Vizier op volleybal

 

Boermans/ de Groot naar strijd om brons in Polen

VoV, 02-06-2024. 12:50 uur. In Stare Jablonski in Polen bij het FIVB Challenge toernooi had het duo Boermans/ de Groot als enige Nederlands tweetal de laatste dag van het toernooi gehaald. De andere drie duo’s waren op de weg naar de halve finale uitgeschakeld. Brouwer/ Meeuwsen werden vijfde, een negende plaats was er voor Luini/ Varenhorst en Immers/ van de Velde.

Boermans/ de Groot speelden in de halve finale tegen Ondrej Perusic/ David Schweiner, de huidige wereldkampioenen. Van de laatste vier onderlinge ontmoetingen had het Tsjechische duo er drie gewonnen. Eerder in dit toernooi versloegen ze o.a. Brouwer/ Meeuwsen met 2-1. Om 12:00 uur werd er aangefloten en begon de strijd voor een plaats in de finale.

Tsjechië nam de eerste time out in de eerste set nadat Stefan Boermans hard cross court raaksloeg en daarna meteen een ace serveerde voor de 7-4 stand. Het NL-duo zag een 9-6 voorsprong via o.a. twee blokpunten van Schweiner bij 9-10 verloren gaan, waarop zij de time out opnamen. Ook de eerste punten na die pauze gingen naar Tsjechië, na de serie tot aan 9-12 werd er verplicht gerust.

Met het breakpoint op 11-15 werd de voorsprong vier punten, bij 12-16 werd er voor de vierde keer van speelhelft gewisseld. Twee foutieve opslagen maakten 14-18 en 15-18, Schweiner blokkeerde de 15-19 tegen het zand en even later na de vijfde veldwissel besliste Tsjechië de set met 15-21.

In de tweede doorgang stond Schweiner meteen een best potje te blokkeren en bij 2-6 moest het Oranje tweetal al de time out in. Het verschil werd meteen gehalveerd en vastgehouden tot aan de tweede veldwissel bij 6-8. Met drie punten op rij nam Tsjechië vijf punten voorsprong na de veldwissel, bij de technische time out op 9-12 hadden Boermans/ de Groot het naar drie terug kunnen brengen.

Na de technische time out liep Tsjechië met een serie van vier punten uit naar 9-16, Boermans en de Groot konden het verschil terugbrengen naar 11-16 maar keken nog steeds tegen een ruime achterstand aan. Dat was ook het geval bij 12-18 en dat bleef zo tot aan het eind van de set bij 14-21.

Boermans/ de Groot gaan naar de strijd om de bronzen medaille, de tegenstander is op dit moment nog niet bekend.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.