Boskovic slaat Servië naar OS-brons

VoV, 08-08-2021. 4:43 uur. Het brons bij de Olympische Spelen in Tokyo is naar de ploeg van coach Zoran Terzic gegaan, na het zilver van Rio staat zijn team dit keer een treetje lager op het Olympisch podium.

Absolute uitblinker in de partij was Tijana Boskovic die in drie sets maar liefst 33 keer scoorde (per set 14, 9 en 10 punten) en daarmee scorend met kop en schouders boven alle andere speelsters uitstak. Yeon Koung Kim bijvoorbeeld kwam voor Zuid-Korea niet verder van 11 punten en in haar eigen ploeg kwam mid Popovic met 8 punten op de tweede plaats. Met 32 om 58 eigen punten was Servië heer en meester binnen de lijnen, Zuid-Korea moet geen enkel moment in de wedstrijd gedacht hebben dat de bronzen medaille  voor hen haalbaar was.

In de openingsset kon Zuid-Korea echter toch nog lang gelijke tred houden met Servië. Ze bogen zelfs een 4-6 achterstand om in een 8-6 en 13-10 voorsprong maar toen het op de belangrijke punten aankwam (pakweg na 17-17) was er voor hen geen houden meer aan. Servië liep aan de hand van een ontketende Boskovic uit naar 17-13 en won met 18-25.

In de tweede set mocht Zuid-Korea het zoet van een voorsprong niet proeven. Via 1-3 en 6-8 kwamen ze met 6-13 en 10-18 achter. Opnieuw had Boskovic een  grote inbreng in de score en Korea moet zich blokkerend en verdedigend machteloos hebben gevoeld tegen de verwoestende uithalen van de Servische diagonaal. Via 13-21 ging de zege met 15-25 naar Servië.

Mocht Zuid-Korea de illusie hebben gehad de wedstrijd via de derde set nog te kunnen omdraaien dan werden ze daarin vlot teleurgesteld. Met een ace scoorde Tijana Boskovic haar 29ste punt bij 5-8, na de 7-13 van Popovic moest een Koreaanse time out het ritme van de Europees en wereldkampioen breken, maar ook dat lukte niet.

Servië liet zich niet meer van de winnende koers afbrengen en sloeg zich naar 11-19, nadat Terzic op 10-14 de ploeg na twee scores van Kim even naar de zijlijn had gehaald. In de eindfase van de derde set pakte Milena Rasic nog een drietal puntjes mee (de 12-21, 13-24 en 15-24) voordat een uitgeslagen aanval een eind aan de set en de wedstrijd maakte.

Servië was, ondanks de teleurstelling over de verloren halve finale tegen USA, zo te zien zeer blij met deze bronzen medaille. Tenminste dat straalde van de gezichten van speelsters en staf af.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s OS Tokyo.