Vizier op volleybal

 

Brazilië na 3-1 winst op Italië WK-finalist

VoV, 13-10-2022. 22:27 uur. Vanavond werd in Omni Sport in Apeldoorn de tweede halve finale van het WK gespeeld. En werd bekend welke ploeg het in de finale tegen Servië gaat opnemen en welk team tegen USA om het brons gaat strijden. Beide teams schakelden een Aziatische tegenstander uit, China en Japan kwamen (net) tekort om tot de laatste vier door te dringen.

Het is de tweede keer dat Italië en Brazilië tegenover elkaar staan tijdens dit WK, de eerste ontmoeting ging met 2-3 naar Brazilië. Europees kampioen Italië, de nummer 1 van de FIVB World Ranking, versloeg deze zomer in de Volleybal Nations League Brazilië, de nummer 2, in de finale met 3-0. Ook is er de strijd tussen Egonu en Gabi, die volgend jaar collega’s bij VakifBank zijn en werd er op mid ook een blokkeerduel uitgevochten tussen Carol en Danesi. Alle ingrediënten voor een prachtige halve finale waren er, dus beginnen maar.

In de openingsset was er een gelijk opgaande strijd, waarbij het breakpoint van Italië voor de 4-3 stand door Brazilië ongedaan werd gemaakt bij hun breakpoint voor de 4-5 stand. Het tegenovergesteld herhaalde zich op 7-8 met het breakpoint voor Brazilië, dat Italië via de score van Bosetti op eigen serve met 9-9 goed maakte. Italië sloeg een gat via drie breakpoints na de 11-11 stand, Brazilië trok de stand weer gelijk bij 15-15 na twee kadootjes van Italië en een score van Gabi.

Richting big points sloeg Egonu haar team naar 19-17, de bij Brazilië ingevallen Kisy en een Braziliaans monsterblock maakte 20-21, waarna het op de side out naar 22-23 ging. Opnieuw was er een Braziliaans monsterblock, deze keer op een drie meter aanval van Egonu, waarmee het 22-24 werd. Bosetti voorkwam met een geweldige dig het volgende punt voor Brazilië, Sylla maakte vervolgens de 23-24. De volgende aanval ging uiteraard naar Egonu, maar deze keer sloeg ze uit.

Bij 5-8 in de tweede set nam Italië de time out op, Brazilië trok aan de noodrem toen Egonu drie keer scoorde en de voor Bosetti gestarte Pietrini de tussenstand naar 10-9 hadden getild. Carol en Gabi brachten Brazilië opnieuw aan de leiding (10-12), na een aantal messcherpe serves van Lubian kwam Italië via scores van Sylla en Egonu terug naar de 16-15 stand.

Teams hielden elkaar op de side out vervolgens tot 22-22 in evenwicht, Sylla scoorde de 23-22 en een uitgeslagen bal van Gabi zette Italië op setpoint, waarop Brazilië de tweede time out opnam. Sylla benutte het setpoint voor de 25-22 en de 1-1 setstand.

Brazilië had een goede start in de derde set, hetgeen hen bij 4-7, time out Italië, een voorsprong van drie punten opleverde. Bij 6-10 stond Italië alweer aan de zijlijn, ook die pauze had niet het effect dat werd beoogd. Brazilië bleef aan de leiding, ook na 9-13 toen beide teams met enige regelmaat in de fout gingen via foutserves en uitgeslagen aanvallen. Egonu scoorde met haar 21ste punt van de wedstrijd de 15-18. De Italiaanse foutserve maakte het verschil weer vier punten bij 15-19.

Na die tussenstand scoorde Italië vier keer op de eigen serve, die scores werden onderbroken door side out punten van Brazilië. Met deze acht om drie punten kwam Italië met 23-22 aan de leiding. Uiteraard had Egonu een groot aandeel in al die punten, ook Sylla pakte overigens haar punten mee. Lorenne maakte gelijk. Na 24-24 zette een kill block van Carol Gattaz Brazilië op setpoint, Lorenne verzilverde het voor de 1-2 setstand.

Via de video challenge werd in de vierde set van een 8-8 een 7-9 tussenstand gemaakt. En met Carol Gattaz aan serve en Gabi als afmaker aan het net liep Brazilië in een ruk uit naar 7-16, waarmee het winnende verschil gemaakt was. Italië kwam van 12-21 achter nog terug naar 15-21 en 17-22, maar Brazilië bleef rustig en pakte de side out punten voor 17-23 en 19-24 via Gabi. Het matchpoint werd met het tiende blokpunt in de wedstrijd van Carol verzilverd.

Brazilië pakte via de 1-3 winst het finaleticket en speelt voor het WK goud tegen Servië. Italië en USA  gaan om het brons spelen.

Aanvallend had Italië een 67 om 56 voordeel, serverend was dat een 4 om 0 voordeel voor aces. Die voordelen werden echter geheel tenietgedaan door de 7 om 21 blokpunten en de 21 om 13 foutenlast. Egonu werd met 30 punten topscorer van de partij, Gabi kreeg er 20 achter haar naam. Carol scoorde 17 keer, waarvan zoals gezegd 10 keer blokkerend.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.