Apollo klopt koploper VVU, Sudosa wint in Werkendam.

VoV, 15-01-2023. 7:42 uur. Apollo 8 heeft gisteravond tegen koploper VV Utrecht revanche genomen voor de eerder deze competitie met 0-3 op eigen veld geleden nederlaag. In de Domstad werd het 1-3. Koploper VV Utrecht leed daarmee na het uitverlies bij VC  Sneek de tweede nederlaag op rij.

Apollo 8 kon in de eerste set het verschil maken na een tot 12-12 gelijk opgaande strijd, waarbij ze een 8-5 achterstand ongedaan hadden gemaakt. Marije ten Brinke en Rianne Vos scoorden de punten naar 12-15, waarop VVU de time out inging. Het eerste punt na die pauze was ook voor Apollo 8 (12-16), waarmee ze een beslissend verschil op de borden hadden.

VVU ging bij 14-19 opnieuw de time out in, had twee keer succes (16-19) maar kwam door de eigen foutserve en een score van Carlijn Koebrugge weer op vier punten achter. Met een serie van vier punten, waarin de time out op 19-21 van de bezoekers, werd het 20-21 en leek de spanning terug. Daar wilde Apollo 8 echter niks van weten, Jette Kuipers scoorde 20-22, een blokpunt maakte 20-23 en met een ace en een netfout ging de 20-25 winst naar de ploeg uit Borne.

In de tweede set nam Apollo met een aanzienlijk aantal blokpunten van o.a. Carlijn Koebrugge en Marije ten Brinke na de time out van Utrecht op 2-6 een 4-11 voorsprong. Na de 10-14 volgden weer een aantal blokpunten voor de 10-17 tussenstand en hetzelfde gebeurde na 14-21 tot 14-23. VV Utrecht kon in de eindfase ook geen vuist maken en verloor de set met een ruime 16-25. Zes blokpunten waren er in deze set voor Apollo.

In de derde doorgang kwam Apollo 8 in het middendeel op een 11-15 voorsprong, nadat het met 5-3 en 8-6 had achtergestaan. Utrecht bleef in de achtervolging (14-15, 19-21) aanklampen en slaagde erin om de matchpoints bij 22-24 weg te werken via scores van Denise de Kant en Iris Reinders. Roos Wessels blokkeerde Apollo opnieuw naar matchpoint bij 24-25, met Iris Reinders aan serve en scores van Carla Mulli en Myrthe van der Sluis werd ook de 24-25 werd ongedaan gemaakt en veranderd in een 27-25 zege en een 1-2 setstand.

In de vierde set was het afdwingen van de tiebreak of de volle buit pakken de inzet voor de teams. Lang behoorden beide opties tot de mogelijkheden want beide teams gaven elkaar in de aanloop naar de big points met als tussenstanden 9-9 en 18-17 weinig toe. Apollo kwam via een Utrechtse foutserve op 19-20, waarop Lisa Louwrink voor de opslag in het veld kwam. De Utrechtse netfout maakte 19-21, Lotte van der Horst (blokpunt) en Lisa Louwrink (ace) zorgden voor matchpoint op 19-24. VV Utrecht kon het verlies twee keer uitstellen voordat Lotte van der Horst de winst met een via het blok uitgeslagen bal binnenhaalde voor de bezoekers.

Rianne Vos werd met 14 punten topscorer van de partij, Jette Kuipers kwam tot 11 treffers, net als Marly Bak van Utrecht. Apollo had blokkerend een 5 om 17 voordeel, daarmee werkten ze het aanvallende tekort van zes punten helemaal weg.

Sudosa-Desto uit Assen heeft hun eerste wedstrijd van dit weekend in het zuiden tegen Voltena met een 0-3 zege afgesloten. Via de setstanden 19-25, 18-25 en 16-25. Met duidelijke verschillen dus.

In de eerste set werd het handvol punten verschil bij 10-15 (na de 7-7 gelijke stand) via 14-19 en 17-22 naar de setfinale gebracht. Danique Aardema serveerde Sudosa met een ace naar setpoint bij 18-24, Cindy Zandstra verzilverde het op 19-24.

In de tweede set serveerde Eline Mosselaar met o.a. drie aces Sudosa-Desto van 17-18 naar 17-23, Lynn van Mill kon nog een keer tegenscoren, waarna Sudosa de set met 18-25 in het slot gooide. En in de derde set liepen de gasten na 5-7 uit naar 6-16. De winst lieten ze zich niet meer afpakken en via 10-20 en 14-23 werd de volle buit met 16-25 opgeëist.