Apollo laat puntje door de vingers glippen

VoV, 29-10-2018. 4:45 uur. Apollo 8 had voor de derde keer op rij een forse kluif te verhapstukken. Na Eurosped en Sneek stond gistermiddag landskampioen Sliedrecht Sport aan de andere kant van het net.  In de Veste in Borne waren de bezoekers twee sets duidelijk de betere ploeg, maar in die andere twee  had Apollo 8 een puntje moeten verdienen, daar deden ze zichzelf tekort, en wie weet had er dan in de tiebreak wellicht nog meer ingezeten.

In set twee kon de thuisploeg bij 24-21 de trekker voor het bevrijdende laatste punt niet overhalen, er werd met 24-26 verloren en in de derde set was er gewoon een 25-18 setzege. In set één domineerde Sliedrecht Sport (15-25) en in de vierde set waren ze ook gewoon een maatje te groot met 16-25. De inzet en vechtlust van Apollo werd met slechts één setwinst beloond, in die andere hadden ze zich zelf met de winst moeten belonen.

Sliedrecht had in de eerste set het blok prima staan, de Apollo aanvallers hadden grote moeite om er vanaf de buitenkanten door te komen. Met name Demi Korevaar vloog van mid steeds tijdig naar de zijkanten om het blok te dichten. Alleen in set één leverde dat al zeven blokpunten op voor de bezoekers, Apollo zette daar twee scores van Janine Stoeten en twee blokpunten van Ilona ter Avest tegenover.

Sliedrecht  liep vlot naar een 4-8 en 8-14 tussenstand uit. Daarna kwamen alleen de punten 9-14, 13-17 en 14-19 nog op naam van Apollo speelsters, de andere kregen ze kado. Na de 14-19 maakte Sliedrecht de set af met twee series van drie punten, Fleur Savelkoel scoorde in die fase een paar keer. Met 20 eigen punten en 6 directe scores voor Apollo was Sliedrecht in de openingsset een maatje te groot voor de thuisploeg.

Apollo begon met Manon van ’t Rood aan serve overweldigend aan de tweede set. Via 4-0 werd het 9-2 en 12-4. Het liep als een tierelier bij de thuisploeg, Sliedrecht kwam buiten een paar punten van Christie Wolt niet in het verhaal voor. Na 12-4 met Christie Wolt aan de opslag veranderde dat. Met name Esther van Berkel, in de ploeg gekomen voor Fleur Savelkoel, en Demi Korevaar rammelden aan de puntenboom.

Het werd 12-8 en toen Jolijn de Haan ook een tweetal punten voor haar rekening nam stond het zo ineens 15-14 en 16-17. En weg was het grote verschil. Dat ging eigenlijk vanuit Apollo gezichtspunt veel te snel en veel te gemakkelijk. Maar de strijd was nog niet gestreden. Rinske Hofste, voor Juliët Huisman ingevallen, en Ilona ter Avest bezorgden de thuisploeg eerst een 21-20 en daarna een 24-21 voorsprong. Het wachten was op de genadeklap. Zou de landskampioen bezijken?

Esther van Berkel scoorde de 24-22, Apollo sloeg uit (24-23), ging de time out in, waarna Antoinette Posthuma werd afgeblokt voor 24-24. Ana Rekar serveerde een ace (24-25) en nogmaals een blok op rechtsvoor van Jolijn de Haan / Carlijn Ghijssen – Jans was een te moeilijk te nemen hindernis voor de Apollo aanval. Met 24-26 ging de winst naar Sliedrecht en kwam de stand op 0-2. Totaal 19 keer scoorde Sliedrecht voor zichzelf, ze maakten er 7 voor Apollo 8.

Apollo 8 kende in de derde set een soortgelijk begin als in de tweede. De verschillen waren minder, maar de 5-1 voorsprong, opnieuw met Manon van ’t Rood aan serve,  stond al heel snel op het scorebord. Rinske Hofste en de foutenlast van Sliedrecht Sport brachten de tussenstand via 9-6 en 10-10 op 13-10. Vanaf dat moment bleef Sliedrecht in de achtervolging, ze sprokkelden puntjes, kwamen dichterbij, maar verloren ook weer het contact. De 13-10 werd 19-15, door onder andere twee prima omloopscores van Jeanine Stoeten.

Bij 15-11 en 20-15 ging Vera Koenen met Sliedrecht de time out in, maar nu liet Apollo zich de kaas niet meer van het brood eten. Een knallend kill – block maakte 21-15, het ace van Rinske Hofste 22-15 en na de 22-17, Esther van Berkel kon op 24-17 het verlies nog even uitstellen, scoorde Juliët Huisman de 25-18. Apollo scoorde 17 keer voor zichzelf en 4 keer voor Sliedrecht.

Apollo 8 maakte in het begin van de vierde set teveel fouten om het Sliedrecht echt lastig te maken, terwijl de gasten helemaal niets weggaven. Toen Sliedrecht met hun eerste weggeven punt via een netfout de stand op 7-10 bracht had Apollo al 6 keer voor de gasten een punt op het scorebord laten zetten. En dat ging zo door tot aan 11-17, bij het negende kadootje van Apollo aan de bezoekers. Daarna was de gulle bui helemaal over en moest Sliedrecht zelf de punten maken.

En dat deden bij de gasten vooral Esther van Berkel en Brechtje Kraaijvanger, Zij serveerde haar ploeg van 10-15 naar 11-20 en daarmee was het verzet van Apollo wel gebroken. Antoinette Posthuma, de in het veld gekomen Carlijn Koebrugge en Benthe Olde Rikkert maakten nog een puntje, maar het was bij lange na niet toereikend om Sliedrecht in de problemen te brengen. Brechtje Kraaijvanger sloeg de 15-24 en 16-25 tegen de vloer. En daarmee de 1-3 zege van de gasten.

Esther van Berkel werd met 13 punten topscorer. Ilona ter Avest maakte er 11 voor Apollo, waaronder 4 blokpunten. Manon van ’t Rood liet 5 aces noteren.

De stand is nu: Eurosped 5-14, FAST 5-11, Regio Zwolle 5-10, Sliedrecht Sport 4-9, VC Sneek 5-9, Set-Up ’65 4-7, Apollo 5-4, Dros – Alterno 3-3, TTP 5-3 en US 5-0.

Noot: Gistermiddag won FAST in Sint Anthonis met 3-0 van Regio Zwolle Volleybal.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.