Apollo 8 nieuwe koploper in Topdivisie

VoV, 03-12-2107. 8:23 uur. In de Topdivisie bij de dames was het weer eens tijd voor een  centrifuge – zaterdag. Alleen de laatste drie teams in de stand en VCN behielden de positie waar ze voor de wedstrijd opstonden. Alle andere ploegen wisselden van plaats en zo werd de hele stand weer eens stevig door elkaar gehusseld, als in een centrifuge van boven naar beneden en van links naar rechts.

Ecare Apollo 8 heeft via een 3-0 zege in de rechtstreekse confrontatie met de nummer één IBM Client Innovation Center Benelux / Veracles de leiding in de Topdivisie overgenomen.  Ook OBEG Donitas ging Veracles op de ranglijst voorbij, zij wonnen thuis met 3-1 van hekkensluiter Oskam Taurus.

Toch wel verrassend was de 0-3 nederlaag van VVU thuis tegen Alterno II, Pharmafilter US herstelde zich van de nederlaag van vorige week met een 3-1 zege tegen Seesing Personeel Orion, PDK zette de goede serie tegen Laudame Financials VCN met een 3-2 zege voort en Dynamo was in Apeldoorn met 3-1 VC Sneek II de baas.

Ecare Apollo 8 kon zowel in de eerste als de derde set in het middendeel een beslissing forceren. In de eerste gingen ze van 10-10 naar 15-10 door onder andere scores van Esther Huls en Antoinette Posthuma,  Veracles kon tot 16-15 terugkomen maar kreeg de gelijke stand niet op de borden, waarna Apollo opnieuw toesloeg (21-17) en met 25-21 won.

In de tweede set maakte Veracles na 12-13 een 17-13 achterstand ongedaan, waarna de thuisploeg na een gelijkopgaande strijd tot 24-24 de set via twee punten van Rinske Hofstee  binnen haalde. Van 16-14 serveerde Rinske Hofstee Apollo in de derde set naar 20-14, waarmee het verzet van de bezoekers uit Groningen gebroken was.

OBEG Donitas liet zich in de eerste set door het bezoekende Oskam Taurus verrassen. Met 19-25 pakten de gasten een 0-1 voorsprong. Maar het herstel van de Groningers was heel erg  indrukwekkend. Eerst met 25-16 en daarna met 25-8 en 25-9 lieten ze geen spaan heel van de mogelijke ambities waarmee Taurus naar het noorden was afgereid.

VVU boekte een teleurstellend resultaat. In Utrecht kregen ze met 0-3 van Alterno II aan de broek. Ze kwamen met de score zelfs niet een keer (17, 15, 19) boven de twintig punten uit.  Trainer coach Arjen Schimmel postte voor de wedstrijd op Facebook “Voorbereiding op Alterno dames 1, thuis in de Galgenwaard. Heel veel zin om het succes van vorige week gevolg te geven” en na de wedstrijd  “ Zo’n wedstrijd waarbij niets aan onze kant op orde was……wonden likken, uithuilen en opladen om hier lessen uit te trekken”

Bij US hoefden ze niemand een pleziertje te doen en konden ze gewoon vol voor het maximale resultaat gaan. Die dadendrang werd Orion te veel. De gasten uit Doetinchem konden nog wel de derde set nipt met 24-26 winnen, maar gingen daarna wel heel hard onderuit (25-10). Daarmee forceerde USD de overwinning, want ook de eerste twee sets hadden ze al met 25-19 en 25-20 gewonnen.

Prima Donna Kaas Huizen liet zien dat de successen en succesjes van de afgelopen weken niet zomaar waren komen aanwaaien. Tegen VCN wisten ze een 1-2 achterstand (25-23, 22-25, 22-25) om te buigen naar een 3-2 zege via 25-19 en 15-9. En op deze manier blijven ze puntjes sprokkelen, komen ze verder van de onderste plaatsen af en weer iets dichter bij de bovenburen.

SV Dynamo boekte thuis een 3-1 zege tegen VC Sneek II. In de eerste twee sets deden de teams maar weinig voor elkaar onder. Dynamo won eerst met 28-26 en verloor daarna met 19-25. Vanaf set drie was de ploeg uit Apeldoorn de bovenliggende partij. Met 25-20 en 25-21 hielden ze de winst in Omnisport.

De stand is nu: Apollo 9-20, Donitas 9-18, Veracles 8-17, Alterno II 9-16, US 9-16, Dynamo 9-15, VVU 9-14, VCN 8-13, Orion 9-13, PDK 9-9, Sneek II 9-5 en Taurus 9-3.

gh @ Vizier op Volleybal Foto Rudy van ’t Rood.