Apollo 8 en Sliedrecht Sport met 1-0 voor!

VoV, 24-04-2022. 5:55 uur. De eerste wedstrijden in de halve finales van de play-offs om de landstitel leverden gisteravond een zege op voor Sliedrecht Sport (uit vs. VC Sneek) en Apollo 8 (uit vs. Regio Zwolle Volleybal). Beide ploegen kunnen het thuis via een tweede zege afmaken. Lukt dat niet dan moet de golden set de beslissing brengen.

Bij de onderlinge confrontaties tussen Regio Zwolle Volleybal en Apollo 8 was de stand via de reguliere competitie 1-1. Hetgeen zou moeten inhouden dat alle opties qua uitslag open lagen. Dat het een gelijk opgaande strijd zou kunnen worden. Zou kunnen, maar Zwolle had gisteravond haar avond niet. Het wilde niet lukken, de servepass haperde, waardoor er aanvallend geen vuist gemaakt kon worden. Apollo speelde gedegen en hield de thuisploeg met 18-25, 16-25 en 17-25 drie keer ver achter zich.

Zwolle begon nog goed, kwam met 6-5 voor, 6-8 achter en was bij 9-9 na een score van Marly Bak opnieuw op gelijke hoogte. Juliët Huisman serveerde Apollo 8 naar 9-13, time out Zwolle, een ace van Eline Gommans maakte 10-15 en een snelle midaanval en een blokpunt van Marije ten Brinke zorgden wat later voor 11-17. Zwolle wisselde van spelverdeelster (Daantje Vennik voor Sanne Konijnenburg). Tot 14-20 bleef het verschil zes punten, Marly Bak en Maureen van der Woude brachten het terug naar vier bij 17-21, maar in de finale liet Apollo 8 zich niet verrassen en won met 18-25, nadat Jette Kuipers de ploeg op 18-24 had gezet.

In de tweede set liep Apollo via twee series van drie punten na 4-4 uit naar 6-10 via o.a. aces van Jette Kuipers en Marije ten Brinke. Het gaatje werd bij 9-14 geruststellende vijf punten en met dat verschil begon Apollo 8 bij 15-20 ook aan de big points. In de finale van de set gaf Zwolle met aanvallende fouten en een foutserve vier punten weg, waarvoor ze er ééntje van Apollo terugkregen. Hetgeen resulteerde in een 16-25 eindstand.

Apollo 8 maakte in de derde set met twee series het verschil. Van 7-4 achter maakten ze 7-9 voor en van 9-10 liepen ze daarna uit naar 9-16. Bij 7-9 en 9-15 ging Zwolle de time out in, hetgeen echter geen ommekeer bracht. Na de Bornse time out op 17-23 maakten Eline Gommans met een snelle midaanval en een ace van Fleur Meinders er 17-25 en 0-3 van.

VC Sneek was vs. Sliedrecht Sport uiteraard belust op revanche nadat ze in dit seizoen reeds drie keer met (minimaal) verschil hadden verloren. En ze begonnen goed, kwamen met 3-0 voor en na 4-5 herstelden ze het verschil van drie punten bij 8-5. Jolijn de Haan serveerde Sliedrecht naar 8-12, waarna de gasten hun voorsprong tot 15-20 uitbouwden. Sneek kwam terug naar 20-21, miste echter de gelijkmaker en verloor met 21-25.

In de tweede set wisselden de teams met enige regelmaat aan de leiding. De 2-4 werd 6-4 en op de gelijke tussenstanden 13-13, 15-15 en 16-16 scoorden ze om beurten de breakpoints voor de 13-14, 16-15 en 16-17. Waarna het tot 24-24 weer gelijk op ging. Sliedrecht scoorde op 24-25 weer een breakpoint en won met 24-26.

In de derde set had VC Sneek tot 15-12 het initiatief en kans op een vierde set. Echter met drie series van vier punten (15-16, 16-20, 17-24) had Sliedrecht het beste slotakkoord, waarna ze met 18-25 en dus 0-3 wonnen.

Jolijn de Haan werd met 19 punten topscorer. Anlène van der Meer maakte de meeste punten (13) voor VC Sneek. Sliedrecht had op de eigen score 19 punten voordeel. Een +5 voor aces, een +6 voor blokpunten en een +8 voor aanvallende punten.

In de B-poule werd één wedstrijd gespeeld. Voltena ontving Set-Up ’65. Dat werd een vijfsetter met winst in de tiebreak (15-9) voor de thuisploeg. Voltena was in de eerste en derde set met ruim verschil de betere (25-14 en 25-15), de gasten uit Ootmarsum konden de achterstand met 20-25 en 24-26 steeds ongedaan maken.