Apollo 8 via Alterno naar kwartfinale beker

VoV, 24-11-2019. 6:00 uur.  Toen we na de 3-0 zege van Apollo 8 op Dros – Alterno in pakweg 70 minuten de zaal uitliepen vroegen we ons af: “Was Apollo nu zo goed, of was Alterno nu zo slecht. Of was Alterno zo slecht omdat Apollo zo goed was.” Het verschil tussen de beide teams was groot, eigenlijk veel groter dan vooraf verwacht. Om dat met een paar voorbeelden te staven:

Eigen score in de eerste set 18 om 8. Alterno scoorde twee keer op eigen serve in deze set. Setstand 25-13.
Eigen score in de tweede set 16 om 10, Alterno scoorde vijf keer op eigen serve in deze set, waaronder een serie van drie punten. Setstand 25-13
Eigen score in de derde set 19 om 13. Alterno kreeg in de beslissende fase, toen ze zelf bij de big points waren aangekomen, een serie van acht punten op rij tegen. Setstand 25-21.

In de eerste set kon Alterno tot 6-5 meekomen, Anna Zijl scoorde twee keer de aansluitende treffer, door echter een zeer gulle periode en door een rij punten van Annelies Dokter liep Apollo makkelijk uit naar 12-6 en vervolgens was er geen houden meer aan voor de gasten uit Apeldoorn Opnieuw kon Anna Zijl nog een paar keer tegenscoren maar Apollo hield afstand. Een punt of zes zeven. Na de 20-13 serveerde Annelies Dokter de set in een keer uit, Ilona ter Avest scoorde via omloopballen en blokpunten en Kim Klein Lankhorst legde bij 22-13 voor de tweede keer in korte tijd een tweede bal op de vloer bij Alterno. Uitgemaakte zaak, 25-13.

Alterno kwam in de tweede set via een ace van Froukje Hoenderboom op 1-2, Juliët Huisman haalde de serve terug en Kim Klein Lankhorst serveerde de thuisploeg vervolgens naar 7-2. Anna Zijl kon met een blokpunt en een ace de achterstand van 11-3 terugbrengen naar 11-7, het blok van Ilona ter Avest en het ace van Carlijn Koebrugge herstelden het verschil naar zeven punten bij 14-7.

Dat verschil stond er nog toen Anna Zijl de 19-12 scoorde. Kim Klein Lankhorst en Rinske Hofste serveerden de thuisploeg daarna vlot naar 25-13, mede met behulp van de blokpunten van Tess de Vries bleven zij aan de opslag.

In de derde set deed Alterno wel goed mee, voornamelijk omdat Kirsten Bröring een aantal keren vlot vanaf de mid positie scoorde. Apollo 8 liep uit naar 12-9, maar Alterno klampte aan (12-12, 13-13, 14-14), kwam echter door twee scores van Rianne Vos met 16-14 achter. Twee directe Apollo fouten zorgden voor de gelijkmaker en met Kirsten Bröring aan serve en punten van Benthe Wisman, Anna Zijl en Romy Hietbrink liep Alterno uit naar 16-20.

Zou er dan toch nog een vierde set inzitten voor Alterno?

Rianne Vos wilde daar niets van weten. Vanaf de buitenkant scoorde ze de 17-20 en ging daarna zelf serveren. Op 19-20, na punten van Rianne en Rinske Hofste ging trainer/coach Willem Klaver van Alterno de time out in, op 22-20 deed hij dat opnieuw nadat Ilona ter Avest twee keer gescoord had. Pas na 24-20 kon Froukje Hoenderboom de serie breken, meer lukte ook niet. Het matchpoint voor de 25-21 zege werd daarna door Rinske Hofste tegen de vloer geslagen.

Apollo 8 is dus door naar de kwartfinale. Hun tegenstander komt uit de wedstrijd FAST tegen Peelpush, die voor vanmiddag op het programma staat.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.