Bekerfinale voor Sliedrecht (v) en Lycurgus (m)

VoV, 10-03-2022. 4:37 uur. Gisteravond vielen er twee beslissingen m.b.t. de finaleplaatsen in de Nevobo beker. Bij de dames stond Sliedrecht Sport tegenover Regio Zwolle Volleybal en bij de heren streden Lycurgus en TV Limburg in Groningen voor een plaats in de eindstrijd tegen Orion Doetinchem.

Sliedrecht vs. Regio Zwolle Volleybal. In Sliedrecht werd gisteravond de eerste halve finale bij de dames gespeeld. Beide teams speelden onlangs tegen Apollo 8. Sliedrecht trok in Borne met 3-0 aan het kortste eind, Zwolle was vorige week thuis met 3-1 de sterkste. Maar dat was geen vingerwijziging voor de afloop van dit duel. In hun onderlinge duel in het reguliere seizoen won Sliedrecht in Zwolle met 2-3 via 14-16 in de vijfde set.

Sliedrecht nam na 15-14 in de eerste set een 21-15 voorsprong en leek regelrecht op de 1-0 in sets af te koersen. Zwolle wist echter niet van opgeven en kwam puntje voor puntje terug totdat het bij 22-21 de aansluiting te pakken had, waarna ze de set brutaal met 23-25 voor zich beslisten. Ook in de tweede set kon Zwolle een grote achterstand ongedaan maken, maar nu herstelde Sliedrecht zich en maakte met 25-21 gelijk in sets.

Daarna liet Sliedrecht Sport zich niet meer verrassen, in de derde set werd via 12-9 en 15-10 met 25-16 een 2-1 voorsprong in sets genomen, ind e vierde stelde men het ticket voor de finale veilig. Met 25-19 haalde Sliedrecht het eerste ticket voor de eindstrijd naar zich toe.

Voor vanavond staat de andere halve finale bij de dames geprogrammeerd. In Utrecht ontvangt VV Utrecht dan bekerhouder Apollo 8. Ze beginnen om 19:30 uur.

Lycurgus vs. TV Limburg: Lycurgus zal iets willen rechtzetten na de met 3-1 verloren wedstrijd uit bij TV Limburg en na het verlies van de laatste wedstrijd in het reguliere seizoen, afgelopen zondag tegen Dynamo, waar ze ook via een vijfsetter naast de winst grepen.

Tegenstander TV Limburg kon de stunt niet nog eens herhalen en leed gisteravond in Groningen een 3-0 nederlaag via de setstanden 25-20, 25-19 en 25-17. De Groningers plaatsen zich daarmee voor de zevende keer in acht jaar tijd voor de bekerfinale. Op 18 april spelen ze tegen Orion in de finale.

Lycurgus had tegen TV Limburg even nodig (8-10, 13-16) om op gang te komen, toen de vaart er eenmaal goed in zat lieten ze TV Limburg in de rest van de wedstrijd kansloos. De eerste set kende zijn keerpunt bij 19-17, de 25-20 betekende 1-0 in sets.

In set twee en drie was het beeld min of meer hetzelfde. Lycurgus nam steeds aan het begin een voorsprong van vijf à zes punten en had aan deze buffer voldoende om controle te houden. Dit in combinatie met vrijuit spelen en in fases fraai volleybal laten zien maakte dat er niks te halen viel. De ene aanval was soms nog mooier dan de andere. Evenals goed verdedigend werk. Zo kon spelverdeler Held zich uitleven want iedereen leverde een bijdrage.

Aan het eind van set twee was sprake van een totale Schneidmiller show. De Amerikaan nam de laatste drie punten van de thuisploeg voor zijn rekening. In de laatste set kwam TV Limburg nog terug tot 16-14 en kreeg toen de laatste kans om aan te haken. Via een punt van Matautia, die weer stukken beter speelde dan afgelopen zondag tegen Dynamo, en een uitgeslagen aanval ging de stand naar 18-14. En twee punten later betekende een klap van Borst 20-15 en kon het aftellen beginnen. Het was uiteindelijk een netfout aan de kant van de gasten dat zorgde voor het einde van de wedstrijd. (Bron verslag Theo Sikkema, Lycurgus)

Met ruim driehonderd fans op de tribune, waaronder een grote groep studenten van de Hanzehogeschool, was sprake van een lekkere volleybalsfeer. Dat leverde na afloop veel blije gezichten op. Met de toevoeging dat de arbitrage op een aantal punten zeker niet in het nadeel van Lycurgus floot, maar over het geheel genomen was de thuisploeg op de meeste onderdelen de betere ploeg en ging daarom verdiend door naar de eindstrijd.

Op dinsdagavond had Orion zich al via een 3-0 zege op VCN voor de finale geplaatst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan Bredewoud en CEV.