Brons voor Sneek, afscheid met zege voor Set-Up

VoV, 15-05-2022. 5:42 uur. VC Sneek werd gisteravond in Zwolle winnaar van eredivisiebrons. De ploeg uit Friesland speelde een thuis- en uitwedstrijd om de derde plaats tegen Regio Zwolle Volleybal, die eventueel met een golden set beslist zou kunnen worden. In Sneek was er vorige week een duidelijke 3-0 zege, Zwolle moest dus met 3-0 of 3-1 winnen om die beslissende golden set af te dwingen.

Zwolle dwong de gasten bij 10-6 in de eerste set in de time out, nadat Suzanne Schut een aantal punten had laten noteren. Het verschil liep op tot zeven punten bij 17-10, daarna begon Sneek aan een imponerende inhaalrace die ze via 19-15 en 22-20 bij 24-24 op gelijke hoogte bracht. En Sneek beloonde zich met de 24-26 setzege voor deze wederopstanding.

In de tweede set maakte Sneek van een 10-7 achterstand een 14-16 voorsprong en bleef vervolgens tot aan het eind aan de leiding. Bij 20-22 en 22-24 was Zwolle dicht bij de aansluitende treffer, maar die kwam er beide keren niet. Sneek hield het beslissende verschil vast en sloot met 22-25 af. En daarmee was de strijd om het brons beslist.

In het vervolg van de wedstrijd kwam Sneek in de derde set bij 22-24 op matchpoint, maar lukte het Zwolle om via 28-26 er nog een set bij aan vast te knopen. En via 25-15 in de vierde set dwongen ze ook nog een tiebreak af. Om niet na verlies met brons huiswaarts te gaan herpakte Sneek zich nog een maal. In de tiebreak werd met 3-8 van helft gewisseld, met 8-15 ging de winst en het brons alsnog met de gasten mee.

In de B-poule nam Set-Up ’65 Ootmarsum met een zege afscheid van de Eredivisie en zo ongeveer de hele selectie en staf. De thuisploeg begon in de eerste set sterk (5-0) en eindigde ook sterk (van 17-17 naar 21-17), daartussen had Voltena de achterstand ongedaan gemaakt (bij 10-10) en was een aantal keren met een paar punten voorsprong aan de leiding gegaan (13-15, 14-16). Joanna Brilhuis scoorde na 23-21 de laatste twee punten voor de thuisploeg.

Dat deed ze ook in set twee na 23-17. Set-Up had in die tweede set steeds het initiatief.  Bij 10-6 en 18-12 waren er time-outs van Voltena, met een ace van Elyne Nijhuis werd bij 21-15 aan de big points begonnen. In de finale scoorde Joanna Brillhuis de beslissende punten voor de 25-18 winst.

De derde set was voor de gasten, na de 9-6 achterstand konden ze het scoreverloop omdraaien en bouwden ze een ruime voorsprong op van een handvol punten bij 13-18 en 15-20.  De time out op 21-23 bracht de rust die nodig was om met 22-25 af te sluiten.

Set vier kende een spannende finale na een gelijk opgaande score (7-7, 10-10, 16-16, 21-21), waarbij beide teams er steeds in slaagden om enkele punten achterstand weg te werken. Voltena kwam bij 23-24 op tiebreakpoint, maar slaagde er niet in het te verzilveren. Dat lukte ook niet bij 24-25. Set-Up kreeg de eerste kans op winst bij 26-25 maar kon pas winnend afsluiten toen op 27-26 het laatste Eredivisiepunt door hen was gescoord.