Apollo8 D2 snoept titelkandidaat punten af

VoV, 29-09-2019. 19:00 uur. Afgelopen zaterdag kreeg Apollo8 dames 2 Veracles op bezoek. Deze ploeg is gedegradeerd uit de Topdivisie, maar is desondanks versterkt met de nodige speelsters die vorig jaar nog Eredivisie speelden met Sneek. Op voorhand daarom een tegenstander die bij de bookmakers hoog genoteerd staat voor de nr. 1 positie aan het einde van het seizoen. Zelf zijn we gepromoveerd uit de 2e divisie en vorige week prima begonnen met een uitoverwinning tegen een andere promovendus, Dash.

We hadden vooraf de nodige beelden van Veracles en daarop heeft assistent trainer Jasper Stam het tactisch plan voor deze wedstrijd gemaakt. Hiermee hebben we in de voorbespreking de puntjes op de i gezet en konden we van start.

In de eerste set kwamen we gelijk een punt of vier achter en dit voordeel voor Veracles bleef intact tot 12-16 en Lindy Donker met vier servicepunten, waaronder drie aces, de achterstand omboog in een kleine voorsprong 17-16. Deze wisten we verder uit te breiden tot 23-19 op service van Diede Spekreijse. 25-21 was uiteindelijk de uitslag. Het eerste (onverwachte) punt was binnen. Opvallend was dat de, toch geroutineerde, meiden van Veracles in de 2e helft van de set onverwacht veel fouten maakten en angstig volleybalden, met de rem erop. Apollo8 speelde daarentegen vrijuit en met lef. Gecombineerd met prima verdedigingswerk en de nodige servicedruk waren dat de ingrediënten voor de setwinst.

De 2e set was een kopie van de eerste. 13-16 in het midden van de set, waarna we, wederom op service van Lindy Donker, vijf punten maakten en op 18-16 kwamen. Via 21-21 en 24-21 bleef het spannend en kwam Veracles terug tot 24-23, maar gelukkig wisten wij het laatste punt toch nog te scoren voor Veracles ons helemaal achterhaald had.

In de 3e set was te merken dat de eerste twee sets toch wel veel kracht gekost hadden en dat een hele wedstrijd op de top van het kunnen spelen, op dit moment nog teveel gevraagd is voor ons team. Op 11-12 plaatste Veracles een tussensprint (11-16) en dat kwamen we niet meer te boven. Met een dubbele wissel en het inbrengen van Tess Leemreize hebben we nog geprobeerd het tij te keren. De ingebrachte wissels deden het prima, maar het gat was geslagen en uiteindelijk bleven we steken op 21-25.

De 4e set werd een thriller, zes matchpoints voor ons en twee setpoints voor Veracles. Een prachtige strijd op hoog niveau waar knap verdedigingswerk aan beide kanten zorgde voor lange rally’s en waar onze uitblinkende 15 jarige diagonaal Madée Olde Engberink vaak het eindstation in de rally betekende. Op 24-21 waren we nog één  punt af van de ultieme stunt, maar toen stokte het. Op dat moment was de ervaring en slimheid van de meiden van Veracles net iets beter dan de onbevangenheid en werklust waarmee wij speelden. Met name Dorien Dijkstra was in deze fase goud waard voor Veracles. Kansen hebben we in de rally’s op de diverse matchpoints zeker gehad, maar het lukte ons niet om de beslissende bal op de grond te krijgen. Uiteindelijk sloeg Veracles toe op hun 2e setpoint.

Daarmee was de koek op en de wedstrijd beslist. De 5e set bleven we nog redelijk bij tot 6-8 bij de kantwissel, maar daarna liep Veracles in één servicebeurt door naar 6-14 en een eindstand van 7-15.

Ondanks het uiteindelijke 2-3 verlies zijn we trots op de topwedstrijd die we gespeeld hebben en de 2 punten die we Veracles hebben afgesnoept. Natuurlijk hadden we het graag afgemaakt in de 4e set, maar het was zeker ook knap hoe Veracles in die fase overeind bleef. Al met al een wedstrijd die 2 uur en 10 minuten duurde en geen moment verveelde, niet voor de speelsters, niet voor de coaches en niet voor het publiek dat dan ook gul applaudisseerde voor de speelsters ondanks het verlies.

We sluiten af met onze team yell: PILS (Prestatie, Inzet, Lol en Sportiviteit).  Met deze ingrediënten hopen we volgende week in Wierden ook WVC goede tegenstand te kunnen bieden. We gaan voor ons volgende stuntje.

gh @ VoV, verslag van / via Thijs Prins, trainer coach Apollo 8 dames 2. Foto Jan van den Noort.