Boermans/ De Groot poulewinnaar in Gstaad

VoV, 07-07-2021. 19:30 uur. Het hoofdtoernooi van het 4** FIVB World Tour toernooi in het Zwitserse Gstaad ging bij de mannen met drie Nederlandse beachduo’s van start. Alle drie duo’s waren rechtstreeks geplaatst en hoefden dus geen kwalificaties af te werken. Na de eerste poulewedstrijden speelden de winnaars vandaag nog tegen elkaar voor rechtstreekse plaatsing in de achtste finales, de verliezers werken morgen hun duels af voor plaatsing in de tussenronde voor de achtste finales.

Voor Boermans/ de Groot (15) was het de eerste keer dat ze rechtstreeks tot het hoofdtoernooi waren toegelaten. Aan hen was de eer om als eerste NL-duo om 10:00 uur hun poulewedstrijd te spelen, tegenstander was het Duitse duo Ehlers/ Flüggen (18).

Boermans/ de Groot gingen in het beging van de eerste set een paar keer te vaak in de fout (bij 3-5 achter al vier keer), maar na de 5-6 pakten ze met een serie van vier punten een 9-6 voorsprong. Na de technische time out (12-9) en de 15-10 tussenstand kantelde de set naar Duitsland, bij 16-16 was het gelijk, na de 18-16 scoorde Duitsland vier keer op rij (18-20), de Groot maakte nog 19-20, daarna maakte Duitsland met een midaanval de set uit (19-21).

In de tweede set pakte het NL-duo het initiatief na de 7-7. Bij de verplichte pauze was het 12-9 en van de volgende zeven punten waren er vijf voor het BTN-duo, waarvan er twee via blokpunten van Boermans op het scorebord kwamen (16-12) Toen Duitsland te dichtbij kwam (17-15) nam Oranje de time out op, scoorde daarna twee keer (19-15) en sloot met 21-16 winst af.

In de tiebreak ging Duitsland bij 4-0 achter de time out in, zonder succes, het voordelige verschil bleef aan Nederlandse kant (7-2, 11-4) en met een ruime 15-7 werd deze beslissende set gewonnen, hetgeen vandaag ook de winnaarsronde van de poule spelen betekende en dus ook in ieder geval een plaats in de KO ronde voor de achtste finale.

In hun tweede duel was het duo Cherif/ Ahmed (2) uit Qatar hun tegenstander. Zij hadden makkelijk (11, 14) van een Zwitsers duo gewonnen. Maar gingen tegen Boermans/ de Groot keihard onderuit. Omdat Boermans weer geweldig stond te blokkeren en de Groot lichtvoetig alle gaatjes in het achterveld dichtliep en de ballen uit het zand hield.

Het zag er in de eerste set echter niet naar uit dat het NL-duo dit topteam zou kloppen, ze kwamen vlot met 7-2 achter, hadden bij 12-12 de schade ongedaan gemaakt en bleven tot 17-19 op de side out aan de leiding. In de slotfase ging het daarna toch nog mis, Cherif/ Ahmed maakten 20-19 en wonnen met 22-20.

De revanche in de tweede set was een klasse apart. Nu kwam het NL-duo met 2-7 voor, na drie blokpunten op rij door Boermans. En zij lieten zich niet meer inhalen, integendeel, ze bouwden hun voorsprong via 6-12 uit naar 10-18 bij de vierde veldwissel. Qatar had het toen al opgegeven en ging zich focussen op de tiebreak. Het BTN-duo won de set makkelijk met 12-21.

In de tiebreak waren de ploegen weer aan elkaar gewaagd. Twee blokpunten van Boermans maakten van 6-5 een 6-7 stand, de beslissende voorsprong pakten ze bij 9-11. Het verschil van twee punten hielden ze vast tot 11-13, waarna de winst met 11-15 werd binnengehaald.

Boermans/ de Groot gaan via poulewinst rechtstreeks naar de laatste zestien.

Om 11:00 uur was het de beurt aan Varenhorst/ van de Velde (6). Van de Velde is hersteld van zijn blessure die hem belette aan de Continental Cup deel te nemen. Zij speelden tegen Schalk/ Brunner (27) uit de USA.

Na de veldwissels bij 3-4 en 7-7 bleef het tot 12-12 gelijk opgaan. Daarna scoorde Varenhorst met een streep naar het zand, met twee kill-blocks, time out USA, vervolgens sloeg de USA uit en maakte Varenhorst met een ace en nog een kill-block de 18-12 voorsprong perfect. Na een aantal foutserves sloeg van de Velde na 20-17 via het blok de 21-17 op het scorebord.

In de tweede set zorgden aces van Varenhorst voor 7-4 en 8-4, bij de technische time out bedroeg de tussenstand 13-8. Nederland denderde door en gaf de USA weinig kans om in te gaan halen. Via 16-9 en na 19-12 zorgden een blok van Varenhorst en een rake klap door van de Velde voor de overduidelijke 21-13 winst en de 2-0 stand, hetgeen dus voor hen ook de winnaarsronde van de poule betekende en in ieder geval een plaats in de KO ronde voor de achtste finale.

Het tweede duel voor Varenhorst/ van de Velde ging tegen het Poolse duo Fijalek/ Bryl, de nummer 11 van de plaatsingslijst. De eerste set werd met ruim verschil (15-21) verloren. Het Poolse duo had zo ongeveer de hele set een voorsprong, vanaf pakweg 2-3. Het NL-duo kwam na 11-15 nog terug naar 13-15 maar verloor ook snel weer terrein. In set twee ging het tot 12-12 gelijk op, Polen pakte daarna een kleine voorsprong van twee punten (13-15) en hield die tot aan 18-20 vast. Met een ace sloten ze de wedstrijd af.

Varenhorst/ van de Velde spelen morgen in de KO-ronde voor een plaatsje bij de laatste zestien.

Het duo Brouwer/ Meeuwsen (10), dat het Nederlandse mannen beachvolleybal in Tokyo vertegenwoordigt, moesten het in hun eerste poulewedstrijd opnemen tegen de Spanjaarden Herrera/ Gavira (23) en proberen hun succes van Ostrava te continueren. Maar dat ging niet door. In de eerste set werden ze naar een dikke nederlaag van 13-21 gespeeld. Na de 6-7 tussenstand namen Herrera/Gavia steeds meer afstand. Via driepunten bij 7-10 werden het er acht bij 11-19, waarna de set met 13-21 verloren ging.

In de tweede set stonden Brouwer/ Meeuwsen bij 15-14 nog nipt voor, maar na de side out voor 15-15 en het Spaanse ace ging het BTN-duo twee keer in de fout en blokkeerde Spanje zich vervolgens naar 15-19. Bij 18-20 was er nog hoop, Spanje ging de time out in, waarna een Nederlandse foutserve een eind aan de set maakte.

Brouwer/ Meeuwsen spelen morgen in de verliezersronde van de poule voor een plaatsje in de KO-ronde voor de achtste finale.