Apollo 8 wint via tiebreak de derby vs. Eurosped

VoV, 27-11-2022. 17:00 uur. In Vroomshoop stonden vanmiddag de Eredivisieploegen van Eurosped en Apollo 8 tegenover elkaar. Eurosped staat op de voorlaatste plaats (7-3), Apollo 8 is de nummer drie van boven (8-16). Maar zoals we allemaal weten zegt dat bij een derby maar weinig, daarvan zijn genoeg bewijzen voor handen. Apollo 8 had het knap lastig met de thuisploeg. Na de 25-18 verloren eerste set werden er twee met minimaal verschil gewonnen (24-26 en 23-25) voordat Eurosped met 25-21 een beslissende vijfde set kon forceren.

En Eurosped bewees in de eerste set nog maar weer eens dat derby’s andere wetten kennen dan gewone wedstrijden. Met heel veel servedruk (7 aces in de eerste set) werd het Apollo 8 bijzonder lastig gemaakt, De gasten kwamen niet aan goed aanvallen toe, terwijl de thuisploeg brutaal het ene punt na het andere liet noteren. Bij 5-1 ging Apollo al de time out in, zonder succes, op de 10-4 tussenstand volgde even later een serie van Maureen van der Woude naar de 14-7 stand.

Bij 16-9 volgde de tweede technische time out van Apollo 8. Het verschil bleef groot, Evie van Kerkvoorde en Anneclaire ter Brugge bouwden de voorsprong uit naar 20-12 en op 24-16 kon Jette Kuipers nog een paar keer tegenscoren voordat Evie van Kerkvoorde het laatste punt voor de 25-18 liet noteren.

In de tweede set kon Apollo 8 voor het eerst het verschil maken naar 12-16, en bleef het verschil van vier punten vasthouden tot aan 15-19. Via o.a. twee blokpunten van het duo van Kerkvoorde/ Geerdink werd het 17-19, bij 20-20 had Eurosped de achterstand helemaal goedgemaakt en begonnen de teams aan de spannende big points.

Daarin kwam eerst Apollo voor (22-23) en kon Eurosped dat via een blokpunt van Noa de Vos bij 24-23 overnemen. Lotte van der Horst zette Apollo 8 opnieuw op voorsprong (24-25) waarna een ‘tikje breed’ de set met 24-26 besliste.

In de derde waren de teams weer lang aan elkaar gewaagd en via de tussenstanden 5-5, 8-8 en 14-14 bleven de standen op het scorebord steeds in evenwicht. Eurosped kon naar 16-14 een gaatje slaan, na sterk verdedigen van de ploeg uit Borne had Lotte van der Horst bij 18-18 dat weer gedicht.

De 21-20 werd door Jette Kuipers veranderd in 21-22, de foutserve maakte weer gelijk. Apollo kwam bij 22-24 op setpoint, ging op 23-24 voor de tweede keer de time out in en pakte via een ‘blok-uit ‘aanval van Jette Kuipers de 23-25 winst en de 1-2 voorsprong.

De vierde set had als inzet de volle buit (voor Apollo 8) of de tiebreak spelen (voor Eurosped). Apollo moest al vlot (bij 9-6) volop in de achtervolging om te proberen een vijfde set te voorkomen. Echter bouwde Eurosped de voorsprong verder uit, via 13-9 naar 18-13, waarop Apollo de tweede keer de time out in ging.

De inhaalrace had effect en via eerst 19-16 werd het bij 21-21 gelijk, waarop Eurosped zich aan de kantlijn verzamelde. Blijkbaar een time out op het juiste moment, want er volgde een foutserve, een ace van Eline Geerdink en daarna nog twee aanvallende fouten van Apollo 8 voor de 25-21 eindstand.

In de tiebreak ging het snel naar een ferme voorsprong voor Apollo 8. Na 1-7 werd er bij 2-8 van speelhelft gewisseld. Na de wissel kwam de zege van Apollo niet meer in gevaar al nam Thijs Oosting bij 10-14 voor de zekerheid toch nog maar even een time out. Met een snelle mid combinatie, die door Marije ten Brinke werd afgerond, pakte Apollo 8 daarna de 10-15 setwinst en 2-3 wedstrijdwinst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.