Apollo 8 via 3-0 zege op Sneek naar Kampioenspoule

VoV, 14-02-2021. 5:46 uur.  Apollo 8 plaatste zich gistermiddag via een 3-0 zege op VC Sneek voor de Kampioenspoule. Ze staan nu op 16 punten uit 6 wedstrijden en zijn verzekerd van een plaats bij de Top 4. Het was alweer de vijfde zege van dit korte seizoen in een wedstrijd waarin ze het bezoekende VC Sneek maar weinig kans op succes gaven. Alleen in de tweede set was er een periode sprake van weerstand van de Friezinnen, verder was het allemaal Apollo 8 wat de klok sloeg.  Setstanden 25-15, 25-20 en 25-13.

In de eerste set kwam Sneek vlot met 7-4 achter, kon echter dat verschil via een prima omloopscore van Lieze Braaksma even later tot 9-8 terugbrengen. Toen een ‘jij of ik’ bal, dus geen van beiden, voor 10-8 zorgde en Apollo er daarna nog twee punten aan toe voegde was het verschil weer hersteld (12-8), waarna Jeffrey Scharbaai zijn ploeg naar de zijlijn haalde. Het baatte niet, Apollo liep uit naar 16-11 en 18-12, de stand waarop de dames uit Friesland voor de tweede keer naar de kant werden gehaald. Carlijn Koebrugge serveerde de thuisploeg naar 20-13, na een foutserve (21-13), een in het net geslagen aanval (22-14) en een opstellingsfout (24-14) kwam Apollo op setpoint. Na de side out van Sneek werd het direct benut voor de 25-15 setwinst.

In de tweede set brachten Anlène van der Meer, Roos van Wijnen en Britt Schreurs VC Sneek op een 4-7 voorsprong, na een 4-3 achterstand. Juliët Huisman en een ace van Rianne Vos zorgden bij 9-9 voor de gelijke stand, die er ook bij 11-11 nog stond. Een foutserve en een ketser ace maakten 13-11 voor Apollo, Rianne Vos, een ace van Eline Gommans en een prima kill – block van Carlijn Koebrugge bouwden het verschil uit naar 17-13. Na scores van Emma Bredewoud en opnieuw Carlijn Koebrugge ging Sneek de time out in bij 20-15. Dat zorgde niet voor verandering, Apollo maakte er 22-15 van en kwam bij 24-17 op setpoint voor 2-0. Thijs Oosting verzamelde de ploeg bij 24-20 om zich aan de kantlijn, waarna de foutserve zijn punt voor de coach opleverde en de set met 25-20 werd afgesloten.

VC Sneek moest wat om er nog een wedstrijd van te maken en niet met lege handen naar Friesland terug te moeten. Echter konden de bezoekers, die zichtbaar hun dag niet hadden, ook in de derde set maar weinig inbrengen tegen de serve- en aanvalsdruk van de thuisploeg. Tot 9-6 (na 6-2) bleven ze nog aardig in de buurt, daarna gaf Apollo gas middels een serveserie van Carlijn Koebrugge en liep uit naar 15-6, met in die serie een aantal aces.

Thijs Oosting gaf Apollo talenten speeltijd, Kim Klein Lankhorst en Marije ten Brinke waren er eerder al ingekomen op spelverdeling en op mid, maar ook in gewijzigde samenstelling bleef Apollo de lakens uitdelen. Wies van Solkema scoorde nog 16-9, Emma Bredewoud maakte 20-11 en 22-11 en met een rake klap sloeg Lisa Louwrink de 25-13 en 3-0 eindstand op het scorebord.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.