België wint uitzwaaiwedstrijd vs. Nederland

VoV, 27-05-2022. 2:30 uur. Eergisteren speelden Nederland en België in Sliedrecht tegen elkaar, die ‘Nederlandse uitzwaaiwedstrijd’ werd door Oranje met 3-2 gewonnen, gisteren troffen de teams elkaar weer, dit keer in Beveren voor de ‘Belgische versie’ ervan. Dat duel werd met 3-2 door de Belgische dames gewonnen. Mooi verdeeld zouden we willen zeggen.

Bondscoach Selinger gaf nagenoeg de hele selectie speeltijd en varieerde op diverse posities met de bezetting. Plak en Dambrink speelden op diagonaal, Jasper, Savelkoel, Knollema en Vos op passer loper, Lohuis, Timmerman, de Zwart en Baijens op mid en van Aalen en Klein Lankhorst op spelverdeling. Reesink was deze keer de libero. De eerste set, toen we nog niet wisten dat deze wedstrijd via de livestream te volgen was, ging met 19-25 naar Nederland.

In de tweede doorgang nam Oranje een kleine voorsprong bij 8-10, kreeg vervolgens ondanks twee time-outs van Selinger twee series tegen. Bij de eerste ging de tussenstand naar 12-11 en in de tweede naar 17-12. Knollema en Dambrink onderbraken met hun scores de series. België stoomde door naar 22-14 en won de set met 25-17, waarmee de stand op 1-1 in sets kwam.

In de derde set liep Nederland uit naar 1-5, maar kwam net zo vlot ook weer met 7-6  en 10-7 achter. Onder andere Celeste Plak en een ace van Eline Timmerman zorgden voor de gelijkmaker bij 10-10, waarna Oranje de leiding overnam ((11-13 en 12-16). Britt Herbots scoorde de side out, waarop een serie van vier punten van Oranje volgde met o.a. een ace van Juliët Lohuis. Na de 14-20 kwam de Nederlandse setwinst niet meer in gevaar. Plak, Timmerman, Dambrink en een paar Belgische presentjes zorgden voor de 19-25 eindstand. Dus 1-2 voor Nederland.

In de vierde set waren de rollen weer omgedraaid. België liep na 4-4 uit naar 8-4, Nederland sloot aan bij 9-8, maar kreeg meteen daarop een serie naar 13-8 tegen. De ingezette achtervolging leverde niet een echte inhaalrace op (18-13, 20-14, 23-16). Daarna was het ‘alle ballen op Savelkoel’, zij scoorde de 23-17 en maakte van 24-18 een 24-21 stand, waarop België de time out inging. Savelkoel scoorde ook nog de 24-22, waarop een Nederlandse foutserve de set besliste.

Oranje had in de tiebreak de beste start en kwam door scores van Laura de Zwart en Fleur Savelkoel met 3-5 voor. Daarna ging het mis, twee series van vier punten met daar tussen de side out via Eline Timmerman maakten 11-6. België gaf die marge niet meer weg, Elles Dambrink liet nog de 14-10 noteren, waarna België de set met 15-10 en de wedstrijd met 3-2 voor zich besliste.

Nederland en België reizen voor de Volleybal Nations League beide af naar Ankara, waar ze op 1 juni hun eerste wedstrijd spelen. Nederland tegen China, België tegen Servië.