Apollo8 D2 verliest in 5-setter bij Alterno

VoV, 10-04-2022. 18:24 uur. En weer werd het een 5-setter. Voor de 7e keer al dit seizoen. Dit keer ging de 5e set verloren en moesten we de winst aan Alterno laten. Overigens terecht gezien het spelbeeld. In twee sets konden wij ons foutenpercentage redelijk onder controle houden en de druk op Alterno zo hooghouden dat wij hun fouten afdwongen en in drie sets was onze foutenlast zo hoog dat winnen een utopie was.

Dit keer waren we op papier compleet (al mocht Floor nog niet springen en dus alleen rondjes achterveld spelen). In de trainingen deze week nog niet en dat maakt het trainen in spelvormen natuurlijk lastig en nu dat al lang zo is, zie je dat ook terug in de teamplay tijdens de wedstrijd. Als de passlijn onder druk komt te staan, is het vinden van oplossingen daarvoor niet standaard geregeld en ook in de verdediging zijn er geregeld misverstanden.

Allemaal situaties die in een meer ingespeeld team aan het einde van een seizoen nauwelijks nog voor komen. Maar dan is het alleen maar knapper als je dus op basis van de individuele kwaliteiten in veel wedstrijden toch nog het verschil kunt maken. En daar was gisteren geen uitzondering op.

Zo ook in de eerste set van de wedstrijd. De statistieken wijzen uit dat wij daarin bijna altijd de bovenliggende partij zijn. Tot gisteren wonnen wij in bijna 80% van de gevallen (14 van de 18 wedstrijden) de eerste set. Na gisteren is die statistiek 15 van de 19 geworden. Toch begonnen we niet goed in Apeldoorn (12-7 voor Alterno) en pas in de 2e helft van de set wisten we langzaam het tij te keren.

Onze eerste voorsprong hadden we op 16-17, waarna Lotte nog even doorging en een paar kanonskogels afvuurde (16-19). Dit tussensprintje hadden we ook wel nodig, want al snel kwam Alterno weer langszij (21-21 en 23-23). De laatste twee punten waren koelbloedig voor ons met twee halve aces van Pien en zo pakten we wederom de eerste set van de wedstrijd (23-25).

Daarna brak een periode aan waarin we Alterno niet echt partij konden bieden. In de 2e set lag dat vooral aan de servicedruk van Alterno en de (daardoor) slechtere pass aan onze kant en in de 3e set hebben we het record fout serveren omhoog bijgesteld en was het onmogelijk om die set naar ons toe te trekken. (25-20 en 25-21)

De 4e set was weer voor ons, vooral omdat we de foutenlast weer beter onder controle wisten te krijgen. En omdat we serverend weer wat druk konden zetten met twee series van Rinske. (20-25)

De 5e set wisten we tot 8-8 bij te blijven, maar toen stopte plotseling het vermogen om te scoren en wisten we de bal niet meer binnen de lijnen op de grond te krijgen. Geruisloos glipte de overwinning uit onze handen en verloren we deze set met 15-10 en de wedstrijd met 3-2.

Zoals in het begin van dit stukje al aangegeven, een terechte overwinning van Alterno, waarbij we gisteravond met één punt het maximaal haalbare hebben binnengehaald.

Komende week staat in het teken van het NOJK en de week erna is onze laatste wedstrijd van dit seizoen, thuis tegen VC Sneek D2. Nog één keer vlammen!

gh @ VoV, verslag van Thijs Prins, trainer coach Apollo 8 dames 2. Foto Rudy van ’t Rood.