Apollo morst puntje. VCN, Sneek en Zwolle winnen soeverein.

VoV, 14-11-2021. 3:59 uur. Het scheelde erg weinig of Set-Up ’65 had in Ootmarsum voor een stunt gezorgd door Apollo 8 van winst af te houden. Voltena, dat zonder Raïsa Schoon aantrad, had het op eigen veld erg moeilijk met VCN, dat de thuisploeg drie keer het nakijken gaf. Ook Dynamo bleef thuis met lege handen, VC Sneek, dat gecoacht werd door Henriëtte ter Steege, pakte de winst in drie sets. En tenslotte was Regio Zwolle Volleybal de enige thuisploeg, die de winst in eigen huis kon houden. VV Utrecht kwam in de tweede set sterk terug van een dikke nederlaag in de eerste, maar trok daarna nog twee keer aan het kortste eind.

In Apeldoorn begonnen SV Apeldoorn en VC Sneek (foto boven) al om 17:00 uur aan hun wedstrijd. Een uurtje voordat de maatregelen voor wat betreft de bezoekers ingingen. We vroegen ons nog af of het publiek om 18:00 uur de zaal moest verlaten, dat werd ons duidelijk toen even voor dat tijdstip de toeschouwers werden verzocht de tribunes te verlaten.

Dynamo maakte in de eerste set van 1-3 een 5-3 tussenstand en kon tot aan 8-8 goed weerstand bieden. Na 8-8 nam Sneek, met Danique Aardema op spelverdeling, afstand naar 8-13 en bleef middels scores van o.a. Sanne de Ruiter tot aan 14-18 ruim voor. Dynamo vocht zich naar 18-18, Rixt van der Wal en Britt Schreurs tilden Sneek naar 18-20, een verschil dat tot aan 23-25 werd vastgehouden.

In set twee maakte Sneek het verschil na 10-11 (naar 12-17) Bij 15-21 was er nog een time out voor Dynamo, die een inhaalmanoeuvre tot 20-22 opleverde. Een drie meter aanval, een blokpunt en een scorende midaanval beslisten daarna de set.

Sneek liep met Britt Schreurs aan serve in de derde set uit naar 0-5, hield dat ruime verschil gedurende de set vast (7-12, 12-17, 17-22) en kwam na scores van Sietske Osinga en een kadootje van Dynamo bij 18-24 op matchpoint. Op 20-24 nam ter Steege voor de zekerheid nog een time out, daarna pakte Sneek de 20-25 zege.

Benthe Wismans (Dynamo) en Rixt van der Wal (Sneek) werden met 15 punten ieder de topscorers. De eigen score bleef steken op 48 om 48, de foutserves (13 om 5) en aanvallende fouten (12 om 7) gaven Sneek veel voordeel.

Voltena, dat het dus zonder Raïsa Schoon moest doen, speelde thuis tegen VCN en beef per set op 18, 16 en 20 punten steken. VCN deed met de 0-3 zege goede zaken voor de ranglijst, In de eerste set kon Voltena een 4-9 achterstand bij 9-9 ongedaan maken, de tik van 13-14 naar 13-18 kwamen ze niet meer te boven.

In set twee kwamen ze met 0-9 achter, stonden bij 10-19 nog steeds met dat verschil op achterstand en verloren de set uiteindelijk met 16-25, juist met negen punten verschil dus. In set drie nam Voltena met 11-9 een paar puntjes voorsprong, die ze na 15-15 weer kwijtraakten (16-21) en resulteerde in 20-25 verlies.

Maureen Weernekers van VCN werd met 14 punten topscorer, bij Voltena kwam Lynn van Mill tot 11 punten. Een plus 7 voor aces en een plus 8 voor de aanvallende scores maakten grotendeels het verschil.

De Twentse derby tussen Set-Up ’65 en Apollo 8 ging om 20:00 uur in een lege Schalm van start. De bezoekers waren favoriet, uiteraard want de thuisploeg wacht nog steeds op de eerste zege. De aankondiging van de Nevobo “alle wedstrijden zijn weer via de livestream te volgen in hun vooruitblik naar het weekend konden ze weer niet waarmaken, dit van deze derby waren geen beelden. De livestream deed het niet.

Set-Up ’65 kwam na 0-5 achter in de eerste set op 5-5 en kon tot 17-17 de subtopper Apollo 8 goed partij geven. De serie naar 17-20 maakte uiteindelijk het verschil voor de 20-25 winst voor de gasten. Apollo 8 leek bij 9-16 in de tweede set op een ruime zege af te koersen, maar kreeg toen een geweldige dreun om de oren. Set-up ’65 serveerde zich in een ruk vaar 22-16, dertien punten op rij (!) en won de set met 25-17.

De derde set was met 18-25 (na 6-8, 9-16 en 11-20) ruim voor Apollo 8, als was er met de inhaalrace naar 16-21 even een flash back naar de vorige set. Na 11-11 in de vierde set nam Set-up afstand naar 16-11, kon aan de goede kant van de score blijven bij 21-13 en won tenslotte de set met 25-21, waarop de tiebreak noodzakelijk werd. Daarin was Apollo 8 weer bij de les (1-5, 3-10, 5-11) en won ruim met 5-15.

Bij Set-Up ’65 waren Joanne Brilhuis en Jorieke Bodde goed op dreef, Bij Apollo 8 waren er te veel pieken en dalen.

Bij Regio Zwolle Volleybal en VV Utrecht troffen zich twee teams, die de laatste weken hebben getoond goed in vorm te zijn. VV Utrecht staat met het aantal wedstrijden en punten op gelijke hoogte met Regio Zwolle, waarmee dus een spannend duel tussen even sterke teams mocht worden verwacht. Overigens was er van dit duel pas beeld halverwege de eerste set, en daarna werd het erg beverig en het leek wel of de camera koorts had. Je werd er rillerig van.

Dat was dus in de eerste set voor Zwolle helemaal niet het geval blijkens de 8-1 en 15-5 tussenstanden. Zwolle won deze set met 25-12. VVU herpakte zich en kon in de tweede set na 18-17 uitlopen naar 18-24 en de stand met 20-25 gelijktrekken.

Zwolle maakte het verschil in de derde set na 19-17 met een serie naar 24-17 waarop 25-19 setwinst volgde en in de vierde en laatste set was de serie van 10-9 naar 17-9 beslissend. VVU kwam nog van 20-11 terug naar 21-16, maar het verschil was te groot. Het werd 25-17 en 3-1 voor de thuisploeg.

Marly Bak werd met 21 punten topscorer, bij VVU kwam Jolien Sinnema tot 10 punten.

Vandaag staat de topper Team 22 vs. Sliedrecht Sport op het programma. Om 14:30 uur in Ede. Het duel tussen Peelpush en Eurosped is uitgesteld.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.