meinders, in twee servebeurten op een 21-22 voorsprong kwam te staan. Tenerife had zich herpakt, Apollo had een mindere periode en dan kan het snel gaan. Tess de Vries scoorde 22-22. De Française Lisa Jeanpierre zette haar ploeg bij 23-24 op setpoint, maar het was de thuisploeg die loon naar werken kreeg via scores van Eline Gommans en Rianne Vos voor de 26-24 eindstand.

La laguna had een hele beste start in de tweede set. Jenelle Jordan serveerde Tenerife naar een 1-8 voorsprong, waarop Apollo 8 aan een langdurige inhaalrace kon beginnen. Apollo sprokkelde op elke servebeurt een puntje en dwong Tenerife bij 12-14 in de time out, een ace van Juliët Huisman maakte bij 15-15 gelijk.

Tenerife pakte bij 17-19 weer een beslissend verschil, dat de voor de serve ingevallen Marritt Zander met een ace tot een punt terugbracht bij 20-21. De tweede bal score van de ervaren spelverdeelster Patricia Aranda maakte 20-22, vier opeenvolgende fouten zorgden voor 22-24 (na 20-24). Tenerife nam de time out bij 22-24, waarna Jordan een te ver doorgeschoten rallypass keihard afrondde voor de 22-25 eindstand.

Na 5-5 in de derde set was Apollo 8 weer de ploeg die het initiatief naar zich toetrok. Gommans, Huisman en Koebrugge zorgden voor 9-5 en via 11-7 werd het vervolgens na scores van Koebrugge en Huisman en na de tweede time out van Tenerife 15-7.

De inhaalrace van La Laguna strandde bij 19-16, op die stand brak Gommans de serie voor de 20-16 tussenstand. Het verschil van vier punten bleef via de side out staan tot 23-19, Tess de Vries scoorde op de stand het setpoint. Jette Kuipers besliste de set met een prima drie meter aanval en zette Apollo 8 met 25-20 op een 2-1 voorsprong in sets.

Toen Apollo 8 in de vierde set met Jette Kuipers voor Juliet Huisman in de basis een 4-0 voorsprong nam leek de wedstrijd voor hen de geode kant op te gaan. Na de Spaanse time out veranderde dat, 4-0 werd 4-6 na een serve serie van Belly Nsunguimina met daarin drie aces. Apollo 8 moest in de achtervolging en bleef op een afstand van een punt of drie (6-9, 9-12, 11-15) verwijderd van de gelijkmaker. Na de 16-19 voltrok zich een waar foutenfestival aan beide kanten van het net, waarbij Apollo het merendeel ervan voor haar rekening nam. Alleen de 17-21 van Emma Bredewoud was tot aan de 18-25 nog een voor de eigen club gescoord punt, de andere zeven tot aan 18-25 waren allemaal kadootjes over en weer.

In de beslissende vijfde set ging het dus om de eerste Europese winst voor de ploeg uit Borne en zoals in de eerste alinea beschreven zag het er heel lang goed uit voor de thuisploeg. Beide teams waren in het begin van die vijfde set blokkerend erg goed bezig met vier blokpunten bij de eerste negen scores tot aan 4-5. Rianne Vos maakte gelijk, een technische fout en Gommans zorgden voor 7-5 en daarna maakten Rianne Vos en een gestolen bal er 9-6 van.

Belly Nsunguimina, die met de veel makkelijker naam Menana op het shirt speelde, kwam aan serve nadat de Amerikaanse Jordan met een ‘dankjewel’ knal de serve terug had gehaald na de 10-8 stand. Menana serveerde meteen een ace, bleef veel servedruk uitoefenen en sloot met een ace en een foutserve af voor een 11-13 stand. Tenerife sloeg de volgende aanval uit, waarop ze de time out ingingen. Na die pauze maakten Jordan en Aranda er 12-15 van.

Bij Apollo 8 werd Rianne Vos met 18 punten topscorer. Carlijn Koebrugge (16 punten) en Tess de Vries en Eline Gommans (beide 11 punten) kwamen ook in de dubbele cijfers. Bij Tenerife scoorde Lisbet Arredondo 18 keer en kwamen Lisa Jeanpierre (17 punten), Jenelle Jordan (13 punten) en Jessica Wagner (10 punten) daar in de dubbele cijfers. Tenerife had een 72 om 77 betere eigen score.

Jammer dat Apollo 8 zich niet voor een goede wedstrijd, waarin met veel inzet werd gestreden kon belonen. Het zal een lastige klus worden om in Tenerife het ticket voor de volgende rode te pakken.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.