Brouwer/ Meeuwsen verslaan Olympisch kampioen

VoV, 25-03-2022. 6:30 uur. Na de uitschakeling met ruime verschillen van een Mexicaans duo (12, 13) en een nipte en ruime setwinst tegen het Duitse topteam Borger/ Sude plaatsten Stam/ Schoon zich voor het hoofdtoernooi van de FIVB Elite 16 toernooi in Rosarito, Mexico.

In poule D troffen ze als eerste gisteravond op het Australische koppel Clancy/ Mariafe. Na een redelijk gelijk opgaande eerste set met bij de veldwissels tussenstanden 5-2, 8-6, 11-10 en 15-13 liep het Australische duo richting de twintig punten uit naar 18-15. Katja Stam dwong Clancy en partner met haar scores bij 18-18 de time out in, die echter een tegenovergesteld resultaat dan verwacht opleverde. Drie keer achter elkaar sloeg Australië uit, waarmee de set met 18-21 naar Nederland ging.

Set twee was een lange triomftocht voor Australië. Tussenstanden 5-1, 10-2 en 14-7 bij de technische time out. Slechts één keer lukte het Stam/ Schoon op eigen serve te scoren, De 10-3 werd 10-4. Daarna maakten ze tot aan 16-9 alleen side out punten. Met een serie van vijf (naar 21-9) pakte Australië de gelijke 1-1 setstand.

In de tiebreak leek het bij 9-6 de verkeerde kant op te gaan voor het NL-duo. Maar bij 9-10 waren de rollen omgedraaid en tot aan 12-12 ging het gelijk op. Een netfout, een aanvallende fout en een kill-block van Katja Stam bezorgde oranje de 12-15 en 1-2 zege.

Bij de mannen openden Boermans/ de Groot, na hun wegens een blessure mislukte toernooi in TLaxcala, in hun eerste optreden dit seizoen tegen het Mexicaanse duo Gaxio/ Rubio. “Bauermen” zoals de verslaggeefster Boermans constant noemde, en partner de Groot sloegen na 12-11 een gaatje naar 12-14, bouwden het uit naar 14-18 maar kregen via twee gratis punten via uitgeslagen Mexicaanse aanvallen op 19-19 de zege cadeau.

In de tweede set domineerden de Mexicanen. Bij 11-6 ging Bauermen en de Groot de time out in, ze kwamen nog terug naar 14-12, maar verloren het contact na twee kill-blocks van Rubio voor de 17-12 stand. De set ging met 21-16 naar Mexico.

In de tiebreak blokkeerde Boermans Nederland naar 2-6, time out Mexico. In het vervolg van de set hield Oranje het verschil van vier à vijf punten vast (6-11, 8-13) en kon na 10-13 de laatste twee punten laten noteren voor de 10-15 en 1-2 zege.

Afgelopen nacht om 3:30 uur Nederlandse tijd was het Tsjechische duo Perusic/ Schweiner de tweede tegenstander. De Tsjechen hadden hun eerste wedstrijd van Alison/ Cuto verloren en moesten winnen om in het toernooi te blijven.

De eerste set ging tot 16-16 gelijk op, na de Tsjechische side out scoorden ze het breakpoint en ging het BTN-duo de time out in. Het eerste punt na de pauze ging ook naar Tsjechië (16-19), bij 18-19 na een score van beide teamleden, pakte Tsjechië de time out. De Groot scoorde 19-20, met 19-21 ging de set vervolgens naar Perusic/ Schweiner.

In de tweede set had Yorick de Groot het niet makkelijk. Twee aanvallende fouten en een kill-block op zijn aanval maakten na 9-7 een 12-7 tussenstand, Tsjechië stoomde door naar 14-7 bij de technische time out en kwam daarna niet meer in de problemen. Het BTN-duo kon na 16-9 nog één puntje laten noteren en via 21-10 leden zij een 2-0 nederlaag.

Brouwer/ Meeuwsen namen het in hun eerste wedstrijd op tegen Nicolai/ Cottafava, die hen vorige week in Tlaxcala uit het toernooi hadden geslagen. Tijd voor revanche dus! En die revanche lukte. In de eerste set waren de Italianen via 1-6, 7-13 en 9-16 nog een maatje te groot voor de Nederlanders, die met 0-1 achter kwamen (16-21). In set twee waren de rollen heel erg omgedraaid en maakten Brouwer/ Meeuwsen via 11-6 en 15-9 met 21-11 het verlies uit de eerste set ongedaan.

In de beslissende derde set leken de Italianen bij 10-13 (na 8-7 en 11-9) de beste papieren te hebben voor de wedstrijdwinst. Bij 14-13 kwamen Brouwer/ Meeuwsen echter op matchpoint. Verzilveren lukte niet meteen, maar na de 15-14 was het wel raak voor de 2-1 winst.

Om half zes vanmorgen Nederlandse tijd was het Noorse koningskoppel en winnaar van olympisch goud in Tokyo Mol/ Sorum de volgende tegenstander. En dat duo kon het tegen de Nederlanders niet bolwerken. Brouwer/ Meeuwsen waren absoluut de betere en drukten dat in eindscore en tussenstand ook uit.

Zoals bij 15-9 (na 12-7) en 19-15 in de eerste set, die ze vervolgens met 21-17 wonnen. In de tweede set liep het BTN-duo meteen uit naar 6-1, bleef sterk blokkeren en aanvallen en kwam bij 11-4 wel heel ver voor op de Noren. Op 15-11 werd er op verzoek van oranje even gepauzeerd, daarna bleven Brouwer/ Meeuwsen domineren en wonnen ze met 21-16 ook de tweede set.

Stam/ Schoon staan tweede in hun poule, Boermans/ de Groot derde en Brouwer/ Meeuwsen eerste.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s  FIVB.