Apollo 8 vergeet de topper te winnen

VoV, 21-09-2019. 5:49 uur. Afgelopen zaterdag stond er een topper op het programma in de tweede divisie bij de heren. Koploper Apollo 8 kreeg nummer drie VoCASA op bezoek in Borne. De hele eerste competitiehelft wist geen enkel team in de Veste de winst mee te nemen. Met een voorsprong van enkele punten op de concurrenten hoopte Apollo 8 uiteraard deze lijn door te zetten. Het verlies van vorige week had er in ieder geval voor gezorgd dat er goed getraind was, waardoor iedereen scherp aan de wedstrijd begon.

De tribunes waren mooi gevuld en Apollo 8 kwam goed uit de startblokken. De kleine voorsprong die de thuisploeg in het begin van de set had werd gestaag uitgebouwd naar 16-13. Ook richting het einde van de set leek er geen vuiltje aan de lucht. Bij een 23-22 voorsprong kon Apollo de winst al ruiken, maar VoCASA wist weer op gelijke hoogte te komen. Waar de Bornse mannen de hele set speelden als een goed draaiende cementmolen, kregen ze het niet voor elkaar de set naar zich toe te trekken. Met enkele mooie punten trokken de Nijmeegse bezoekers met 23-25 aan het langste eind.

De tweede set begon eigenlijk hetzelfde als de eerste. Apollo wist al snel de leiding te pakken en uit te breiden tot een 17-13 voorsprong. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar VoCASA kreeg het voor elkaar om als langzaam druipend kaarsvet steeds dichter bij Apollo te komen. Een sterke serie services zorgden er zelfs voor dat de Nijmegenaren 9(!) punten achter elkaar wisten te scoren. Een time-out en enkele wissels konden aan Bornse kant niet voor de ommekeer zorgen en de set ging uiteindelijk met overduidelijke cijfers naar VoCASA, 19-25.

Waar sommige mensen last hebben van paruresis, leek Apollo afgelopen zaterdag bang voor de tegenstander. Door in beide sets te verkrampen op het moment dat het moest gebeuren gaf de thuisploeg beide sets weg. In deze derde set leek exact hetzelfde te gebeuren. Er werd niet het gebruikelijke niveau gehaald, waardoor VoCASA al snel kon uitlopen naar een 10-16 voorsprong. Door een blessure moest libero Robbin vervangen worden door onze oude moesjanker Erwin. Hij deed dit echter verdienstelijk en Apollo wist weer terug te komen van deze grote achterstand. Bij 20-20 kon het beide kanten op gaan, maar dit keer wist Apollo door rake klappen als eerste de eindstreep te halen. 25-22 en de spanning was weer volledig terug.

Gedurende de vierde set was het constant stuivertje wisselen. Het spel bij Apollo was nog steeds niet goed, maar er werd tenminste wel gevochten voor elk punt. Dit leverde uiteindelijk een voorsprong op van 21-18. Wederom werd er aan beide kanten gescoord en bij 24-23 stond er een setpoint op het scorebord voor Apollo. Deze werd niet benut en bij 25-26 leek het punt naar de thuisploeg te gaan. De scheidsrechter besloot anders en gaf het punt (en dus de wedstrijd) aan VoCASA. In plaats van een spannende vijfde set gingen de Nijmegenaren er met de winst vandoor in de Veste.

De stand op de ranglijst laat na deze zaterdag zien dat Apollo 8 zich nog steeds koploper mag noemen. Het gat is echter nog maar 1 puntje. De komende weken moet uitwijzen hoe het Bornse team zich weet te handhaven in de top van de 2e divisie. Volgende week kan er revanche genomen worden op een ander team uit Nijmegen. Om 13:00 uur mag Apollo namelijk aantreden tegen de studenten van Heyendaal.

gh @ VoV, verslag door Abel Talsma, Apollo 8 heren 1.