Vizier op volleybal

 

Avital Selinger nieuwe bondscoach Oranjedames

VoV, 20-11-2020. 12:46 uur.  De speculaties en berichten uit betrouwbare (Italiaanse) bron ten spijt, het werd dus geen Guillio Bregoli, de huidige coach van de Italiaanse Eredivisionist Chieri ’76, of Marco Klok, die als assistent-coach al actief was als interim-coach bij de Oranjevrouwen. De opvolger van Gianni Caprara als bondscoach bij de Oranje dames werd een ‘oude bekende’, die wellicht met een beetje voorkennis al een jaar geleden naar Papendal werd gehaald. Voor het geval dat…

De ervaren Avital Selinger (61) heet de nieuwe bondscoach. Hij heeft zijn sporen in het international volleybal wel verdiend, zowel als spelverdeler bij Oranje als ook als club- en voormalig bondscoach.

Onder andere in Rusland (Dinamo Krasnodar), Japan (Hisamitsu Springs), Spanje (Tenerife Marechal), Zwitserland (Voléro Zürich) als in Frankrijk (Voléro Le Cannet) was hij actief als clubcoach. En het laatste jaar was hij in de Nederlandse Eredivisie werkzaam als coach van het Talent Team Papendal.

Als clubcoach behaalde hij in zijn lange loopbaan veel succes via o.a. 10 x een landstitel, 8x een nationale beker, 6 x een supercup, 1x kampioen van Azië, 1x Champions League titel, 1 x Challenge Cup titel en brons bij het WK voor clubteams. Als bondscoach werd hij met Oranje, periode 2005 tot en met 2011, eerste in de World Grand Prix van 2007 en won zilver bij het EK 2009.

Avital Selinger zal Oranje in eerste instantie klaar moeten stomen voor het WK 2022 in eigen land en misschien op termijn voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024, dat overigens nog wel een eindje weg is als we de ‘levensduur’ van de Nederlandse bondscoaches van de laatste jaren in acht nemen.

Gezien de leeftijdssamenstelling van het Oranje, dat in januari de kwalificatie voor de OS in Tokyo miste, zal er een nieuwe lichting speelster opgeleid moeten worden. Immers de huidige selectie kent 9 speelsters, die geboren zijn in 1987 tot en met 1992, en dus in Parijs ouder zijn dan 30.  Geen probleem, routine is ook wat waard, maar het geeft wel stof tot nadenken.

En voor het overige is het nog maar de vraag of speelsters die op dit moment van een sabbatical genieten (Slöetjes, Plak, Knip) de draad weer oppakken en zich op (internationaal) hoog clubniveau weer zullen, willen en kunnen waarmaken. Selinger zal dus talenten, waaraan in Nederland overigens geen gebrek is, aan de selectie moeten toevoegen en hun in de resterende tijd tot de grote toernooien ‘internationale kwaliteitsuren’ moeten laten maken. Wellicht al vanaf de Volleybal Nations League in 2021.

Op de persconferentie van de Nevobo van vanmiddag werd de nieuwe bondscoach voorgesteld, al is ‘voorstellen’ wellicht niet het juiste woord. Iedere volleybalvolger in Nederland zal hem kennen.

Avital vertelde heel blij te zijn met het vertrouwen dat de Nevobo in hem stelt, hetgeen hem met trots vervult. Hij ziet het als een grote uitdaging om de Oranje- vrouwen weer naar successen te leiden en om de doorstroming van de talenten naar de A-ploeg te realiseren. De ervaring en de expertise is in ieder geval in de staf, die verder uit o.a. Francien Huurman en Erik Reitsma bestaat, aanwezig.

Later zullen we nog het officiële persbericht van de Nevobo inzake de benoeming van Selinger publiceren.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.