Benauwde winst Oranje op Wit-Rusland

NLvsWitRusland

VoV, 25-09-2016. 6:17 uur.  Oranje heeft alle kansen op rechtstreekse plaatsing voor het EK 2017 in Polen in eigen hand gehouden. Daarvoor moest het wel twee keer uit achterstand terugkomen. Na de 0-2 in sets (20-25, 18-25) te hebben weggewerkt via 25-18 en 25-23 was er in de tiebreak nog genoeg energie over om een ruime achterstand van de borden te spelen en met 15-13 te finishen.  Turkije versloeg Oostenrijk met 3-0. Nederland heeft nu vijf zeges geboekt, Turkije vier, beide teams hebben 13 punten. Vandaag is winst tegen Turkije voldoende om in bezit van het EK ticket te komen.

Bondscoach Gido Vermeulen begon met de vertrouwde basis aan het duel. Daan van Haarlem (spelverdeler), Kay van Dijk (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Robbert Andringa (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero).

In de eerste set zijn het de Wit – Russen die de leiding pakken en met een 6-8 voorsprong de eerste time-out in gaan. Nederland probeerde de wedstrijd te kantelen, maar kwam niet dichterbij dan een gelijke stand (17-17). De Wit – Russen maakten gretig gebruik van het gebrek aan scherpte aan Oranje kant en serveerden de eerste set binnen (20-25).

Het beeld in de tweede set verschilde weinig van dat in de eerste. De overtuiging in het spel aan Nederlandse zijde miste, waardoor de thuisploeg moeilijk tot scoren kwam. Bij de tweede verplichte wedstrijdonderbreking was Wit-Rusland al uitgelopen naar  9-16. Het vertrouwen leek terug te komen toen Thijs ter Horst in het veld werd gebracht voor Rauwerdink, maar het gat bleek niet meer te dichten. Met 18-25 ging ook de tweede set naar de mannen uit Wit-Rusland.

Bondscoach Vermeulen begon de derde set met een sterk gewijzigde basis. Rauwerdink bleef voor ter Horst aan de kant, Wouter ter Maat kwam voor van Dijk en Parkinson voor Koelewijn. Oranje kwam furieus uit de startblokken, wat een snelle voorsprong opleverde. (8-4). Wit-Rusland probeerde zich terug te knokken in de wedstrijd en na een snoeiharde service waren de gasten genaderd tot 14-12. Oranje hield het hoofd koel, heroverde de grip op de set (21-14)  en speelde deze vervolgens gecontroleerd uit (25-18).

Het ging gelijk op in de beginfase (7-8) van het vierde bedrijf. Maar na een snoeiharde smash van Ter Maat halverwege de set stonden de lange mannen op een comfortabele voorsprong (14-9). De Wit – Russen maakten het Oranje nog even moeilijk, maar Nederland bleef geconcentreerd. Een kill block van Andringa en Parkinson vormde het slotakkoord, waarmee de stand in sets weer gelijk was (25-23).

De beslissing moet dus vallen in de vijfde set. Een ware thriller, waar Oranje in eerste instantie moeite had om door de Wit – Russische defensie heen te breken. Nederland stond achter met 6-10, maar toonde haar enorme veerkracht door de set en wedstrijd bij 15-13 binnen te slaan.

Wouter ter Maat werd met 18 punten topscorer bij Nederland. Thijs ter Horst liet er 16 noteren. De middens Diefenbach (11), Koelewijn (5) en Parkinson (9) scoorden de tussen haakjes staande punten. De gewisselde Rauwerdink en van Dijk maakten in twee sets respectievelijk 4 en 9 punten. Robbert Andringa liet er 6 noteren. Wit – Rusland won het aanvallend met 61 / 64, serverend met 6 / 7 aces en blokkerend met 11 / 12 blokpunten. Oranje maakte minder fouten 25 /21. Van de 21 kwamen er alleen al in de tweede set 11 op het scorebord.

“We zijn slecht gestart, zonder bezieling”, oordeelde bondscoach Gido Vermeulen na afloop. “Maar met de wisselspelers, die nog niet zo veel hadden gespeeld, hebben we ons goed herpakt. De vijfde set wonnen we met geluk, hard werken en heel hard vechten.”

Vandaag staat het beslissende slotduel tegen Turkije op het programma. De uitverkochte wedstrijd begint om 15:30 uur en wordt in zijn geheel live uitgezonden op www.nos.nl. Op televisie is de wedstrijd live te volgen vanaf de tweede set.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron Nevobo. Foto CEV.