Baden: NL-duo door NL-duo uitgeschakeld

VoV, 25-08-2022. 18:24 uur. Na twee zeges in het kwalificatietoernooi had het duo Bekhuis/ van Vegten in de eerste wedstrijd in poule A op het hoofdtoernooi in Baden als de nummer 16 van de plaatsingslijst een tegenstander van formaat met het Oostenrijkse duo Katharina Schützenhöfer en Lena Plesiutschnig.

Dit duo speelde vorige week nog in München bij het EK en werd daar uitgeschakeld in de tussenronde voor de achtste finale, nadat ze in de poule o.a. met 2-1 van het NL-duo Piersma/ van Driel hadden gewonnen. Zij staan als de nummer 1 op de ranking in Baden.

Bekhuis/ van Vegten boden in de eerste set sterk tegenstand, perioden gingen ze zelfs aan de leiding. Zoals bij 3-4 en 4-7 toen Oostenrijk een paar punten weggaf. Ook ging het BTN-duo met voorsprong (10-11) de technische time out in. De ommekeer volgde na de vierde veldwissel bij 14-14. Drie Oostenrijkse punten op rij dwongen Nederland tot het nemen van de time out (17-14), Wies Bekhuis scoorde na 18-15 twee keer (18-17) maar het NL-duo kreeg in de rebound ook meteen weer twee punten tegen. (20-17). Bekhuis sloeg nog een keer raak, waarna Oostenrijk de set met 21-18 voor zich besliste.

In set twee een volkomen ander beeld. Eventjes ging het gelijk op (4-3), vervolgens nam Oostenrijk met een serie van acht punten afstand naar 12-3 en keek het BTN- duo tegen de schier onmogelijke taak aan om een succesvolle inhaalrace te gaan maken. Met 15-6 werd er verplicht gerust, bij 20-8 werd er na een Oostenrijks blokpunt voor de vierde keer van speelhelft gewisseld. De uitgeslagen Nederlandse aanval besliste daarna de set (21-8) en de wedstrijd (2-0). Bekhuis/ van Vegten dus naar de verliezersronde in e poule.

Brecht Piersma en Desy Poiesz zijn in Baden als zevende geplaatst voor het hoofdtoernooi. Zij zijn ook in poule A ingedeeld, dus bij Bekhuis/ van Vegten. Waardoor er meteen al de mogelijkheid kan ontstaan van een Nederlandse onderonsje, namelijk als ook zij hun eerste partij verliezen.

Hun eerste wedstrijd speelden Piersma/ Poiesz tegen het Chinese tweetal Jinjin Zeng en Xinxin Wang. De Chinese dames staan als de nummer 8 op de toernooi ranking, waarop Piersma/ Poiesz een plaatsje lager staan.

Het Chinese duo was in de eerste set duidelijk het betere team. Via 6-2 en 13-8 namen ze een 18-10 voorsprong om de set met 21-14 in hun voordeel te beslissen. In de tweede set waren de duo’s aan elkaar gewaagd. Piersma/ Poiesz herstelden zich heel knap van het ruime verlies en wisten het spannend te houden via 4-3, 7-7, 11-10, 14-14 en 17-18 bij de vijf veldwissels. Hoegenaamd geen verschil, China kwam na 19-18 bij 20-19 op matchpoint, waarop Nederland de time out inging. En dat werkte, met na de pauze een blokpunt en een ‘dankjewel’ score maakte Piersma er 20-21 van. Met een ace besliste Desy Poiesz de set voor Nederland en dwong zo de tiebreak af.

In de beslissende derde set had China bij 4-2 al een gaatje geslagen en dat verschil van twee punten stond er bij 8-6 nog. Daarna gaf het NL-duo gratis punten weg middels een aanvallende en een technische fout en kwam met 11-6 achter. Met een 1 om 4 score, waarbij Poiesz drie punten voor haar rekening nam, werd het 12-10. China nam bij 13-11 de time out en kwam daarna op matchpoint dat ze bij eerste gelegenheid verzilverden voor de 15-11 winst. Dus ook Piersma/ Poiesz naar de verliezersronde in de poule.

In de verliezersronde in de poule speelden dus de twee Nederlandse duo’s tegen elkaar. In de wetenschap dat in ieder geval een team door gaat en één team uitgeschakeld zal worden. Had beter gekund, niet slechter.

De eerste set ging met 16-21 naar het duo Piersma/ Poiesz. Het beslissende verschil konden ze maken na de 15-16 tussenstand, toen een foutserve van de tegenstander, een ace en een rake smash van Poiesz het verschil naar 15-19 tilde, waarop Bekhuis/ van Vegten de time out ingingen. Na de pauze maakten Piersma/ Poiesz de set met 16-21 uit.

In de tweede set konden Bekhuis/ van Vegten een 8-10 achterstand ombuigen naar een 14-10 voorsprong door o.a. twee aces van Wies Bekhuis. Bij 16-11 en 19-14 was het verschil nog steeds heel ruim, de inhaalrace met twee aces van Poiesz bracht dat terug naar 19-18. Een foutserve en een ace beslisten de set met 21-18.

In de noodzakelijke derde set namen Piersma/ Poiesz bij 3-5 twee punten afstand, op de side out hielden ze dat vast tot 7-9 en met een eerste bal score van Poiesz via een verdedigende pass actie werd het 7-10. Na de time out op die stand scoorden Bekhuis/ van Vegten twee keer (9-10), maar de gelijkmaker wilde niet vallen. Via 10-13 ging de zege met 12-15 naar Piersma/ Poiesz. Zij blijven dus in het toernooi, voor Bekhuis/ van Vegten zit dit Future toernooi erop.